От малък съм за Лацио… и Левски

Да подкрепям или да не подкрепям? Лудогорец или Лацио?

В България никога не е скучно, когато става дума за футбол и политика. Вчера новият ни еврогранд Лудогорец елиминира Лацио в София, завършвайки наравно (3:3) и с общ резултат 4:3 се класира на 1/8-финалната фаза в Лига Европа, където ще срещне испанския Валенсия.

Това несъмнено е голям успех, вземайки в предвид състоянието на родния ни футбол и цялата каша в страната.

Отборът на Стойчо Стоев се измъкна от тинята и взе да шляпа по брега в Европа и да мери сили с отбори от силните първенства, нещо което не сме свикнали да гледаме, а случи ли се – България се обединява въпреки различнията си.

И все пак има изключения.

Вчера феновете на един бивш еврогранд, нарeчен на националния обединител Левски, подкрепяха противника. И ако ги питаш, защо го направиха няколко дни преди националния празник, сигурно ще ти изредят един куп неоснователни причини от сорта на: „От малък съм за Лацио" и "Защо да подкрепям Лудогорец, това не е националния отбор", "В този отбор има повече чужденци и много малко българи, какво да му подкрепям". 

Същото направиха и преди 10 години феновете на ЦСКА на мача Левски – Ливърпул. Тогава червените запалянковци пробиха синята блокада и се настаниха до приятелите си от Мърсисайд, и пяха цял мач срещу общия си враг на националния стадион навръх 3 март.

Когато става дума за местни отбори съперничеството стои пред шовинизма. От Левски трудно ще преглътнат горчивия хап, че един новоизлюпил се отбор от Разград им взе титлата из под носа, а хилядите левскари сигурно са си спомняли как този стадион скандирал името на любимия им отбор. 

Колкото и да си чешем езиците, родните отбори трудно ще обединят футболните запалянковци. Обаче "сините" забравиха, че на същия този стадион, на същото това място, където стояха феновете на Лацио вчера, горя българско знаме на мача България – Италия, запалено може би точно от тези – небесно сините.

Коментaрът тук, дали е нужно всичко това, оставяме на вас?

Каквото – такова, разни хора – разни идеали… защото щом нямаме управници, които да защитят трибагреника ни ще имаме и такива фенове. 

Всички останали запалянковци пък се радват на успеха на настоящия шампион и ще му стискат палци поне в следващите два мача.  

Дано Лудогорец да продължава по-напред и да си пише своята история и да вдига иначе ниския ни европейски коефициент. Другото…

 

Вашият коментар