POP-UP парк продължава своята обиколка из Пловдив

През месец септември POP-UP парк ще обиколи Пловдив, като отново ще провокира местните жители да изпробват физическата активност в градска среда и ще провери до колко съвременните граждани се осмеляват да опитат нетрадионен спорт в нетипична фитнес обстановка.

Pop-up паркът е част от проекта MOVEMENT SPACES и в България се координира от сдружение БГ Бъди активен.  Основната цел на проекта MOVEMENT SPACES е да създаде иновации във физическа активност в градски пространства. Проектът има за отправна точка градските пространства, които са извън рамките на традиционните спортни съоръжения и подпомага развитието и споделянето на ефективни практики в тези пространства.

Една от мисиите на мобилният парк е да донесе допълнително зеленина в града и да предложи различни възможности за физическа активност в самия център на града за малки и големи. С иновативния мобилен градски парк БГ Бъди активен цели  да покаже как нетрадиционните градски пространства могат да бъдат използвани функционално и да провери нагласите на  гражданите за физическа активност в градска среда.

През месец септември мобилният градски парк ще обиколи няколко локации в града, като той вече посети Младежкия хълм, по време на фестивала Shake That Хълм. На 14 и 15ти септември, той ще стане част от вкусното събитие Food for Mood, за да раздвижи похапналите посетители. Pop-up парк ще се включи и в програмата на Празници на Стария град. Той ще бъде разположен на паркинга на Академия за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) в периода от 17-ти до 19-ти, всеки ден от 10 до 18 часа.

На 28-ми септември преносимият парк ще стане част от Европейска седмица на спорта 2018 – Пловдив. Той ще се разположи удобно в Цар Симеоновата градина и ще очаква пловдивчани през целия ден.

Pop-up или така наречените „изскачащи“ паркове, обикновено се създават за възстановяване на зона за автомобили, в такава за пешеходци. Идеята се заражда в Сан Франциско през 2005 година, където eдно паркинг място сменя своето предназначение и се превръща в градско паркче. Това се случва с цел хората да преосмислят начина, по който се използват улиците и да се предизвика дискусия за промени в градската инфраструктура.

Обикновено изкочилите паркове са изградени над съществуващата настилка и са снабдени с пейки, мебели и други аксесоари, като повечето предлагат  места за сядане, градини, паркинг за велосипеди, уреди за физическа активност, игри. Често са малки по размер, достъпни, гъвкави и временни или мобилни.

Подобни иновативни краткосрочни проекти могат да имат реално въздействие върху хората на града, като им помогне да оценят качествената градска среда, както и да повдигне въпроса за това как трябва да се проектира, изгражда и подобрява градската среда с мисъл за хората.

Вашият коментар