Петгодишната мечта за Колежа се сбъдва (СНИМКИ)

Новият стадион "Инса Арена" ще бъде с 4-та категория лиценз от УЕФА

Той ще бъде завършен най-късно до 2022-а година, но точна дата за завършването му Георги Самуилов не се ангажира да даде

Парите, нужни за довършването на съоражението ще бъдат 25 милиона лева

Преди цели 7 години се даде първа копка на "Колежа" – стадионът на първия футолен клуб у нас. Тогава пловдивчани бяха изпълнени с надежди, които бързо се стопираха в нескрито очакване да се осъществят. Днес, 5 години и четири месеца след фалита на КТБ и замръзяването на строителните дейности, мечтата най-после изглежда реалност, а надеждите се отърсват от прахта и смело поглеждат в една обща посока.

Време е ПФК Ботев да се завърне у дома!

Стотици фенове се събраха в жарките часове днес – 28-ми август, за да станат част от "рестарта" на стадион Христо Ботев", където точно в 12:15 часа се даде начало на възобновяването на строителните дейности на „Инса Арена“

Сред официалните гости бяха величия във футболния ни живот, като ветераните от златните поколения от 60-те и 80-те години на "жълто-черния" клуб, президентът на футболната ни централа Боби Михайлов, юнешската школа на клуба и целият представителен отбор на Ботев Пловдив. Официални гости бяха още министър-председателят на България Бойко Борисов, настоящият кмет на Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, собственикът на клуба Георги Самуилов, адвокат Радев, заместник-председателят на парламента Менда Стоянова и още много общественици и журналисти. Проведе се и молебен и освещение на терена, подчертан от ентусиазма на запалянковците и вечния химн на отбора.

„За да се стигне до този момент, бяха преодолени редица трудности, но от тук нататък ще работим по заложения проект и се надявам, че ако бъдем заедно, ще успеем да видим нашата мечта на живо.“, обяви началото изпълнителния директор на клуба Иван Йотков.

След него Георги Самуилов заяви, че след завършването на стадиона, той ще получи 4-та категория и ще е лицензиран от УЕФА. Собственикът на клуба се обърна официално към своите футболисти, като ги посъветва да се държат мъжки на терена, защото този спорт изисква достойнство, особено като носиш екипа Ботев Пловдив. Ако трябва ще има промени, но за сега се надявам, че нещата ще се променят. Не сме кандидатствали за финанстиране от "Фонда на фондовете". Най-важното е всички да се гордеем с това бижу, което е важно не само за града, но и за страната, отговори благодетелят на клуба на журналистическите въпроси след края на официалната част.      

„Общински съвет спокойно може да направи една символична такса за пловдивските отбори от максимум 1000 лв., за да се не налага да се плащат огромни суми, като насъбралата се в момента. Не мога да разделя отборите, но ще Ви помоля да пазите стадионите си и да не ги рушите. Държавата ще подкрепи съоръжението, но първо искам да видя, че напредвате.“, заяви премиерът Борисов.

ПФК Ботев може да се похвали с едни от най-верните фенове, които не само го подкрепят, а живеят със съдбата му. Показателен пример е, че клубът в трудни моменти винаги е успявал да се облегне на тях,.Само до преди 3 месеца над 15 000 фена подкрепиха отбора си в София във финала за Купата на България, което е доказателство, че стадионът не само е необходимост, но е задължение на Пловдив, който страда от липсата на футболни терени.

Очаква се до броени дни ремонтните действия да влезнат в сериозен режим, а пловдивчани да се гордеят с напълно обновен стадион в сърцето на града след 24 месеца.

Защото го заслужават!

Вашият коментар