Предизвикателството Маратон Пловдив (СНИМКИ)

Тази година най-възрастният бегач е 68-годишният Димитри Акчарлиев, който е професионален маратонец с над 60 надпревари зад гърба си

Делят ни броени часове от Маратон Пловдив, който се провежда за четвърта поредна година, но чакането не е тягостно, а изпълнено със забава, активност и позитивно настроение, обхванало всички участници – от организаторите, през деца и семейства, до състезателите. Маратонът е не просто състезание, дори не е конкуренция между отделните личности. Той е предизвикателство, най-вече, към самите нас. Да предизвикаме силите и упорството си. Да пробваме лимита си, в опит да го надскочим.

Маратонът е последователност, жертвоготовност, но и приятелство.

Започва през 2016 година с идеята да се превърне в единствения български маратон с трасе от 42 км в една обиколка, тъй като това е стандартът за провеждане на големите световни маратони. Организаторите започват като любители, с шепа близки хора, които им се доверяват и наброяват не повече от 500 човека. През втората те се увеличават на 680, през третата на 897, а тази година бройката надхвърля 1100 състезатели от 22 държави.

„Във всички останали български градове, маратоните са по 42 км, но в четири обиколки и бегачите не виждат най-красивите части на града. Пловдив е най-старият град в Европа, изключително красив, затова решихме да го покажем на себе си, на страната и на света.“, споделят организаторите.

Пловдивското трасе е сертифицирано от Международната асоциация по дълги бягания, а самото събитие се превърна в истинска традиция, в която за два или три дена градът живее с ритъма на маратона.

В него се включват над 350 доброволци, МВР Пловдив и Община Пловдив, а благодарение на платформата „Аз, ти, Пловдив“ всички отпадъци по време на мероприятието ще бъдат събрани, преработени и върнати под формата на зелени места за отдих и общуване.

„Ритъмът на маратона се изразява в много неща. Той е специфичен, защото е предизвикателство за всеки – за организатори, за участници, които трябва да се подготвят. Опитваме се да мотивираме хората да спортуват, да се движат, да са активни, да се грижат за себе си, да се хранят активно, да мислят активно, да живеят като отговорни граждани. Всички участници са работещи хора. Хора, които отделят от времето си, привличат семействата и приятелите си, добър пример са за децата си. Създава се едно движение, което все повече нараства, а с него и промяната и толерантността на обществото в Пловдив.“

Тази година най-възрастният бегач е 68-годишният Димитри Акчарлиев, който е професионален маратонец с над 60 надпревари зад гърба си. А в кратката дистанция Върба Донева и Васил Николов, които също са на 68 години. И тъй като, именно, участниците са най-важните, тези, които се изправят срещу собствените си възможности, обърнахме внимание и на тях.

Причината, поради която Рангел Манов взима участие в маратона е, най-вече, приятното изживяване.

„Маратонът е борба със самия себе си. За мен той е една силна емоция, за която се подготвях доста дълго време, но поради травми бях леко възпрепятстван. Въпреки това, ще дам всичко от себе си, без да се предавам.“, обяснява той.

Братята Павел и Христо Начеви ще бягат за втора година, главно защото много се забавляват.

„Обичаме да споделяме този момент с доста повече хора. Чувството да бягаш с няколкостотин души е невероятно. Чувство, което се допълва, когато бягате по улиците на чудесен град, какъвто е Пловдив. В крайна сметка, важен е той, защото софийският маратон няма никаква база за сравнение. Нашият е доста по-красив, доста по-приятен и по-добре организиран с всички спирки, всички банди, които свирят. Настроението е приповдигнато и позитивно.“

От друга страна, за техния братовчед Радослав Безпризванний това ще е първи опит, за който е отделил близо пет месеца тренировки.

„Много съм щастлив, че първият ми опит ще се случи в родния ми град и ще съм заобиколен от най-близките си хора. Наши приятели пристигнаха от Германия и Англия специално за събитието, затова за нас е много емоционално преживяване. И аз, като всеки, искам да изпитам себе си. За целта е необходимо да се изгради физическа и психическа нагласа. Бягането е технически спорт. Човек трябва да знае как да поддържа тялото си оптимално хидратирано, да разпределя равномерно енергията си, да контролира темпото си. Не по-малко важно е да се обградиш с вдъхновяващи хора, да почерпиш от техния опит, за да разшириш погледа си за това каква е ролята на тичането в живота на хората.“

Разбира се, на състезанието се явяват и професионални спортисти. 19-годишният Васил Димитров е гребец и участва в маратона за трета година.

„Бягам, защото ми доставя удоволствие и ме кара да се чувствам свободен. Аз съм състезателна натура и обичам всякакви спортни активности. Често се пускам и на по-къси кросове. Най-хубавото чувство е да пресечеш финалната линия и да изпълниш целта си. Моята е да завърша полумаратона за час и 24 минути, което ще е мой личен рекорд и за което се подготвях усилено.“

Но не само мъжете предизвикват себе си. Цвета Дойчева е една от не малкото жени, които са не по-малко упорити и не се страхува от физическата разлика между половете.

За мен маратонът е, на първо място, вид адреналин, а после и пристрастяване. Аз тичам по маратони от година и се подготвям за по-големи дистанции. Не мисля, че жените отстъпваме по нещо на мъжете. Има много дами, които са с големи времеви постижения. Стига тялото да се тренира правилно и съзнанието да работи в кондиция, се постигат резултати, които надхвърлят очакванията ни. Няма „мога или не мога“. Има само упоритост. Дори да отнеме повече време, рано или късно, се успява.“

И така… за едни изправяне срещу собствените си страхове, а други поредния връх в спортната кариера, за трети забавление.

Всеки открива в маратона това, от което има нужда или това, което иска да преодолее. Във всеки случай, обиколката е еднакво полезна както за здравето, така и за психиката.

Един ползотворен начин за изразходване на положителна или отрицателна енергия, заряд, който оставя не само хубави спомени, но и гордост от постигнатото.

  • Повече за Маратон Пловдив през 2019-та година и рекордния брой участници може да видите ТУК
  • Колко тежат и как изглеждат медалите през тази година може да видите ТУК
  • СНИМКИ от маратона през 2018-та година може да видите от ТУК
  • СНИМКИ и ВИДЕО от маратона през 2017-та година може да видите ТУК
  • Как премина първия исторически маратон организиран през 2016-та година – Вижте ТУК

За автора

Вашият коментар