Това е футболът в Пловдив – взрив от емоции (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Това всъщност е Ботев Пловдив! Да е сред хората, да радва малки и големи и да ги приобщава. Това видео е по-хубаво от всички победи на футболния терен", коментират феновете на най-стария футболен клуб в България

Огромна вълна от положителни емоции предизвика гостуването на футболисти на "Ботев" в пловдивско училище, с което бе поставено началото на серия от посещения на наши играчи в учебни заведения в града. Кампанията за срещи с учениците стартира от ОУ "Васил Левски", намиращо се в непосредствена близост до стадион "Христо Ботев".

Ден след последния официален мач на отбора за годината, четирима представители от ятото на "канарчетата" – Лъчезар Балтанов, Тодор Неделев, Лазар Марин и Стивън Петков, предизвикаха истинска еуфория сред малчуганите с появата си в двора на учебното заведение. В продължение на около един час футболистите се снимаха с децата, раздаваха автографи и поиграха футбол с хлапетата. 

Страхотната атмосфера от гостуването на "Ботев" в ОУ "Васил Левски" може да видите в прикаченото видео и галерията към статията.

Специален подарък получи един от възпитаниците на училището – Деан Юруков. 9-годишното момче е родено с рядкото заболяване артрогрипоза, но демонстрира изключително силен дух в процеса на своето израстване, който трябва да служи за пример на неговите връстници. 

Повече за 9 годишния Деан Юруков:

"Роди се с криви и недоразвити крайници и с почти липсвсща мускулатура. Лекарите не даваха надежди, че ще преживее първите 24 часа. Но той доказа, че се случват чудеса", сподели за mediacafe Цветелина Юрукова, майка на малкия Деан. 

След множество престои в различни болници и изследвания бе поставена диагноза: ARTHROGRYPOSIS MULTIPLEX CONGENITA. Заболяване, което засяга опорно-двигателния апарат – контрактури в ставите, слаби или изцяло липсващи мускули, скъсени сухожилия.

"Поставиха му гипсови ботуши в София на 6-тия ден след раждането, за корекция на кривите крачета. До седем месечна възраст растеше в гипс, като ботушките се подменяха всяка седмица. След това започнаха операциите", допълва майката

На 6 годинки вече бе претърпял над 10 ортопедични операции на крачетата, тук в България.

От 2014 година се проследява от ортопед и пластичен хирург в клиника в Австрия. Там му изработиха ортези за краката, благодарение на които в момента той ходи самостоятелно. На всеки 3-4 месеца се налага да пътуваме до Австрия за адаптация на ортезите поради растежа на детето.

"За съжаление през цялото това време той не си движи ръцете, няма хватателна дейност. Зависим е относно хранене, обличане, миене, ежедневен тоалет", разказва още жената.

Но организма е велико нещо! Той намери начин да пише самостоятелно и към днешна дата това е единственото нещо което може да прави сам с ръцете си.

Наред с ежедневната физиотерапия, той плува и при подходящо време кара адаптирана триколка, подарена му от българската общност в Англия. Борбата за развитието му продължава. Нашата цел  е да води самостоятелен и пълноценен начин на живот. Обича да чете книги, да играе футбол и да е сред връстниците си в училище. Вече е трети клас. 

"Не спираме да търсим възможно най-доброто лечение в страната и в чужбина", допълни още Цветелина Юрукова пред mediacafe.bg

Сметка за дарения: 

  • IBAN: BG94PIRB91704604089150
  • BIC: PIRBBGSF
  • Титуляр: Цветелина Юрукова

До края на учебната година футболисти от представителния отбор на "Ботев" ще посещават периодично различни пловдивски училища, като целта на Клуба е подрастващото поколение да бъде приобщено към ценностите на спорта и активния начин на живот.

ОЩЕ СНИМКИ може да видите в галерията на официалния сайт на Ботев Пловдив!

За автора

Вашият коментар