Грандиозният маратонски уикенд под тепетата в СНИМКИ и ВИДЕО

Ахмед Насеф (ИТА) и Гладис Джепкуруй Бивот (КЕН) са големите победители в Маратон Пловдив 2017

Стартът на второто издание на Маратон Пловдив бе даден с пускането на 250 балона пълни с хелий във въздуха точно в 8:00 часа

Семейство с няколко месечно бебе пробяга полумаратонската дестинация бутайки количка през цялото време

Маратон Пловдив и тази година не мина без Амбелино Кидс Рън с 3 километрово масово бягане за деца

С повече от 120 деца, със специализирано изложение за спортни стоки, храни и хранителни добавки и много усмивки стартира в събота двудневния спортен маратонски уикенд под тепетата. Малчуганите пробягаха 3 км, което се равнява на две обиколки на Цар Симеоновата градина, а на финала ги чакаше огромна торта и много награди от спонсорите на събитието.

В неделя по улиците на вековния град пък сили премериха елитни атлети и аматьори от 24 държави, а 12-те най-добри сред тях разпределиха наградният фонд от 15 200 лева във втория Маратон Пловдив. С време 2:24:08 победител при мъжете за втора поредна година е мароканецът, състезаващ се за Италия, Ахмед Насеф. Резултатът му е с повече от 4 минути по-добър от този през 2016 и с повече от минута по-добър от тези на силните кенийски конкуренти Хенри Кембой (2:25:13) и Моузес Кипруто Кибире (2:28:03).

При жените Гладис Джепкуруй Бивот (КЕН) пробяга 42 километровото трасе за 2:44:17, следвана от Тереза Флавиус Куамбока (КЕН) 2:44:47 и българската състезателка Виолета Тотева (Стара Загора) 3:23:15.

Атмосферата на състезанието още дълго ще вълнува участниците в него, тъй като ги очакваше изненади през няколко километра специално подтготвени от организаторите на събитието. За разлика от миналата година тази всичките близо 800 участника се впуснаха още в началото през Римския стадион и се изкачиха до Хисар капия на Небет тепе. След като направиха завой покрая крепостта те минаха през площад Шахбазян, за да завъртят към Цар Борис III Обединител и да се озоват под Античния театър в тунела. Там близо 250-те бегачи от цял свят и два пъти по толкова от всички градове в България преминаха покрай гайдаря Петър Янев, който ги поздрави с познати за всички нас ритми от Родопа планина.

Спортистите продължиха своя маратон през църквата „Св. Петка“, за да преминат през ул. „Богомил“ и да излезнат на бул. „Христо Ботев“, където внушаващата колана все още се движеше заедно,а  всички участници спазваха стриктно разпорежданията на над 300-те полицаи и доброволци, които контролираха движението. Ентусиастите преминаха през цяла Тракия, като направиха обиколка на поста на Асеновградско (до Мебелна къща) и там се разделиха на две, като маратонската дистанция продължи по Околовръстното на най-големия квартал под тепетата. Участниците бяха изнендани от костюмиран бегач, който стряскаше всички на тунела на бул „Освобождение“ и бул „Цариградско шосе“  успяха да разпознаят най-добрият български състезател в ултрадългите планински бягания Андрей Гридин, който ги очакваше, преоблечен в тематичен костюм на възлова точка в града.от  изпълнение на рок група USB на 25-тия км от трасето малко преди да достигнат моста Адата, а повечето от тях

В полумаратонската дистанция при мъжете най-бърз беше кениецът Моузес Масай Комон с време 1:10:22, шампионът на България Шабан Мустафа втори, с резултат 1:11:36, а трети Росен Лилов с 1:13:36. Росен зае третото място, след като финиширалият малко преди него Деян Атанасов помоли да не бъде зачетен резултатът му, тъй като неволно се е отклонил от маршрута и така е съкратил част от дистанцията. Организаторите от Сдружение Маратон Пловдив благодарят за проявения спортсменски дух и мъжество.

При жените на дистанция полумаратон първото място убедително спечели най-добрата българска състезателка в момента Радосвета Симеонова с време 1:21:53, следвана от кенийката Хелън Джепкосгей Кимутай 1:25:48 и трета Елена Василева с 1:30:21.

Очаква се скоро организаторите да обявят следващата дата за провеждане на Маратон Пловдив 2018.

Изгледайте краткото видео на mediacafe.bg, заснето с дрон и ексклузивното интервю на финала с италианския състезател:

Победители Маратон Пловдив & Полумаратон 2017

Маратон мъже 41+

 • Ahmed Nasef, ITA – 2:24:08
 • Henry Kemboi, KEN – 2:25:11
 • Moses Kipruto Kibire, KEN – 2:28:03

Маратон Жени 41+

 • Gladys Jepkurui Biwott, KEN – 2:44:17
 • Teresa Flavious Kwamboka, KEN – 2:44:47
 • Violeta Toteva, BUL – 3:23:15

Полумаратон мъже 41+

 • Moses Masai Komon, KEN, 1:10:22
 • Shaban Mustafa, BUL, 1:11:36
 • Rosen Lilov, BUL, 1:13:35

Полумаратон  Жени 41+

 • Radosveta Simeonova, BUL, 1:21:53
 • Hellen Jepkosgei Kimutai, KEN, 1:25:48
 • Elena Vassileva, BUL, 1:30:21

Провеждането на Маратон Пловдив 2017 беше подкрепено от генералния спонсор АВВ България, ексклузивния улнес спонсор Орифлейм, КЦМ 2000 Груп АД, изворна вода Бачково, витаминова напитка Топшейп, Sponser и Рънинг зон.

Mediacafe.bg бе медиен партньор на събитието за втора поредна година.

Използвани са снимки от Димитър Цанков и KrisoK Photography

Видео дрон: AirCam и Copter.bg

СНИМКИ и ВИДЕО от Маратон Пловдив през 2016-та година може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар