Кое е най-важното?

Когото заговорим за икономически разходи и за пари по повод на даден проблем, то той става някак си по-значим. Колкото и да е странно здравето също се измерва в пари и парите са тези, които могат и ще създадат гласност около проблема за здравословния начин на живот и липсата на физическата активност за здраве!

Колкото и обезпокояващи да са данните, представени в най-новото проучване на "Евробарометър" за спорта и физическата активност, те не могат да предизвикат необходимия ефект върху българите. Така че за никой не е „новина“ състоянието на българите в това отношение. И това не е новина, просто защото повечето българи са искрено незаинтересовани от тези проблеми.

Физическата активност за здраве просто не може да влезе в така и така свития семеен бюджет: „Как да давам пари за спорт като не мога да си платя сметките?“ Да не говорим, че хората трябва да отделят за това занимание от ценното си време, което е запълнено с купища „изключително важни неща“ за правене или е просто „време за почивка“. Тогава какво да му мислим и за какво да говорим – само празни приказки.

В Европа вече сериозно се обръща внимание на проблема с липсата на физическа активност за здраве и качеството на живот, като някак мимолетно се споменават и икономическите последици от този проблем, които осезаеми или не, са налице. Но при нас хората не обръщат внимание на така поставения въпрос, защото все още не могат да осъзнаят, че това е нещо, което ги удря в джоба също толкова неприятно, колкото и сметката за ток. Защото, когато се появят здравословните проблеми (като сърдечно съдови болести, диабет тип 2 и много други) и трябва да се купуват лекарства, да се плаща на доктори, да се бориш със системата на здравеопазването… а междувременно не получаваш заплатата си, се сещаш колко е ценно здравето.

За съжаление, това е най-сериозния и убедителен довод, които можем да представим на българите – помислете колко струва здравето ви! Не мислете за спорта и физическата активност само като занимание за свободното време или начин да изглеждате по-добре, а като за важен елемент от ежедневието, който може да промени качеството ви на живот и дори да ви спести купища пари.

И тук идва ролята на медиите – значението на проблема с липсата на физическа активност трябва да бъда представяно все повече пред всички нас – има още много да се работи върху самата нагласа на българите. Освен негативните статистики трябва да се търсят и предлагат и начините за справяне с проблема, както и да се подпомогнат тези, които работят по въпроса (защото стотици от събитията, които се организират изобщо не достигат до хората, които биха могли да се техни потребители).

Седмицата на физическата активност и спорта – MOVE Week е една кампания насочена именно към създаване на повече възможности за хората да бъдат активни в спорт и друга физическа активност чрез организиране на безплатни събития и отворени врати в спортните клубове в цялата страна. През последните години сдружение БГ Бъди Активен (познато още като WOW SPORT) – координатор на кампанията за България работи за промяна споменатата негативна статистика. Изваждането на кампанията и самата тема от специфично спортните рубрики и медии, и представянето ѝ в една по-широка обществена рамка е подкрепата, от която се нуждаем, за да постигнем амбициозните цели, които сме си поставили.

Повече за инициативата на http://www.moveweekbg.info/

Вашият коментар