Приемат посмъртно Пенка Стоянова в Залата на Славата на ФИБА

Пенка Стоянова става втората българка в Залата на Славата на ФИБА, съобщиха от българската федерация по баскетбол. Легендата на пловдивския Марица ще бъде приета посмъртно официално сред най-големите легенди и светила на баскетболната игра в историята на онлайн церемония на 18 юни.

Преди това единствено Ваня Войнова от жените баскетболистки в България е получавала подобна чест, като тя бе приета в Пантеона на баскетбола посмъртно през 2007 г. Преди две години в Китай в Залата на славата на ФИБА бе приет и Атанас Голомеев. България има представители и сред легендите в съдийството в Залата на Славата в лицето на Артеник Арабаджиан и Валентин Лазаров.

Новината за огромната чест към Пенка Стоянова първа научи дъщерята на легендата Теодора Бонева.

„За нас е огромна чест да ви информираме, че Вашата майка г-жа Пенка Стоянова бе избрана посмъртно за член на Клас 2021 на Залата на славата на ФИБА като играч.

Залата на славата е олтар, посветен на удивителните личности, които положиха основите на глобалния баскетбол от създаването му до славата му в днешни дни. Залата се опитва да е уникална международна институция, която промотира и припомня за успехите на баскетбола по цял свят и приема велики мъже и жени от всички епохи, които са били проактивни и забележителни по пътя за развитието на нашия спорт.

Впечатляващите индивидуални постижения на г-жа Стоянова като играч на женския национален отбор на България, спечелил сребърен и бронзов медал на Олимпийски игри, сребърен медал на ЕвроБаскет, а също и безброй клубни успехи подпомагат изключително много развитието и популяризирането на играта във Вашата страна и целия свят“, пише в писмото от ФИБА.

В Клас 2021 Пенка Стоянова се нареди до гръцката легенда Панайотис Янакис, германеца Детлеф Щремпф, руснака Сергей Тарканов, треньорските легенди Чък Дейли и Еторе Месина и др.

В Клас 2020 на Залата на славата личат имената на канадеца Стив Неш, сръбското светило в треньорството Светислав Пешич, който бе и консултант на мъжкия ни национален отбор, украинецът Александър Волков. В клас 2020 са и литовската легенда Модестас Паулаускас, световният шампион и финалист на олимпийски игри Юре Здовц от Словения, Миечеслав Лопатка от Полша, Агнес Немет от Унгария, корейката Пар Шин-я. Почетени ще са и треньорката от САЩ Тара ВанДервеер и аржентинецът Рубен Маняно. Така за първи път в Залата на славата влизат играчи от Канада, Унгария, Япония, Корея и Украйна.

Миналата година заради пандемията с Ковид-19, имената на новоприетите не бяха обявени. Тази година на специално онлайн0събитие ФИБА ще почете приетите в двата класа – за 2020 и 2021 г.

За автора

Вашият коментар