Зарадваха 780 болни деца с книжки за оцветяване

Децата са най-ценното за възрастните и именно те са тези, които трябва да се грижат за тях. Да им дават топлина, обич и сигурност. Често децата нямат досег до нито едно от изброените, а понякога съдбата ги откъсва, дори за малко, от тях. Болниците са местата, където малките се чувстват най-уязвими и най-уплашени. Макар специализираните грижи на медицинските персонали, в по-голямата си част базата на българските болнични заведения е негостоприемна, дори с огромни лишения. Неколцина са тези, които разполагат с екстри, като детски кът, библиотека или предлагат някакъв вид арт терапия. При всички останали престоят е свързан с негативни емоции.

Затова Виктория Петрова от Варна – майка на две деца, писател и маркетолог, подема гражданска инициатива за даряване на книжки за оцветяване и моливи на деца на болнично легло в болници из цялата страна. Книжката е авторска, казва се „Усмихни се и оцветявай с мечо“ – нейно дело и на илюстраторката Саша Станева. Избират да дарят именно книжка за оцветяване на 1 юни, за да се използва от всички възрасти, а и за да може детето да се занимава по-дълго.

„На самата мен ми се наложа да премина през такова нещо по Великден. И двете ми деца влязоха в болница с пневмония и нищо не усетихме от празника. Хрумна ми, че ще е много приятно, ако на подобни поводи има някой, който да зарадва децата. Затова решихме да принтираме илюстрациите в черно-белия им вариант и да ги подарим под формата на книжка на 1 юни – деня на детето“, казва тя.

За целта прави проект в международна кампанийна платформа и споделя идеята във facebook група, в която са се събрали родители – фенове на детски приказки. Те приемат радушно инициативата и 25 човека от различни градове откликват с желанието да станат координатори по родните си места. Свързват се с болници, започват да събират средства, намират спонсор, включват се и 20 дарителя от страната и чужбина. Така успяват да създадат 780 броя книжки и моливи, които зарадваха 780 деца в 25 града, предимно в малки населени места. Най-голямата болница, която получи подаръчни комплекти, е „Св. Георги“ в Пловдив. Сред останалите градове са Дупница, Перник, Добрич, Етрополе и други.

Доброволците не влизат в отделенията, комплектите се поемат от служител на здравните заведения, който ги раздава на децата.

„Надявам се инициативата да се превърне в ежегодна, но осъзнавам, че всичко зависи от нас. Сега успяхме да задействаме всичко много бързо – за близо месец, но ми се иска каузата да се разрасне, да обхване възможно най-много деца, защото вярвам, че един такъв жест прави чудеса за настроението, а защо не и за лечението. Със сигурност е проблем, че много от българските болници не разполагат с детски кът или библиотека, но в държавните институции се работи приоритетно. Бюджетите едва стигат да се покрият някакви основни нужди, камо ли екстри за нашата реалност, като библиотеки. Затова зависи от нас, като граждани, да инициираме подобни мисии“, добавя Виктория.

Виктория и доброволците смятат в бъдеще да водят и разговори с различни общински институции, издателства и други заинтересовани страни, за да може каузата да се разшири и да окаже повече обществено влияние. Ако всичко върви добре, най-вероятно биха се включили с дарения и за детски градини в по-малки градове и села.

За автора

Вашият коментар