123 години от рождението на Стоян Пухтев – първият председател на „Ботев“

На днешният ден преди 123 години е роден Стоян Иванов Пухтев – първият председател на Спортен клуб „Ботев“ Пловдив. Името му е познато основно на най-горещите привърженици на ФК „Ботев“ Пловдив, но доскоро надали щяха да се намерят много хора, способни да кажат нещо повече от него.

Преди около година в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей бяха представени записките на Стоян Пухтев около предисторията, основаването и официализирането на клуба. Текстът отдавна е достъпен в мрежата, публикуван от основния партньор на събитието – MediaCafe. Неизвестностите около Стоян Пухтев обаче в много отношения продължават.

Румен Минков, автор на няколко книги за миналото на клуба, споменава мимоходом Стоян Пухтев и помества единствената доскоро известна негова снимка. Няколко страници по-нататък авторът обърква Ст. Пухтев с негов далечен роднина – полковник Паун Пухтев, част от администрацията на „Ботев“ Пловдив в първите години след 9 септември 1944 г.

Издирвателската дейност, предприета покрай дневниците на Ст. Пухтев, установи важни и непознати доскоро подробности за живота му, които заслужават специална научна публикация. Тук само ще бъдат изнесени основните данни.

Стоян Пухтев е роден на 19 май 1899 г. по стар стил в Брезово, като най-голямото дете в семейството на Иван и Дража Пухтеви. По интересно съвпадение датата е същата, на която загива патронът на бъдещия спортен клуб. Впоследствие с въвеждането на григорианския календар тя е неправилно пренесена на следващия ден – 2 юни.

Бащата на Стоян е занаятчия – кацар, но се занимава и с търговия; майката е домакиня. По-късно се раждат още двама братя и две сестри, едната от които почива още като дете. Стоян учи в Брезово и в Пловдив, където покрай работата на баща си прекарва големи периоди от годината.

Покрай помощника на баща му – храненика на семейството Георги, който е като по-голям брат за малкия Стоян, момчето се запалва по футболната игра и става пряк свидетел на опитите на батковците – Георги и приятелите му, на практика първите ботевисти – да основат футболен клуб.

По законови причини обаче това може да се осъществи официално едва в началото на 1912 г., когато порасналите батковци вече са се разпръснали. Щафетата е поета от следващото поколение – от хлапетата, които доскоро са се мотаели в краката им и с плам в очите са ги наблюдавали как тичат след топката.

На 11 март 1912 г. е написан учредителният протокол и в него Стоян Пухтев фигурира като пръв председател на основания от ученици клуб. Времената обаче са тежки, Стоян трябва да помага на баща си и да учи.

Междувременно започва Балканската война, последвана от Междусъюзническата, мъжете са на фронта, училищата се превръщат в болници и складове; за футбол обаче, макар и трудно, време се намира. Стоян се записва в мъжката гимназия през есента на 1913 година.

Там учат голяма част от неговите приятели и съоснователи на клуба – Ненко Пенелов, Димо Сидеров, Никола Алваджиев, Теньо Русев, Асен Мерджанов. Избухва Първата световна война, в която България се включва през есента на 1915 г. През следващата година Ст. Пухтев напуска гимназията и се записва в Столарското училище.

В тежките военни години дейността на клуба не спира; организират се мачове, турнири. Вероятно в Столарското училище Пухтев се запознава с бъдещия легендарен футболист и треньор на „Ботев“ Никола Щерев – Старика, който през 1917 година идва в клуба.

В заключителните месеци на Първата световна война порасналият вече Стоян Пухтев е мобилизиран. За това говори една негова снимка с военна униформа, на която е на видима възраст 18 – 19 години. В първите години след войната той продължава да ръководи клуба, но ангажименти към семейството го карат да се прибере в родното Брезово. Жени се през 1921 г. Раждат му се дъщеря и син. Занимава се с дърводелство и предприемачество.

През 1938 г. основава памукопредачна фабрика. След 9 септември Пухтев има проблеми с новите власти заради фабриката, които продължават и по-късно заради дружбата му в млади години с генерал Йонко Панов, който на Априлския пленум се противопоставя на избирането на новия вожд Тодор Живков.

Ст. Пухтев се оттегля от активния обществен живот. Ръководи часове по практика в училището, където обзавежда дърводелска работилница. Клубът не го забравя и за 50-годишнината от основаването през 1962 г. ръководството и мъжкият отбор го посещават в Брезово.

На 24 май 1966 година първият председател на „Ботев“ затваря очи завинаги. Негови наследници живеят в Пловдив и София. На семейството в Пловдив дължим и снимките, които се публикуват тук.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ранната история на „Ботев“ Пловдив – Първа част

Ранната история на „Ботев“ Пловдив – Втора част

Ранната история на „Ботев“ Пловдив – Трета част

Ранната история на „Ботев“ Пловдив – Четвърта част

Завесата падна! Историята на „Ботев“ започва през 1907 година!

Вашият коментар