Издигат дървено селце на изкуството на Младежкия хълм

Истинско дървено мини селце се заформя на фестивалната зона в подножието на Младежки хълм. Екипът на Творчески комплекс Инкубатор, начело с добре познатия в културните среди Стефан Горанов, се изправят пред ново предизвикателство – да превърнат зоната в постоянно средище за изкуство и занаяти на открито, както и да предоставят поле за изява на млади и талантливи артисти. Официалното име на новото пространство е Plovdiv Stage Park, подкрепено от Община Пловдив. Отделно беше представен и проектът „Мобилна творческа мрежа“, финансиран по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Проектът е разделен на няколко аспекта – постоянни събития и базар за занаятчии на Plovdiv Stage Park, разполагащ със седем сцени и седем зони, сред които и творчески лагер за деца. Освен за забавление на малчуганите, той ще се предоставя и безвъзмездно на училища, образователни центрове и детски градини за провеждане на открити занимални и уроци, работилници, ъуркшопи и други артистични, спортни и образователни цели.

„Обхващаме 20 дка от тепето, част от които са в Натура 2000. Направили сме съоръженията така, че да са с минимална намеса върху околната среда и ги отдаваме напълно безвъзмездно за общо ползваме. Спазваме строги правила, за да съхраним природата и засега нямаме проблем с институциите. Често свикваме и комисия за оглед на работата ни с поддържането на пространството. Ще се радваме хората също да го пазят. За целта са поставени кошчета за отпадъци, специализирани кошове за разделно събиране, работим и с ОП „Чистота“. Всяка вечер, при събития и фестивали, екипът ни събира боклука, включително и фасовете от земята, а на сутринта Общинското предприятие го изнася“, пояснява Стефан Горанов.

От друга страна, Мобилната мрежа ще обхване четирите пловдивски квартала „Столипиново“, „Коматево“, район „Тракия“ и район „Западен“, където заедно с местното население ще се обучават артисти, ще се обменят култура, опит, традиции и привички на местообитанието и ще се провеждат артистични мероприятия, сред които театър, концерти и други. Мрежата излиза и извън Пловдив, като същата практика ще се приложи в градовете Копривщица, Асеновград, Батак и Нова Загора. Кандидатстването се осъществява чрез попълване на отворена покана.

„Основната ни цел е да въвлечем хора на изкуството и от другите градове, който да създават културно съдържание за различен вид публика. Да създаваме условия за по-лесен достъп до техническата част на млади хора с добри идеи. Именно пренасянето на изкуството в малките населени места е най-важната точка от проекта, защото там възможностите за изява са по-малко. Ще се работи и с рискови групи и с групи в неравностойно положение“, допълва Горанов.

Инкубатор ще дари на библиотеките, училища и детски градини в четирите града творчески сетове, представляващи инвентар за организиране на малки събития в учрежденията. Идеята е, след като местните творци са създали контакт с публиката, да имат възможност да реализират събитията и в бъдеще.

Вашият коментар