Пловдивският кикбоксьор Теодор Шиндов мечтае за Олимпиадата през 2028-а

Младостта е най-хубавата част от човешкия живот. Тогава чувстваш, че можеш да постигнеш всичко, а някои деца и младежи наистина го правят. Като Теодор Шиндов – 16-годишен тийнейджър от Пловдив, който се развива повече от успешно в спорта.

Теодор тренира кикбокс в Bultras fight club от едва три години, но вече има спечелени четири златни медала, четири сребърни и четири бронзови от републикански състезания, на световното първенство в Италия през 2021 г. печели бронзов медал, а на световния шампионат в Унгария през 2022 г. става шампион в стил К1, в категория юноша-младша.

Кикбоксът е комбинация от ръце и крака. Има леки и тежки стилове на ринг и татами, като тези на ринг са три – Low kick, Full contact и K1, а на татами са Point fighting, Light contact и Kick light.

Интересът на пловдивчанина към бойните спортове и главно към кикбокса идва от любовта му към ПФК „Ботев“. В миналото тренира футбол, но бързо осъзнава, че не е за него и се пренасочва към Bultras fight club.

 „Първоначално родителите ми не одобряваха тази ми идея, тъй като кикбоксът е много суров и тежък спорт, но когато видяха, че съм упорит и редовен, че го правя с желание и амбиция, започнаха да ме подкрепят. Аз уча на ринг, главно К1, който е най-свободният от всички тежки стилове и в него е включено коляно“, обяснява Теодор.

За него кикбоксът не изгражда само дисциплина, но и приятелства. Въпреки спортната злоба, извън ринга всички момчета се разбират и си контактуват, без предразсъдъци. Тренира шест пъти седмично при Цветан Петров, Красимир Марински и Христо Колев, на които е много благодарен.

Учи в ПГ по механотехника „проф. Цв. Лазаров“, като се стреми да не изостава от уроците, въпреки напрегнатия му режим. Признава, че най-трудната част от режима е свалянето на килограми, за да влезе в категория.

„Бих казал, че българските състезатели и школи се движат доста добре и конкурентно, спрямо останалите страни. Даже на световното първенство в Италия станахме първи от всички държави. Все повече се обръща внимание на този спорт, все повече се популяризира, а от 2028 година предстои да се превърне и в олимпийска дисциплина. Със сигурност имам желание да се явя на Олимпийските игри, но засега ми предстоят доста международни и републикански състезания, както и Европейското първенство“, споделя Теодор. 

Средно кариерата на един кикбоксьор продължава до 35 години, зависи в какво състояние е тялото му. Теодор Шиндов има амбиция да превърне спорта в професия за в бъдеще и да вдъхновява младите да вършат нещо стойностно.

За автора

Вашият коментар