Йоанна Елми се завърна в България за финала на Пловдив чете

Редовната програма на литературния фестивал „Пловдив чете“ завърши с представянето на дебютния роман на Йоанна Елми, която от години живее и работи като политически журналист в САЩ. Нейната книга „Направени от вина“ е носител на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, а вчера и пловдивската публика се докосна до нея в клуб „Фарго“. Модератор на срещата бе преводачът от китайски Стефан Русинов.

Романът разказва за периода на Прехода, но през погледа на едно дете. Обикаляйки софийските улици, то връща читателите години назад – за някои познати, за други – само разказани спомени от родители и прародители. Самата Йоанна е твърде млада и е пропуснала този период, но историите на майка ѝ и баба ѝ, задълбоченото проучване на детайлите, както и родствената ѝ връзка със Северозападна България, където според нея нищо не се е променило и миналото е стиснало заобикалящата среда за гръкляна, са ѝ помогнали да пресъздаде една доста подробна картина на политическия, социален и обществен живот, макар да не натрапва политическия си опит до макро измерения.

„В Америка тенденцията за вкарване на политика в литературата беше много популярна. Литературата е обслужвала политическа цел и то експлицитно политическа, с определена насока. Според мен целта на литературата не е да убеждава, не е да пропагандира и обяснява. Целта е да показва и отразява. Едно огледало няма как да ти каже какво да мислиш, нито по какъв начин. Но те кара да се идентифицираш с това, което виждаш, и да го осмислиш по друг начин. И ми се струва, че добрата книга и авторите, които са ги написали, са имали достатъчно доверие в читателя. Мисля, че имаме нужда точно от това – от добрата литература, която отразява живота такъв, какъвто е, политиката в ежедневното и ежедневното в политиката. Точно в малките неща се проявява най-много. Проявява се в това, че една от героините цял живот си е мечтала да обзаведе жилището си в цветове и не е могла, защото в магазините просто не е имало нищо друго, освен еднотипни секции, еднотипна декорация и т.н. Това е политическо явление, за него има определена причина. Политическо е и това да си принуден да напуснеш родината си и да избягаш от нещо. От какво бягаш? И когато хванем тези тънки нишки като автори, не бива да се изкушаваме да обясняваме, да се правим на много гениални пред читателите“, казва Йоанна.

Самата тя казва, че много ѝ се иска да не пише, да има практическа работа, като лекар, която да помага на другите. Работа с ежедневен смисъл, който движи света. Но пише, защото не може да не пише. Поне три пъти седмично се отказва от журналистиката, но все се появява нещо ново, което ѝ дава тласък.

Предстои „Направени от вина“ да бъде преведена на английски език. Според екипа на ИК „Жанет-45“ е един от най-силните дебюти в издателството, а и въобще. Книга, която сама и по естествен начин е намерила път към своята публика.

Снимки: Ванеса Попова

За автора

Вашият коментар