Пловдивски консултанти стартират бизнес академия за ученици

Често си мислим, че младежите нямат други задачи и отговорности освен да учат. И за някои е наистина така. Но именно юношеството е възрастта, в която осъзнаваме какво искаме да постигнем в живота си, насочваме се към различни браншове и изграждаме сами характерите си.

„IMD Бизнес Академия“ е проект на компания „Отдел невъзможни мисии“, който предоставя възможност на тийнейджърите с интерес към стартирането на бизнес да разгърнат потенциала си. „Отдел невъзможни мисии“ се занимава с бизнес консултиране, изготвяне и реализация на бизнес планове и финансиране. Фирмата работи с над 100 експерти и партньори в областта на предприемачеството, финансите, инвестициите, банковото дело, продажбите, маркетинга, киберсигурността и други. Съоснователите на компанията са Пенко Стоев и Иван Парушев.

Основните цели на проекта „IMD Бизнес Академия“ са да създаде мотивирана среда за учениците, където да развиват идеите си; да ги въвлече в реални предприемачески ситуации, от които да придобият практически опит; да изгради мрежа от бъдещо поколение бизнес лидери, които да работят с морал и етически ценности. И не на последно място – да създават колаборации с други експерти и фирми, включително с държавни институции, социални предприятия, неправителствени организации, учебни заведения и младежки центрове.

По време на академията младежите ще имат възможност да развият лидерските си качества и собствена уникална идея за бизнес в реална среда с помощта на доказани професионалисти. В същото време се набляга на отборната работа, което ги учи да действат в екип, да се доверяват едни на други и да изграждат стабилни партньорски и приятелски взаимоотношения.

„Интересът към света на бизнеса се заражда у човек още от ранна възраст. Още повече в днешно време. Културата на създаването на собствен бизнес е силно засегната във всички социални мрежи, много инфлуенсъри създават съдържание, свързано с това, което привлича вниманието на младите. Лично аз започнах да се интересувам от стартиране на бизнес още от 14-годишен. Баща ми цял живот беше шофьор, а майка ми учителка. Докато растях, виждах постоянните проблеми, които имат поради недостига на средства и още тогава осъзнах, че трябва да поема отговорност и да направя нещо различно.

Ако имах възможност да стана част от нещо подобно на “IMD Бизнес Академия“ още тогава, щях да съм стартирал бизнес много по-рано и нямаше да бъде нужно да отделя толкова много време за придобиването на предприемачески умения – и да изгубя толкова много средства по пътя поради неразбиране на някои основни принципи в бизнеса“, споделя Пенко Стоев.

Академията е подходяща за ученици от 14 до 19-годишна възраст. Фокусирана е върху развитието на 4 групи бизнес умения: Лидерство и управление на екип; Маркетинг и продажби; Предприемане на инвестиции; Управление на парични средства. Ментори на проекта са: Пенко Стоев, Милена Моллова, Иван Парушев, Димитър Димитров, Ивайло Герджиков и Сам Харди.

Освен това участниците имат възможност да пробват лично иновативни технологии в бизнеса, като специализирани софтуерни платформи, A.I. (изкуствен интелект), социални мрежи и Google. Провеждат се и много уъркшопи и оперативки на конкретните отбори.

„Истината е, че основните принципи на бизнеса винаги ще си останат същите. Въпросът е не какво да правим с неограничения достъп до информация и различните технологични инструменти, а как можем да спестим време и средства, използвайки изкуствения интелект и новите технологии. Всички забелязваме колко технически грамотно е новото поколение. За тийнейджърите би изглеждало несериозно да използваме остарели методи на работа. Не изключвам възможността и ние да научим нещо от тях относно технологиите, тъй като те са израснали с тях. В IMD сме установили автоматизации и използването на изкуствен интелект в почти всичките си вътрешнофирмени процеси. Правили сме го много пъти и за клиентите си – и можем да покажем на учениците конкретно как да улеснят работата си, посредством тези инструменти“, допълва Пенко Стоев.

Тази година „IMD Бизнес Академия“ започва на 29 юни, а специално за случая екипът ще проведе безплатен онлайн уебинар на 25 юни, в който заинтересованите страни могат да се запознаят по-подробно с формата. В уебинара участие ще вземат Пенко Стоев, Димитър Димитров и Милена Моллова. Всички те ще разкажат кои са първите стъпки за стартирането на един успешен бизнес, кои са най-важните фактори за успешно онлайн позициониране и за същността на предстоящата Академия.

За автора

Вашият коментар