Говорим си „за любовта“ с изявени български артисти в Пловдив

Спектакълът „за любовта“ е създаден по драматургични текстове на Яна Борисова, която през последните години е един от най-известните и успешни драматурзи в Европа. Нейни произведения се играят повече от петнадесет години при пълни салони на множество театрални сцени в България и по света, а тя самата многократно е била носител на наградите Икар и Аскеер, както и на различни международни отличия. През 2022 г. Яна Борисова беше номинирана за всички театрални награди и издаде сборник със свои произведения „Яна Борисова/Десет пиеси“. През същата година писателката бе отличена с престижното отличие Жена на годината.

„ за любовта…“ е диалог между музиката и думите. На сцената ще се преплетат текстовете на Яна Борисова, в изпълнение на известни актьори и театралната музика на маестро Милен Кукошаров – композиторът, с когото авторката работи през последните години.

Спектакълът „ за любовта…“ е комбинация от личните спомени на авторката, които се редуват с монолози на нейните герои. Една нежна, смешна и покъртителна изповед на няколко души, които ежедневно се борят за правото си на любов и с ужаса от самотата. Възползвайки се от дадената им възможност да говорят свободно за чувствата си, героите успяват в рамките на час и половина да ни въведат в налудния си, объркан и хаотичен любовен живот и разсъжденията си за него. Основни теми и опорни точки на тези откровения са: семейството, правото на щастие, човешките дефекти, зависимостите, срамът и най-вече любовта и последствията от нея.

„Поканих няколко актьори, които аз много харесвам и обичам – една дама и нейните трима кавалери. Това са изключително талантливи артисти, които, освен че ме респектират, ме вдъхновяват и вълнуват, а това не е лесна работа. В този спектакъл всички те са мои герои от различни пиеси, писани по различно време, по различна причина и в различен контекст. Така авторът за успява да събере своите герои на едно място за да ги изслуша. Това ми се стори прелестна идея.

Благодарение на „за любовта…“ всички можем да отворим сетивата си за това огромно емоционално море наречено любов…или влюбване. Моята голяма страст, моята голяма тема като автор, която аз винаги ще следвам, а тя винаги ще ми предстои. Любовта е свързана с оцеляването, с вдъхновението от живеенето, с дишането, с радостта, и с концепцията за щастие. Тя е сериозна работа и не е за всеки. Това е може би единствената безпогрешна формула досега, която е спасявала човечеството. Огромна стихия с размери и сила без аналог. Която единствена превръща хората в богове и обратното!
И както каза един мой много скъп човек: Никой не може да се изложи, когато става дума за любов“
, казва Яна Борисова.

Режисьор: Димитър Коцев – Шошо
Сценография: Елис Вели
Музика: Милен Кукошаров

С участието на: Цветана Манева, Александра Сърчаджиева, Юлиан Вергов, Боряна Братоева, Петър Антонов, Радена Вълканова, Дарин Ангелов и Яна Борисова

Една продукция на Арт Театър и Контраплан

Дата: 8 април

Място: Plovdiv Event Center

Начален час: 20:00

Билети на билетна каса МАСКАРТ в дом на културата „Борис Христов“ и в мрежата на Eventim.bg
Телефон за информация: 0894611188

За автора

Вашият коментар