Ех, тази жълто-черна лудост… (СНИМКИ)

Кратък анализ на една лудост, един стадион и 11 сърцати момчета

"Футболът не е само пари и тичане, футболът е любов, сърце, отдаване, вяра и мечти! Когато си на точното място с точните хора, парите не струват нищо! Тази купа е за футбола игран не с крака, а със сърце!"

(Лъчезар Балтанов – капитан на Ботев Пловдив)

Лудостта е заразна. Особено, когато е облечена в жълто-черни цветове и има 105-годишна история. И няма как да е иначе, когато от шофьора на клуба, администрация, хората, които се грижат за тревното покритие, фотографите и се стигне до футболистите и феновете всички са с една и съща диагноза – болни от любов. Влизаш на клубната база, а вътре човекът с косачката си припява позната песен от трибуните, а в главата му се засилва образа на изригване на публиката след гол на Тодор Неделев. Излизаш отпред, а охраната сякаш е чул какво се е пее и го вдига на пиедестал. Песента се засилва все повече, когато вървиш към стадиона и след време се припява от друг и друг…. А на следващия ден капитанът на Ботев все още си я тананика, докато изпълнява поредния ъглов удар пред вратата на противника. Специалистите са единодушни – за тази диагноза няма лек. Изходът е само един – пълен стадион със себеподобни, които взимат едно и също "жълто-черно" хапче, за се излекуват от синдрома. 

Адреналинът е взел върховата си точка, а цялата трибуна се тресе. Пламен Димов е забил последния пирон в ковчега на вратаря на Лудогорец Хорхе Броун, който лежи на тревата и не може да повярва, че във втори пореден финал ще мине първи, за да вземе медала си, преди това да направят златните футболисти на Ботев Пловдив. В следващия момент към терена се насочват малките канари от публиката на пловдивчани, които развяват високо знамената с 12-ката и започват да тичат покрай всички, докато едно от тях забива гордо знамето на Голготата на разградчани. Сякаш сънят, в който са изпаднали всички свързани с Ботев не свършва вече 3-ти месец.

Ботев е с две купи повече в музея си, между които направи отлично представяне в Лига Европа това лято

Но да се върнем към думите на Балтанов, които отразяват точно лудостта в "жълто-черно", за които трофеите винаги са били на заден план. Така е било, така и ще бъде. Капитанът на Ботев е достатъчно дълго време в клуба, че да знае кое събира и води феновете вече 105 години – Красотата, Вярата и Борбата. Защото пред многомилионната селекция на Кирил Домусчиев противодействието е точно в това – да имаш сърце да излезеш с вдигната глава, да усетиш българския химн, а след това да играеш до последната секунда за него. Нещо, което на много места липсва, но в Ботев през последната година успя да проработи. Затова и публиката благодари искрено на Николай Киров и Иван Кочев за работата им през последната година, а и не само. Благодари им за климата, който създадоха в съблекалнята, за това че за една година не се чу нито един скандал, нито един конфликт, нещо напълно невиждано за родните стандарти. Треньорското дуо е от толкова дълго време в клубната реалност на "Източен 10" и Коматево, че няма как да не са заразени с болестта на канарчетата. Въпреки, че не го показват, но както всички, знаем и те си пеят онази песен на Лъчо Балтанов в съблекалнята.

 

Какво повече може да иска футболната общественост под тепетата? 

Въпросът е ясен – стадионът, Колежа! Там, където полудяването няма връх, а всеки "заразен" си тръгва излекуван от стадиона, за да се завърне следващия уикенд, и по-следващия, и още по-следващия, за нова доза… адреналин. 

Той е толкова нужен, колкото е нужен и Тодор Неделев и колкото е бил нужен винаги човекът с косачката. Нужен е за Пловдив, и за футболна България. Бил е нужен за историята, нужен е и за бъдещето.

Защото клуб от ранга на Ботев, без стадион, няма къде да лекува лудостта си, а това е опасно. 

Четете още:

  • Сълзите и пиянството на един град (Видео и Снимки) – ТУК
  • Голямата победа на един малък ботевист – ТУК

СНИМКИ: Боян Ботев /botevplovdiv.bg/, Лиляна Сиврийска и sportal.bg

За автора

Вашият коментар