Ганджа вместо Варна

Вторият по големина град на Азербайджан беше награден за Младежка столица през 2016 година. Къде е Варна?

Преди броени дни в Солун – европейската младежка столица за 2014г., бяха обявени резултатите от тазгодишната надпревара за столица на младежта през 2016г. Варна беше сред финалистите, заедно с Вилнюз (Литва), Галуей (Ирландия), Ла Лагуна (Испания) и Бадахос (Испания).

Европейският младежки форум (ЕМФ) даде наградата на Ганджа на база кандидатура, която се фокусира върху засилването на младежкото участие и ангажираност върху човешките права. Коментирайки победата, председателят на ЕМФ Петър Матяшич каза:

“Поздравявам Ганджа за тяхната силна кандидатура и ангажираността към теми като младежко участие, образование, социално включване, заетост и доброволчество”.

СВЪРЗВАНЕ е ключовата тема на Ганджа. Програмата на града цели да промотира тясно международно сътрудничество, което да внесе в града политики и практики за младите хора. Младежките организации в града и общината обръщат специално внимание на маргинализираните млади хора и тези с ограничени възможности.

В присъствието на над 150 младежки лидери от цяла Европа Петър Матяшич заяви, че  шестте финалисти са показали многообещаващи визии относно засилване участието на младите хора в местната общност и овластяването на младежките организации като агенти на промяната.

Впечатляващ е фактът, че за първи път град извън Европейския съюз получава наградата. Историята на кандидатурата на Ганджа тръгва от нейния заместник кмет Mикаил Зейналов, който е младежки лидер в една от големите младежки организации в Европа Youth for Exchange and Understanding.

До голяма степен и там се крие формулата за успеха на града. Веднага щом става зам.-кмет Мика има за цел да развие младежката политика в града. Решава да работи за изграждането на най-модерния младежки център в кавказкия регион, да обедини младите хора в града и да стартира активна подкрепа за техните инициативи.

Още по-голямата му амбиция е Ганджа да стане младежка столица на Европа, но това не е лесна задача, в момент в който държавата вече е взела решение да кандидатира столицата Баку. Зад гърба му обаче застават младежки лидери от Европа и Кавказкия регион, представители на бизнеса, институции в Азербайджан, дори ключов партньор са Турските авиолинии.

С кандидатурата ганджанци имат и други предизвикателства като негативите, които Азербайджан отнася в областта на демокрацията и човешките права, и необходимостта да надвиеш градове като Варна, чиято популярност в Европа е завидна. Въпреки това Мика е готов да заложи всичко, активизира своите съмишленици в Брюксел и провежда кампанията за 2016 година, която се оказа успешна.

След всяко състезание е добре и да си направим анализ. Конкурси като този са тест за България да покаже своята видимост и възможности в лобирането в Брюксел.

Конкурсът за младежка столица преминава през два етапа – технически, при който градовете описват концепцията си и второ ниво, в което жури гласува. А когато има комисии и гласуване винаги има и лоби. Интересен е фактът, че Варна е сред мастодонтите в работата с младите хора в Европа, а отново малко не достигна, за да спечели приза. Интересно е да се знае, че на ниво техническа оценка Варна беше фаворит.

Следващият момент е в каква степен кандидатурата е видима, но не толкова в България, а в Брюксел, където се взима окончателното решение. Как лобито на един град извън Европейския съюз успя да пребори град, който има всички инструменти, за да води битка в Брюксел? Това трябва да ни накара да се замислим как защитаваме интересите си като българи именно на европейско ниво и как се справят нашите представители там.

А играта понякога е доста тънка и пипкава. Като пример, който може да се даде е активизирането на евродепутати от една политическа формация, в момент в който глас в комисията има съвсем друга. Като слабост, отбелязана неформално от младежки лидери в Европа, е че фейсбук страницата на Варна е останала неразбрана, поради факта, че е била предимно на български език.

Добра новина е, че Варна възнамерява да кандидатства отново догодина. На политически език това означава на първо място приемственост. Няма как да се отрече, че заслугите за младежката слава на Варна в Европа до голяма степен са резултат от работата не само на младежките организации, но и на дългогодишната подкрепа на бившия кмет Кирил Йорданов към младежките дейности.

Когато властта се смени най-големия страх е как това ще се отрази върху различните политики на местно ниво. Дотук става ясно, че Иван Портних осъзнава силата на младежката политика и смята да не губи инерцията, набрана досега. В Солун представителите на Ганджа се похвалиха с великодушието на кмета на Варна, който първи е поздравил града за успеха и е подал ръка за сътрудничество.

Варна отново ни накара да се гордеем и колкото и да е странно го направи именно със загубата си. Варна се представи по изключително достоен начин и отново спечели симпатиите на младежките лидери на Европа. Докато някои делегации бяха увесили нос, варненци бяха усмихнати и горди, дори след новината, че столица ще бъде Ганджа.

Делегациите на Варна и на българския Национален младежки форум получиха много поздравления и кураж за добрата кампания, за усърдието, за вдъхновението. Може би оттам е дошла и мотивацията за борба догодина. Този път Варна трябва да търси още по-широка подкрепа. 

За автора

Вашият коментар