И новите действащи лица в Министерски съвет са…

Smartigraphs.com ни запознават със състава на Кабинета Борисов 2 и 43 Народно събрание.

След дългото обсъждане между партиите победителки вече има избрани лица за новия Министерски съвет за следващите 4 години (надяваме се) от нашия живот.

Какво коалиционно споразумение сготвиха?

След дълги дебати и преговори между 8-те партии, които преминаха 4% бариера, за да влязат в парламента, в края на преговорите се сформира коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок. Ще резюмираме коалиционно споразумение,което ГЕРБ и партиите от Реформаторския блок подписаха.

Обещано!

Новото ни коалиционно правителство най-вече набляга на обещанията за реформи и стабилизиране на институциите. То ще се бори и срещу „срастването на икономическа, политическа и съдебна власт против интереса на гражданите“. Правителството се нагърбва и с обещания за мобилизиране на усилията и потенциала на публичния и частния сектор; перспектива за развитие на бизнеса в период до 2030 година.

Обещават ни и една България, която ще е по–добро място за живеене посредством стабилизация на държавата и нейната политическа система. Разбира се, не са забравили и обещание за развитие и растеж на българската икономика. По – добро усвояване на европейските средства в проекти „ които подобряват публичната, бизнес и инвестиционната среда и съхраняват природата на България“. Помните енергетиката нали? И те я помнят. Затова плануват и да гарантират „национална и енергийната независимост на страната.“ Не на последно място правителството планува да гарантира и провеждането на социална политика, „която помага на уязвимите групи и безработните. Да им дава участие в пазара на труда, да се образоват и квалифицират постоянно, за да имат основа за добра реализация.“

Програмната декларация

Какво представлява тя? Програмната декларация е основата на сключеното коалиционно споразумение, което е подкрепено и от други политически сили от парламентарното мнозинство, които не са част от коалицията. А какво означава тази подкрепа? „Подкрепата за програмната декларация означава подкрепа за управленските и законодателни мерки, с които тя се реализира.“ Самата декларация може да бъде допълвана от политическите сили, които я подкрепят, но тя трябва да запази своя първоначален вид. И тези допълнения се извършват след постигнатото взаимно съгласие и одобрение на коалиционното правителство, т.е. ГЕРБ и РБ.

Объркахте се? И ние така. За това на вашето внимание… цитат от параграфа „програмна декларация“ :
„1. Програмната декларация може да бъде допълвана от политическите сили, които я подкрепят, при запазване на първоначалния текст.
2. Допълнения и промени в програмната декларация се правят с взаимното съгласие и след одобрение на двете политически сили, които са я съставили и приели – ПП ГЕРБ и КП Реформаторски блок.“

Формулата за управление на коалицията

Партия ГЕРБ като победителка от изборите получа правото да посочи министър-председател и да направи предложение за състав на правителство както е посочено в конституцията. Този състав се определя чрез режим на консултации, както всички видяхме, между ПП ГЕРБ и КП РБ. В следствие на гласовете, които всяка една от двете партии е получила на избори, се определя пропорционално и броя на министрите, които получава всяка една от тях. За ГЕРБ това са 12 министри + министър-председателя и 7 министри за Реформаторския блок. Но защо е дадено и едно министерско място на АБВ? Членовете на правителството според декларацията подписана от двете политически сили, могат да бъдат и кандидати, които не принадлежат към нито една от двете сили, но са предложени от тях при взаимно съгласие.

Заместник-министрите, членовете на политически кабинет и т.н. се определят от определените ресорни министри чрез съгласието на министър-председателя. Ако се налагат някакви промени в състава на правителството те се взимат на база конституцията и правилника за организацията и дейността на Народното събрание, но трябва предварително да се съгласува с коалиционния партньор. В края при взимане на окончателното решение тежката дума е на министър-председателя. При оставка на някой от министрите или вицепремиерите, политическата сила, която го е посочила излъчва нов кандидат и след това трябва да бъде одобрен от министър-председателя и Народното събрание. Но ако политическата сила не посочи нов представител, това се извършва от министър-председателя.

За завършек на нашето резюме на коалиционното споразумение, подписано от ГЕРБ и Реформаторския блок сме представили в инфографиката ни кои са основните обособени проблеми от двете политически сили. Къде са заложени реформите за този 4-годишен мандат и какъв е механизма за взимане на решения между коалиционните партньори.

Коментари, оценки и приветствия отвъд България

Ройтерс  не пропуска да съобщи на читателите си за новосформираното правителство в България като накратко е описано спешната нужда от реформи, подобряване на отношенията с Брюксел с цел да бъдат „отмразени“ европейските фондове за развитие и т.н. Британската медия обяснява накратко и за консултациите между различните партии и в края кои партии са подкрепили кабинета и кои сформират кабинета.

Европейската народна партия също изказва мнението си за новия кабинет като техния лидер Жозеф Дол : “Искам да поздравя горещо Бойко Борисов за утвърждаването му за нов министър- председател на България и за формирането на правителствена коалиция с участието на ГЕРБ и Реформисткия блок, в който между другото, са интегрирани членките на ЕНП СДС и ДСБ.

На изборите, проведени през октомври, българските граждани възложиха на ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов задачата за справяне с важните предизвикателства, пред които е изправена България, най-вече с икономическата криза. Днес българският парламент потвърди този мандат и Борисов поема огромната отговорност да е начело на това коалиционно правителство на малцинството в много важен момент за България. Той може да разчита на ЕНП и нашата пълна политическа подкрепа, за да се справи с тези предизвикателства.

Убеден съм също, че ГЕРБ и Реформаторският блок ще обединят усилията си за едно проевропейско правителство, което ще придвижи необходимите реформи за устойчиво развитие на България. Очаквам с нетърпение да продължим да работим с Бойко Борисов и лично да го поздравя по време на следващата ни среща на върха на ЕНП на 18 декември в Брюксел.”

За коалицията, очакванията, разпределението на ресори и още нещо

В инфографиката ще видите всички членове на Министерски съвет. Кой кой ресор е взел. Кой от коя партия идва и с какъв опит. Интересното е обаче, коя партия кое министерство е взела. При ГЕРБ освен,че за настоящето правителство имат по – малко места от това им през 2009-2013 г., има много малка промяна в лицата на чело на ресорите. Те или са били министри на същите ресори още в първото правителство като Вежди Рашидов и Лиляна Павлова, или са били част от същото министерство като заместник-министри на тогавашния титуляр като Веселин Вучков например, разбира се, има и нови лица Кралев, Николина Ангелова, Теменужка Петрова.

Дясно-центриската партия ГЕРБ залага на познатата си формула за министри от предния си кабинет, но колко би била успешна тя при положение,че вече веднъж гражданското общество през февруари-март 2013 година протестираше срещу част от тези хора. Но в крайна сметка всеки заслужава втори шанс и можем само да се надяваме,че този втори шанс е даден ненапразно.

Нека обърнем внимание и на втория партньор в коалицията – Реформаторския блок. Една новосформирана коалиция от партии, която се опитва да обедини десните партии отново под един знаменател. На изборите за Европейски депутати през май тази година, те успяха да преминат бариерата и да изпратят един техен кандидат в Европейския парламент, а след националните парламентарни избори те вкараха 23 депутати и успяха да станат част от управляващата коалиция. За сега нещата за РБ се очертават прогресивни, само ако не бяха полюсните им мнения по различни въпроси и политическите „трикове“. При тях в категарията „стари“ кадри се нареждат министрите от служебното правителство на проф. Близнашки – Даниел Митов и Христо Иванов.

Споменахме ви по–горе в статията, че ще видите в инфографиката ни ресорите, които ще претърпят реформи. А това са – образование, правосъдие, здравеопазване и публична администрация. Забелязвате ли нещо?! Да, точно така, три от тези „проблемни“ министерства са дадени на Реформаторския блок. Явно политическата отговорност е по-сериозна в корнера на блока. Разбира се, ГЕРБ не са дали отбой.

При тях е министерство на енергетиката, което е доста „проблемно“ последните няколко мандата и в ръцете на министър Теменужка Петрова пада трудната задача да се справи с това. Дали ще успее? Партията на Борисов взе и финансовото министерство, а както помните от нашите инфографики за бюджета през последните две седмици точно то има задачата да участва в създаването на най–важния закон в страната – бюджета. Засега обаче Горанов не получава положителна оценка от обществото и се чува въпросът „Има ли връзка с модела КОЙ?“.

За автора

Вашият коментар