Какво се случва с Франция след атентатите от януари

След атентатите в редакцията на сатиричния вестник Шарли Ебдо и в еврейския магазин Хипер Кашер през януари, Франция се съвзема бавно от шока и взима мерки за да осигури сигурността на гражданите си. Днес, на 5 февруари 2015 г. на специална пресконференция президентът Франсоа Оланд представи мерките, които страната предприема, във вътрешно и външнополитически план.

В климат на несигурност и риск от атентати, политическата класа в страната затвърждава националното единство и републиканските ценности, стоящи над разделението ляво-дясно. През последните седмици антисемитистките и антимюсюлмански прояви се увеличиха значително, а целият мюсюлманският свят протестира пред френските посолства срещу Шарли Ебдо, защитавайки пророка си. В някои страни, като Пакистан и Нигерия се стигна до насилие и кръвопролитни сблъсъци. 

Във вътрешнополитически план Франсоа Оланд се застъпи за националното единство и кохезия. Ценностите на републиката (свобода, равенство, братство, секуларизъм, правова държава) трябва да продължат да играят ролята на обединител на френското общество, а не да създават разделителна линия между неговите членове. Т. нар. "Vivre ensemble", съвместното съществуване на цялото общество е заплашено и трябва да бъде гарантирано и държавата взима мерки за това. Преди няколко седмици премиерът Валс си навлече гнева на опозицията, определяйки с термина „апартейд” сегрегацията на някои общности и селища в страната, лишени от местни институции, училища, възможности за развитие, работа, обучение.     

Президентът се ангажира за повече социална кохезия, повече социални жилища дори и в богатите градове и квартали и нова градска политика, по-голям достъп до обществени услуги за всички граждани, осигурявайки равенството на гражданите, на териториите, в цялото общество. Борбата със сегрегацията и насърчаването на активното гражданство са основните цели на правителството. 

Републиканското училище, освен ролята да обучава, има мисията да възпитава в републиканския дух младите французи, да предава националните ценности на децата и да прави от тях съвестни граждани. Въпреки всички по-скоро основателни критики, които отнесе образователната система в последно време, училището играе основна роля във формирането на гражданското съзнание. Повече средства за образованието, за професионалното обучение, за граждански и доброволчески инициативи в услуга на общото благо и интерес обеща френският президент. 

Усилено се говори за институционализирането на т.нар. Френски ислям, съвместим с ценностите на републиката и най-вече със секуларизма. За това Оланд смята да вземе спешни мерки, като формализира обучението на френските имами във Франция, а не в Йемен, Саудитска Арабия или Алжир, както до сега. Адаптацията на исляма към светските норми и съвременното му интерпретиране остават предизвикателства към страната. 

От гледна точка на сигурността полицията, жандармерията и армията са максимално мобилизарни и се откриват нови щатни бройки. Вярно е, че френската армия е на много фронтове и международният тероризъм е свързан с вътрешния тероризъм. Мнозина френски граждани заминават за Близкия Изток с цел да водят свещената война Джихад.

Остава обаче икономическият проблем, който примесен със социалното напрежение във Франция се превръща във взривоопасна смес, която може да експлодира във всеки момент. Безработицата не намалява, фирмите на наемат на работа и не инвестират мащабно, поради икономическата несигурност, високите данъци и осигуровки, както и твърде строгите и сложни правила на Кодекса на труда. И въпреки безспорното покачване на рейтинга на президента Оланд и правителството му след атентатите от миналия месец, над Франция все още тегне заплахата от крайно дясната популистка партия Национален Фронт, отново начело на частичните парламентарни избори в департамента Ду (Безансон). 

В международен план, френският президент обяви изненадващо, че още този следобед заминава за Киев заедно с Ангела Меркел, където ще се срещне с президента Порошенко, а утре (06 февруари) двамата ще бъдат в Москва на преговори с Путин. Франция не е във война в Украйна, а се бори да я предотврати, каза Оланд, потвърждавайки, че е против приемането на Украйна в Евроатлантическия алинас (НАТО). 

За ситуацията в Гърция, Оланд обяви, че ще търси решение на кризата, в съответствие с желанията на гръцкия народ, но и с международните задължения и ангажименти на страната. 

Той напомни, че Франция е активно ангажирана в борбата срещу световния тероризъм в Африка и Близкия Изток. Френските войски и сега са в Мали, ЦАР и в региона на Сахел, френски самолетоносач е позициониран в Индийския океан около Ирак, а в Сирия страната поддържа демократичните сили и помага на кюрдите срещу ИДИЛ.      

Автор: Калоян Колев, Ница /06.01.2015/

Още по темата:

Вашият коментар