Куцащата ни журналистика

От едно не малко време в българското общество витае мнението, че медиите не отразяват коректно политическите, а въобще и всички новини, играят с информация и дори манипулират.

Трудно ми е да нарека себе си журналист, но в действителност изпълнявам такива функции и често си задавам въпроса – Къде е границата между морал и гонене на рейтинги? В днешния, напълно нормален работен ден, този въпрос не спира да кънти в главата ми като вековна църковна камбана.

Поканата за пресконференция, информираща за благотворителна инициатива за събиране на средства за онкологичното отделение в УМБАЛ „Св. Георги“, гр. Пловдив, беше грубо неуважена от колегите журналисти. Причината за това се оказа започващата в същия час церемония по откриването на детска градина в Южен – „Котаракът в чизми“, с коцукащото участие на експремиерът Бойко Борисов.

Все пак не ми се иска да мисля, че колегите журналисти са предпочели да отразят откриването на детското заведение за сметка на благотворителната инициатива, а още по-малко ми се иска да мисля, че са предпочели евтината политическа реклама, пред спасяването на човешки животи. Каквато и да е причината, резултатът е неудобство и притеснение от страна на хората, постарали се да организират концерт с благородна и благотворителна цел.

Никак не искам да сравнявам двете събития (изключвайки политическите фигури в едното от тях). Както е от изключителна важност построяването и функционирането на все повече детски градини и ясли, така е и необходимо да се грижим за тези от нас, за които държавниците не го правят достатъчно ефективно. А работата на медиите е да информира обществото за тези събития.

Е да, но политическа фигура от подобен ранг е къде-къде „по-привлекателна" тема, обещаваща по-голяма четаемост и съответно – приходи в информационните ни сайтчета. Поредната лента, която Бойко Борисов ще пререже със златните ножици (дейност, полагаща му се по незнайно каква причина, при положение, че 4-те млн. лв. отпуснати от неговото правителство за строеж на детското заведение, едва ли са изкарани от личния му джоб…) ще бъде топ новина за следващите 15 минути, а онкоболните деца ще имат и други благодетели по време на някой друг християнски празник…

Простете моята, по детски, вяра в някакъв журналистически морал и цялостно разбиране на функциите на медиите в обществото. И се моля никога да не загубя тази вяра!

Нека децата, които ще посещават новооткритата детска градина бъдат живи и здрави и дано родителите им ги научат, че е хубаво да помагаме на другите…

снимка: Sofia Photo Agency

Вашият коментар