Напускането на неполитиците от „Пловдив 2019“ – достойна, но късна реакция

Напускането на четиримата, които се самонарекоха „гражданска квота“ в Управителния съвет на общинска „Пловдив 2019“ е достойна реакция, която обаче вероятно дойде малко късно. Без Мариана Чолакова, Милена Чакандракова, Пенка Калинкова и Любозар Фратев в УС остават единствено хора, които са напълно или косвено свързани с водещата политическа партия в местната власт. Това управление е в диаметрално противоречие със съветите, давани от европейските експерти, отговорни за проекта „Европейска столица на културата“.

Тяхното напускане идва след нелепото уволнение на Манол Пейков, официално признато за случайна грешка от общинските съветници, които в поредица участия си признаха, че не се интересуват и не разбират проекта „Европейска столица на културата“. За тази цел бе свикана и специалната сесия днес, на която липсващата прозрачност, според общинските съветници, да бъде поправена. Тя не бе поправена, Управителният съвет резонно подаде оставка, свободните места в него бяха запълнени с послушни, близки до Иван Тотев, хора, каквито безспорно са поне двама от тях – зам.-кметът по културата – транспортният експерт Държиков и журналистът Антон Баев, нексрит защитник на сегашната местна политическа власт.

Реакцията на четиримата от „гражданската квота“ е напълно резонна. Те поставиха ултиматум – не груб или предизвикателен, а съвсем морален: „Обещахте да върнете Манол Пейков, ако не го върнете, напускаме“. Той не бе изпълнен и те напускаха. Похвално. Рядкост е хора на властови позиции в България да си изпълнят думата.

Проблемът обаче е, че е юли 2017. Проектът е в пълен застой, почти нищо реално не се случва, а малкото проекти, които имаха някакъв моментум биват напълно унищожени с мълчаливото съгласие на всички служители на „Пловдив 2019“ с комични нелепости, като включването на „Мараша“ и „Кючук Париж“ в проекта МАХАЛА. Външните продукции пък са блокирани, тъй като не може да им се превеждат средства. Причината е ниската ограничителна летва за разходване на средства от директора на фондацията – сума, която трябваше да бъде завишена по препоръки от всички експерти, но упоритите общински съветници спират и това.

Всички това обаче е от последните месеци. Всъщност грубите политически намеси започнаха още от октомври 2014 – месец, след като Пловдив спечели титлата „Европейска столица на културата“. Тогава без никаква причина беше уволнен изпълнителният директор Джема Барух. Още тогава в противоречие със самата Апликационна книга, с която Пловдив спечели победата, председател на Управителния съвет бе зам.-кметът Стефан Стоянов. Според книгата, ръководител на УС трябва да бъде независима фигура, а единствената политическа фигура в нея да бъде кметът Иван Тотев. Напук на това в следващите месеци политическото влияние се увеличаваше, кметът стана председател, а непрестанните призиви, че проектът буксува, бяха блокирани. 

Проектът върви към шумен провал и това вече е ясно на всички. За много хора това бе напълно очаквано. Остава горчивият вкус в устата, че цялата енергия, която сега е фокусирана в „Пловдив 2019“ обаче идва твърде късно. Този очакван провал можеше да бъде предотвратен, ако мигащите червени лампи, светващи с всяко уволнение и напускане на кадърни хора, с всеки следващ месец без един конкурси за постове, с всеки следващ месец на неслучване на нищо Управителният съвет бе видял, че политическата власт е погълнала проекта, а той върви без шофьор към днешния провал. 

Днес се твърди, че управлението на Иван Тотев е недиалогично и тоталитарно. Това не е от днес. Такова бе през 2014 година по времето на Стефан Стоянов (ВИЖ ТУК), такова бе и в следващите години от Иван Тотев. При това против правилата, описани в нашата си Апликационна книга. Ако в края на 2014 година свестните хора в Управителния съвет бяха реагирали срещу това цинично политическо самоуправство от аматьори, вместо експерти, със сигурност щеше да има време за реакция. Сега вероятно е твърде късно. Ще останем с аматьорите.

  • Повече за сканадала може да видите ТУК
  • Декларацията на УС на Пловдив 2019 вижте ТУК
  • Вижте интервюто със Стефан Стоянов, което той даде преди 3 години за mediacafe.bg ТУК

Вашият коментар