Ни повече, ни по-малко!

"Царската Славия"

Тъжно е, ужасно тъжно е това, което се случи с най-стария софийски клуб през годините. Само си представете София през 20-те години на миналия век, Царския "Славия" – клубът с най-много привърженици в Столицата, голяма част от които аристократи, артисти, писатели и т.н. Уважаван, играещ мачовете си пред пълни трибуни…и го вижте сега.

Ръководен от човек, за когото самите фенове на "белите" не могат да кажат нищо хубаво. Четвърт век под негово управление превърна уважавания и симпатичен клуб в посмешище и непрестанен извор на скандали. "Лавината" се сви до посещаемост от две маршрутки, 90% от секторите на стадиона в "Овча купел" не са виждали човешки крак, а настанилата се посредственост е извинена с клишето "развиваме юноши", разбирай – продаваме ги. Това обаче е удобно, тъй като липсата на привърженици ти позволява да правиш каквото си поискаш, без никой да ти държи сметка. Всъщност това е валидно за огромна част от клубните президенти в България.

На "лакардиите" на президента на "белите" Венцеслав Стефанов се смеят само подчинените му в клуба, както и свитата придворни журналисти, чакащи го чинно за поредния "лаф", с който да си напълнят вестниците и сайтовете.

Вярно е, че в "пресата" на Левски и ЦСКА славистите започват да се топят далеч преди 90-те години на миналия век, но последният голям отлив започна след скандалните купа и титла през 96-та година, подпечатани от голия задник на Наско Сираков към "синята" публика.

И всичко това щеше да бъде просто тъжно и жалко за този голям в миналото клуб, ако на 24-ти вечерта на националния стадион "Васил Левски" не се беше разиграл този безпрецедентен скандал от историята на футболната игра в България, при който безскрупулно, престъпно и хладнокръвно беше елиминиран Ботев Пловдив, с което му беше попречено да защити Купата си във финалния мач!

Сигурен съм, че малцината останали слависти са щастливи от класирането на финала за трофея, но също така съм сигурен, че дори у тях победата е оставила лош вкус в устата.

Чудя се какво ли си мислят и футболистите на "Славия", когато останат насаме със себе си. Там има читави момчета и знам, че те също са наясно, че "Ботев" бе спрян към финала и въпреки усилията им по време на самия мач тяхната победа не е "чиста". Разбира се, в това число не включвам вратаря Георги Петков, който, закачайки бутонките някой ден, би паснал като дялан камък в сегашното управление на "белите". Камерите по време на мача достатъчно ясно показаха как въпросният "спортсмен" бави времето, което всъщност е негов патент.

Мнозина сигурно са чували приказката, че

Петков имал 25-годишна състезателна кариера, от която над 20 години преминали в бавене на играта.

И още няколко неща по темата "Славия". Представяте ли си какво си мислят привържениците на "Етър"? Същите тези привърженици, които няма как да са забравили 1/4-финала в турнира именно срещу "Славия", когато "белите" продължиха напред отново със съдийска балтия? Дали във Велико Търново вярват в "честна игра, истински футбол", след като видяха, че техният кошмар не е бил случайност, а тенденция?!

Дали Илиян Илиев и водената тогава от него "Верея" не отнесоха същите тесли в мач срещу "Славия", ръководен отново (ох, каква изненада!) от недоразумението Ставров? 

Ами я да попитаме и "съседите" от Лаута по темата? Вижте какво мисли за Ставров бившият съдия Атанас Узунув, както и как нашият герой се прибира към съблекалните на стадион "Локомотив".

Нека сега се върнем и към главните герои от първата полуфинална среща – съдийската тройка, ръководена от Железов. Завалията – за цял мач "белите" имаха само гола си, та не успя грам да им помогне в атака и се концентрира в това да спира тези на "Ботев" още в зародиш. И тъй като преди неговото представление дори не бях чувал името му, след като проверих, всичко ми стана ясно!

Можете да се уверите какво мислят за същия този Железов Боби Галчев, както и тогавашният футболист на "Пирин" Станислав Костов.

Иначе казано – любовта народна към двамата хубавци Ставров и Железов далеч не е от вчера. 

Престъпниците в "черно"

Оставяйки "Славия" да се радва на класирането си, продължаваме с темата "българско съдийство". Двамата, които коментирах преди малко, са просто една брънка в голямата мафиотска паяжина, наречена "съдийска комисия". 

Едва ли сте забравили, че преди време "Ботев" поиска оставката на тогавашния шеф на съдиите, но реакция не последва. Не след дълго същото направиха и от друг клуб, този път столичен, като оставката беше подадена и приета в рамките на по-малко от 24 часа?! 

При така наречените форсмажорни обстоятелства за шеф на съдиите беше избран бившият такъв Йордан Сталев. Вероятно подрастващите привърженици на футбола в България нямат никаква идея кой е Йордан Сталев, затова няма да е лошо да се запознаят с фрагмент от неговото участие в един от най-скандалните мачове между "Локомотив" и "Ботев" в историята.

 

Иначе казано – как привържениците на "Ботев" да вярват, че изборът на Сталев за шеф на съдиите след подобна балтия не е свързан по някакъв начин с престъплението в полуфинала за Купата? Дали ботевистите виждат в Сталев човек, непоклатим и твърд към силните на деня, който познава правилата на футболната игра и не би позволил на подопечните си случилото се на "Васил Левски"? Дали Борислав Михайлов пада от Марс и не е подозирал, че "изборът" му може да е грешен? А дано, ама надали!

Преди години и Антон Генов, и Момчил Врайков, и Христо Ристосков, и Атанас Узунов и т.н. са рязали брутално "жълто-черните", но такова чудо чак не е било.

И не е било поради следните причини:

1. В дните преди първата среща от полуфинала в Коматево, когато стана ясно, че Железов ще свири срещата, всички пловдивчани бяха наясно, че този наряд е специален, тъй като определени източници, да ги наречем "злонамерени", твърдяха, че Железов е момче за специални поръчки. Не бива да забравяме, че и двата полуфинала се свириха от съдии, които не са сред водещите в бранша!

2. Дни преди реванша вече се знаеше същият от кого ще бъде ръководен, а Ставров още не беше официално оповестен! Точно поради тази причина, съответно, за да предпазят любимците си от касапница, организираните фенове на "Ботев" написаха и разпространиха до всички медии декларации, в които разясниха схемата и заплашиха, че ако гаврата се случи, ще има последствия.

3. И тук идва най-бруталното! Въпреки създаденото напрежение, въпреки факта, че цялата футболна общественост в страната чу, видя и прочете за притесненията на ботевистите, срещата, играна на националния ни стадион и предавана по национална телевизия, не попречи по никакъв начин на Ставров и компания да си свършат "работата"!

Е, от това по-скандално какво?

Туморът "Изпълком"

От години се водят дебати дали в така наречения изпълком на БФС трябва да има клубни президенти, или не. Дебат всъщност няма, поне не и такъв, в който участниците в изпълкома да аргументират публично необходимостта от своето присъствие там. Дори и сред най-нормалните привърженици от години се повтаря, че "трябва да имаме човек в изпълкома, защото иначе нямаме лоби и ни мачкат". Това, разбира се, е факт и именно този факт е в основата на гнилостта на родния ни футбол. Разбирането, че за да има частична справедливост, трябва да имаш "човек" някъде. За какъв футбол изобщо говорим?!

Естествено, това не изчерпва темата, тъй като дори президентите на футболните клубове да напуснат изпълкома, на техните места веднага ще застанат кукли на конци, които ще вършат същите действия. Сиреч – трябва собствениците на клубове да поискат играта да бъде честна и тогава всичко ще си дойде на мястото. Как обаче да се случи това, когато цяла България видя "професионализма" на Ставров, а в изпълкома стои Венцеслав Стефанов? Той ли да вземе мерки срещу това? Та той веднага след края на мача заяви, че съдията се е справил перфектно! Как искате такъв човек, такива хора в изпълкома да променят футбола ни към добро?

Били си давали парите? Ама кой ви кара бе, господа, да си ги давате? Ами недейте! Давайте ги за нещо друго! Защото феновете знаят четири причини в България да станеш собственик на клуб:

1. Някой те е накарал.
2. Искаш да си чешеш егото и хората да говорят за теб.
3. Да переш пари и/или да участваш в черно тото.
4. От любов към играта и за благото на общност/град и т.н.

На секундата отхвърляме точка 4, тъй като тя е невъзможна, като останалите три са напълно валидни, а някои от тях възможни и в комбинация.

Измамата "БФС"

Когато човек чуе наименованието "Български футболен съюз", остава с впечатлението, че това е главата на футбола и там се взимат най-важните решения. Всъщност това наистина е така, само че Михайлов и компания се "усъвършенстваха" в разбирането си за управление и разделиха същото на две: едното да генерира приходи и да се занимава отчасти с националните отбори (което да си го броят за тяхна отговорност) и администраторска дейност, и другото, което носи със себе си само скандали – съдийски, дисциплинарни и т.н. комисии (които, видиш ли, били независими от граждански квоти и какви ли не алабализми), които БФС не брои за техен проблем. 

Стане поредната касапница на някоя среща, хората полудеят, излиза Михайлов и казва: "Това са независими комисии, аз там не се бъркам. Има си шеф на съдиите, обръщайте се към него". И това е! Измиване на ръце!

Само че преди малко уточнихме кой назначава шефа на съдиите, нали така? И дали има някой останал идиот, който да си мисли, че Михайлов, Сталев и т.н. не знаят до най-малки подробности кои съдии къде ще свирят, защо ще свирят, за кого ще свирят и т.н.? Ама сериозно ли ни мислите за идиоти? Значи може да знае цял Пловдив дни преди назначаването на Ставров, че той ще свири мача, ама Сталев и/или Михайлов не знаят? 

Още нещо – да приемем, че не сме прави и Михайлов не знае. Същият, ако се интересува още от клубен футбол, със сигурност е гледал срещата или поне репортаж от нея. Е, не си знаел, но после си видял, нали? Я сега си представете как Михайлов отива да иска обяснение на Стефанов за това, че в дните преди реванша същият умишлено е нагнетил напрежение, като в свое изказване е обидил и заплашил ботевистите, след което е обявил и цена на билета за реванша от 20 лева. 

И това при положение, че феновете на "Славия" нямаха никакви претенции към "Ботев" след първия мач за предоставените им условия, платиха си нормална цена на билета и не са получавали никакви обиди от ръководството на "жълто-черните".

А за капак, знаейки традициите на "Славия" по продажбата на билети за свои и чужди, феновете на "Ботев" отправиха официален апел към БФС, полиция и т.н. за това, че очакват билетите за мача да бъдат 20 лева само за тях, а с поредната си измама ръководството на "белите" да допуска своите привърженици с по-евтини билети. Което и стана! А същото е абсолютно забранено! Дали Михайлов ще вземе отношение и по този въпрос, или ще се покрие отново и ще се появи пак, когато трябва да се коментира някаква "цикличност" или да се правят теманета на "куфари" от УЕФА, идващи тук на курорт.

И като стана дума за УЕФА, да попитам: нали тук имаше някакъв Марк Бата, за когото БФС, разбирай клубовете, плащат луди пари за издръжката му. В случай, че не знаете, не УЕФА, а БФС заплаща "учителстването" на същия в страната.

Той пък неотдавна каза, че имало проблясък в българското съдийство и нещата тръгвали нагоре. Сега да го чуем какво ще каже!

Мога да продължа да изброявам недъзите на родния ни футбол с часове, но това нищо няма да промени. 

Време е да се задейства държавата в лицето на МВР, защото само тя може, ако иска, да прекрати мафиотщината в най-обичания български спорт. Не е нормално десетилетия наред да се говори непрестанно за уредени мачове, купени съдии, пробити футболисти, черно тото и да не е арестуван и осъден нито един от замесените! 

В момента, в който футболни съдии, президенти на клубове, мениджъри и т.н. по хранителната верига започнат да посещават "бай Ставри", тогава нещата ще се оправят като с магическа пръчка!

Всичко е в ръцете на Държавата! Може да е клиширано, но е самата истина!Досега не са направили нищо, а могат! Не само, че могат, но са и длъжни!

Защо? Защото футболът е наистина нещо повече от игра. Защото, когато разплачеш едно дете, видяло за първи път гнусната реалност, когато убиеш радостта, надеждата и усмивките на хиляди хора, когато го направиш нарочно, тогава ти си престъпник! 

Ни повече, ни по-малко!

Фотограф: Боян Ботев /botevplovdiv.bg/

Вашият коментар