Обичам те Българийо, арестувай ме!

Вчера над 1000 природозащитници от цялата страна блокираха кръстовището на "Орлов мост" в София за близо час и половина в протест срещу промените в Закона за горите, улесняващи изграждането на ски-писти и съоръжения в горите. Поправките бяха приети по-рано през деня от Народното събрание.
Природозащитниците се организираха чрез социалните мрежи и озаглавиха протеста си "Да отнемем подаръка на Бойко", заради рождения ден на министър-председателя Бойко Борисов.
Полицейщината в България надмина себе си, написа сайта webcafe.bg. 12 човека са задържани в ареста – за неподчинение на полицейски разпореждания по време на протеста. Повечето от задържаните са момичета.
Както пише на плаката, който се разпространява във Фейсбук, "МВР бие и арестува за рождения ден на Бойко Борисов!" Срещу хората полицията, освен на два крака и с палки и белезници, дойде и моторизирана – с десет мотоциклета. Дори по някое време полицаите решиха да се "врежат" с моторите сред надошлите. Яви се и конна полиция, но конете се оказаха по-умни от униформените и се подплашиха от протестиращте.
protestbg_zeleni
Кръстовището на Попа, районът около паметника на Съветската армия и Орлов мост, включително и "Раковски", бяха пълни с полиция до късно вечерта, като че ли не е мирен протест, а сборище на радикалисти.
Над 1000 души се събраха вечерта на езерото Ариана в столицата, за да изразят недоволство от промените в Закона за горите, приети окончателно вчера, на рождения ден на премиера и лидер на управляващата партия Бойко Борисов, от парламента.
Зелени, еколози и изобщо хора, които обичат Витоша се организираха вчера през социалните мрежи за по-малко от три часа, след като стана ясно, че парламентът окончателно е приел наложените от "Витоша ски" промени в Закона за горите.
Хората, блокирали Орлов мост, се държаха мирно и съвсем цивилизовано, държаха се за ръце, седяха на тротоара и в средата на кръстовището, пяха дори песни за рождения ден на Бойко Борисов, но и "Хубава си моя горо".
На протеста бяха не само млади хора, но и по-възрастни софиянци, които помнят как допреди десетина години Витоша беше планина, достъпна за всички. С промените, които сега депутатите приеха, скоро повечето от нас няма да можем да си я позволим поради финансови причини, обясни майка, дошла с двете си деца на протеста, която помни родителите й са я качвали на Витоша поне два пъти месечно.
Спорните текстове в закона дават възможност без промяна на предназначението на територията да се строят ски писти и лифтове. За да ги наложи, фирмата "Витоша ски" замрази тази зима зимния сезон на Витоша, като не пусна съоръженията, и така лиши хиляди софиянци и децата им от възможността да спортуват и да са туристи на планината, която е близо до дома им.
suprotiva
Сблъсъци
На протеста се стигна до директни сблъсъци между протестиращи и охранителна полиция. След намесата на униформените много от демонстрантите бяха принудени да се върнат в пешеходните зони, но по-късно, въпреки усилията на полицията да разблокира кръстовището, недоволните отново се върнаха на пътното платно.
Протестът премина с бурни освирквания на депутатите от управляващото мнозинство, приели поправките в закона. Природозащитниците скандираха "Оставка!", издигнаха плакати с надписи: "Извинете ни за неудобството, опитваме се да спасим и малкото останало от България", както и "Вън бетона от закона!", "Гората е живот" и "Долу Цеко от Алеко".
Според еколозите с приетите промени се отваря кутията на Пандора за застрояване на българските гори. Някои от тях дори твърдо вярват, че това действие на управляващите от ГЕРБ надминава дори заменките на тройната коалиция.
Реално обаче единствените, които биха могли да попречат на влизането в сила на някои от текстовете на спорния закон, са президентът Росен Плевнелиев, който би могъл да наложи вето и Конституционният съд.
Според одобрените поправки в закона правото на строеж на пистите и лифтовете ще се учредява за 30 години, а след изтичане на срока, съоръжението ще става собственост на държавата, ако е изградено в горски територии. Това право на строеж ще се учредява след провеждане на търгове, като, когато става дума за горски територии – публична държавна собственост, Министерски съвет ще открива търга и ще определя началната цена.
Природозащитниците се притесняват, че тази седмица депутатите могат да приемат и друго решение, свързано с околната среда. Техните очаквания са, че в доклада на Временната комисия за регулирането на проучването и добива на подземни богатства при опазване на околната среда ще има предложение за промяна на мораториума върху добива на шистов газ.
suprotiva2
Само един like не стига
 
Протестът на 13 юни беше впечатляващ и надъхващ – това ни пише Елга Андреева. Представяме ви нейната позиция:
Успяхме да се обединим, а сега е редно и да не се отказваме; да предадем на приятелите си научения урок и да ги вдъхновим. Когато всичките тези хора навън запеят националния химн, дори и министър-председателят ще трябва да замълчи, а полицията ще застане мирно.
Когато става дума за гражданска активност, всички ние се доказваме като големи специалисти… пред компютрите си. Висим пред Фейсбук и публикуваме всякакви интересни и не чак толкова интересни снимки и коментари, с две думи запълваме свободното си време с глупости. След това ни канят за някое събитие и ние веднага се присъединяваме, разбира се ОНЛАЙН, защото така е по-лесно.
Когато обаче става въпрос да се излезе на улицата и да се подкрепи дадена кауза, повечето от нас, "активните" граждани, се затваряме в черупката си и чакаме някой да ни поднесе информация за случващото се навън.
И в този момент медиите в България или умело замазват истината, или акцентират върху "по-важни" за тях събития. Рожденият ден на министър-председателя и сватбата на негов депутат са водещи новини на вечерните емисии (което, поне според мен, си е отново чисто замазване на положението).
Докато политиците празнуват, органите на реда са изпратени да си вършат работата. Изпълняват команди, като от време на време си позволяват да си задоволят комплексите за малоценност и да докажат, че с палки и щитове са по-силни от обикновените хората на улицата, който искат да бъдат чути.
И по-късно същите тези полицаи ще се приберат при жените и децата си, където ще ги чака готовата салата, ще пият по две ракии и отново ще доказват на себе си и на околните кой командва. Е, в крайна сметка те са просто едни служители. Нали не очакваме от тях да бъдат граждани?!
suprotiva_bulgaria
Излезлите на улицата протестиращи или както още е модерно да се наричат "екозащитници" също биват критикувани от общата маса, защото се борят за изгубени вече "природни" каузи. Никой не се замисля, че повечето от тях са обикновени хора, с обикновени професии, радващи се на обикновени неща, като своята свобода например. Е, тези хора се борят не само за природата, но и за правата на човека в тази държава. Днес е гората (е, някои не обичат планината, без да навлизаме в подробности за околната среда), но утре законите ще засегнат комфорта и сигурността на тези, които сега са останали по домовете си.
И без да се опитвам да звуча въстанически, ще добавя, че е тъжно, когато малкото останали млади българи предпочетат да подарят държавата си…

За автора

Вашият коментар