Палмите като идеал

Сигурно на никой в Пловдив не му пука за Японския хотел в София, за неговата съдба и дърветата около него. Забит до Южния парк, никога не е бил част от гастарбайтерската култура на посетителите от извън столицата в столицата. Софиянци обаче си го знаят, кефят му се и неслучайно забелязаха, когато някой започна да изкоренява дърветата пред хотела.

Може да сте срещнали, може и да не сте новината, че собственикът Ветко Арабаджиев изкоренява японските вишни – 30-40 годишни дървета, за да засади палми. И не виждам какво изненадващо има в това. Освен Японския хотел, Ветко е собственик на стъкленото чудовище с пирамида отгоре, наречено хотел „Марица“, както и няколко мастодонта на края на Слънчев бряг.

Както може да се предположи, навсякъде около тях има много палми, много лъскави облицовки, фонтани пръскат в различни цветове и височини, а всичко това е демонстрация на висок социален статус. Най-масово на този стил (няма да го наричам кич, да не кажете нещо), се радват батки в големи черни джипове със затъмнени от всички страни стъкла и огромни ланци на врата, или простолюдието, което си мечтае да кара голям черен джип и завижда на всеки, който може да отседне в Маджестик в Слънчака. Знам го, гледал съм го дълго време с очите си като резидент в Слънчев бряг.

И в това няма нищо лошо. Батките с ланците също трябва да харесват нещо – не може да ги оставим без (някакъв вид) култура и забавления – всеки, който си мечтае също да се диагностицира по-късно в живота си като „батка“ също трябва да има какво да аплодира. Нямам нищо против джиповете – возят хубаво – нито, против чалгата, който иска да си я слуша.

Лошото е, когато цялата тази батка-култура се пренася в градската среда и се сервира, като „туристическа атракция“. Палмите са готина туристическа атракция в Слънчев бряг, където е готино да ходиш по джапанки, гол до кръста и да си бъркаш в пъпа във всеки миг от денонощието. Шарените фонтани и безброй лъскави лампички по пода в квартала на Слънчев бряг около „Маджестик“ и „Хелена палас“ (там, към Св. Влас) са страхотна атракция за гостите там.

В градове, като Пловдив, а ако преглътнем местния шовинизъм – и като София – с история, култура, традиции, и между другото – градове, които живеят 12 месеца, а не 3 – цялата тази визуална и ботаническа чалга никак не е в такт. Опасването на Римския стадион на Пловдив/култов хотел в София с палми в саксии, от които стърчат по две листенца, да радваш хората с разноцветни лампички из цялата Цар Симеонова градина или, предполагам, скоро, Витошка, означава, че приравняваш тези градове със Слънчев бряг.

Слънчев бряг е едно страхотно място, което прави разни хора, които иначе биха гладували – богати. Но е място, което промотира кич, селяния и диващина и експлоатира желанията на редовия холандец и британец, който няма къде да повръща в родината си.

Не е редно това да е примерът за подражание. София, като административна столица на България и Пловдив, промотиран като културна такава, трябва да показват красиво лице, което да задължава гостите си да бъдат адекватни граждани, а не "селяци", чиито основен идеал е да водят лайфстайл.

За автора

Вашият коментар