Патиланско царство

Драги ми Смехурко,

Изземвам функциите на Патиланчо, защото искам да ти се оплача от него, приятелите му и всички пакости които направиха.

Първо трябва да отбележа, че положението излиза извън контрол! Патиланчо така се е развихрил, че в Северна България обявиха оранжев код за опасно силни ветрове. Но това не е най-страшното.

Патиланчо спря да избира игрите и това, ама въобще не му се хареса! Все още има една голяма група дечица, които покорно го слушат и обикалят навсякъде с него, но повечето му се разсърдиха и отказаха да си играят с него. Това силно разстрои наш Патилан та сега той прави на пук на всички, които не приемат неговите правила – тръшка се, цупи се, не иска да ходи на детската площадка… дори оспорва правилата на играта.

Другите деца, обаче въобще не му се връзват – даже и мъничко му се подиграват. Ама и той Патиланчо си е малко за подигравка – първо се опълчва срещу другите деца, ама като дойде време да си защити позициите –бяга. Трудно е, Смехурко, да го разбере човек този палавник. Той си казва, че нарочно се държи така. И дано да е така, защото ако не беше нарочно, силно  щяхме да се притесним и да обмислим вариантите за адекватно лечение. А причините за налудничавото му поведение аз си ги обяснявам с прекалената  му разглезеност, а той – с дяволчето Фют!

 То, че Фют обича да пречи на останалите деца, това е вярно, но Патиланчо има проблеми с него от много отдавна. Преди двамата си бяха първи дружки, но дяволчето не пожела да играе на една специална игра, измислена от Патилан. Сега той по всякакъв начин се опитва да покаже и на другите деца и на баба Цоцолана, че Фют ще развали и тяхната игра, и дори вече го прави. Но Сладкодумко и компания не слушат Патиланчо. Те злорадо се наслаждават на отчаяните му опити да покаже, че Фют играе дяволските си номера. А в това си желание Патилан пречи на другите дечица да си играят и много дълбоко наскърбява всички, които са му гласували доверие… При други обстоятелства може би това щеше да е по-разбираемо, но в този случай Патилан е предложил играта, но не иска да следва правилата.

А баба Цоцолана, застанала пред площадката, строго наблюдава детските свади. Мръщи се, пъшка и строго подвиква, ала накрая се пита кого е трябвало по-добре да възпита? Дали да накаже Патиланчо, за това че все той иска да бъде царя, господаря и принца, или да напляска Сладкодумко защото само приказва, а действия никакви в игрите не показва. И на всичкото отгоре само се подвежда по пъклените планове на онова дяволито същество Фют…

Ех, Смехурко, мой верен другарю, не е за усмивки този тъй грозен сценарий! Патиланчо иска с власт да се окичи и всички отново с асфалт да накичи. На Сладкодумко, обаче,  това никак не му се нрави и дяволска коалиция направи. Фют подмята си опашка и чака от къде ще дойде по-голямата плячка. А баба Цоцолана горкана, от викане без глас остана, но да я чуе никой няма на таз площадка голяма –  каква държавна драма!..

 Твои приятели верни:

Децата на новото време!

За автора

Вашият коментар