Протестиращите на Росенец: „Искаме единен закон за всички“ (СНИМКИ)

Арестуваха Ивайло Мирчев от Демократична България

Напрежението на плаж Росенец, в близост до Бургас, ескалира. Там към 11:00 часа започнаха да се събират хиляди жители на Република България, за да изявят недоволството си срещу т.н. летни сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Недоволството на народа дойде след акцията на лидера на политическа партия „Да, България“ – Христо Иванов, който в началото на седмицата се опита да акостира на плаж Росенец, но бе възпрепятстван от служители на НСО. Те не само, че не се легитимираха, но и изгонването на гражданите е противозаконно, защото плажът е със статут на държавна собственост и би следвало да е отворен за посетители.

Непосредствено след това граждани от всички краища на страната се организираха да плажуват на Росенец в знак на протест. Основните доводи са, че властта пази еднолично политическо лице.

Макар протестът за днес да бе позволен, когато първата група стигна до плажа, се оказа, че не може да премине по наредба на жандармерията. Митингът се премести пред общината в Бургас, а кметът Димитър Николов заяви, че действията на полицията са грешка.

Междувременно друга огромна група от протестиращи се събра от другата страна на символичната бариера, в подкрепа на лидера на ДПС. Полицейските служители коментираха, че възпрепятстват сбирането на двете групи, за да се избегне физически сблъсък.

                        

                       

Сблъсъци все пак имаше, а в резултат бе арестуван Ивайло Мирчев – член на "Демократична България". Христо Иванов пък бе свален на земята. По-късно полицията пусна Иво Мирчев. 

Пловдивчанинът Павел Начев, който тъкмо стигна до плаж Росенец, изпрати актуални снимки от ситуацията до редакцията ни. На плажа са се събрали хиляди хора, които скандират за премахването на мафията от държавата, „Мутри вън“, както и против главния прокурор Иван Гешев.

„Причината, поради която сме тук, е защото един закон трябва да важи за всички. Мафията е окупирала държавна земя и искаме да възвърнем правото на българските раждани да я ползват. Това е знаков проблем, който показва отношението на правителството към дадени политически лица“, коментира Начев.

 

Стана ясно, че привържениците на ДСП, които са на място, са докарани с автобуси. В момента двете групи протестиращи са на плажа и си контактуват, но мирно. Част от тях запяха и българския химн, като символ на свобода и справедливост.

За автора

Вашият коментар