Пълна свобода за българите в ЕС

Е, стегнахте ли багажа? Избрахте ли си дестинацията, в която да търсите своето професионално щастие? Или все още не сте стигнали до това решение?

Цели 7 години след присъединяването на България в Европейския съюз можем да кажем, че сме пълноправни членове на общността. До колко това е добре обаче, само времето ще покаже. Но трудно може да се даде оценка на изминалите години на членство.

Неоспорим факт са милионите левове, усвоени по различни пътеки и за различни отрасли в държавата, като селско стопанство, инфраструктура, туризъм, транспорт, енергетика, образование и много други. Но също така не можем да отречем, че милиони левове потънаха в нечии джобове, а редовните доклади на Европейската комисия за България, не бяха особено ласкателни за корупцията и работата на институциите. Друг е въпросът, че и усложнената икономическа ситуация в целия свят не позволиха на България да се възползва напълно от откритите пред нея възможности. Но и като че ли не положихме достатъчно усилия за това. Не се постарахме и за задължителните изисквания, което принуди европейските органи да наложат санкции на страната ни и непрекъснато да заплашват с тях. Накрая даже се учудихме как може Великобритания да не ни иска в страната си.

Трудно можем да приемем, че сме "паразитите" на Европа, и то не защото действително сме такива, а защото са ни отредили тази роля. Самото присъединяване на България в ЕС изпълни местни и световни анализатори с противоречия, от гледна точка на ползите за съюза от нас. Несъмнено това, че сме кръстовище, свързващо Азия със Западна Европа, изигра ключова роля за присъединяването на страната ни. А ние се натискахме, защото си мислехме, че това ще ни „оправи“. Да но не съобразихме, че отново ще бъдем подвластни на онова статукво, определено от Великите сили, където едва ли държавата ни би получила толкова много европейски пари при евентуален банкрут, колкото получи Гърция. Истината е, че като във всяка друга връзка, основаваща се на интереси, Великите сили искат да контролират пътищата на импорт на стоки, газ и други блага за съюза, но не желаят да допуснат бедните братовчеди да се разхождат спокойно в замъците им. И тъй като не могат да се противопоставят на собствените си правила, пропагандата е тази която задейства механизма на отхвърляне. Отхвърляне дори на добрите и качествените работници, търсещи спасението си в някоя от развитите държави.

Еми честито, драги емигранти – ще имате възможността да работите хубава, високо платена и престижна работа на запад. Вече няма да е необходимо да миете чинии и тоалетни, да берете ягоди и малини, да сервирате храни и напитки на чуждестранните барони и баронеси… Вече няма да е необходимо да се правите на голяма работа като се върнете в България, защото действително ще сте такава. Вече с гордост ще можете да назовете професията си и да защитавате задграничната борба за работно място… Ако ви наемат… Защото сега вие сте олицетворението на злото, което иска да открадне парите и да се възползва от богатите европейци.

Е стегнахте ли багажа? Избрахте ли си дестинацията, в която да търсите своето професионално щастие?

За автора

Вашият коментар