Ще изгрее ли слънце и над кино Космос (ВИДЕО)

"Почистване, временна ел. инсталация, вода, хидроизолация на покрива – всичко е резултат от доброволните акции. Изчислили сме, че над 58 хиляди лева са влезли в сградата под формата на материали – дарени от КАБ и фирми, с които общуваме около "истинската" си работа. Изненадва и мен, но гражданският ентусиазъм за киното е заразителен", това разказват Димана Бикова и Борис Зафиров, част от ударната бригада "Колектив кино "Космос", която се грижи и програмира събитията в едноименното старо пловдивско кино (бивше "Комсомол"). 

Преди унищожаването на тютюневите складове да мобилизира пловдивчани, спасяването на "Космос" стана прецедент в битката за ценни сгради, спечелил и сърцата на журито за Европейска столица на културата 2019. Сега колективът иска да я доведе докрай с "Културен Космос" – културен център, създаден от общността и управляван от наравно с артистични организации и общината. И търсят чуваемост от кметството.

Безпрецедентна победа

Сградата е завършена през 1964 г. по проект на архитектите Любомир Шинков и Любомир Бонев. Дори за онези, които нямат скъпи спомени от филмите, гледани "Комсомол" прави впечатление с модернистичния си дизайн и облицовки и окаченото вито стълбище. Сградата има капацитет от 800-900 души, на който и днешните салони могат да завидят. Последната прожекция в нея е през 1999 г., след което за кратко помещава дискотека и компютърен клуб и е изоставена. 

През 2011 г. без обществено обсъждане, кметството го преобразува от общинска публична на общинска частна собственост и решава на нейно място частници да издигнат четириетажен паркинг. Възмущението първо тръгва от съседите на улица "Гладстон", но бързо се разпрострира сред архитекти, адвокати и културни организации. Те не само протестират, но и за пръв път осъществява контрол по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, с което предизвикват ново обществено обсъждане и участват в заседания на участват в заседания на съвета. В края на краищата го принуждават – с цели 49 гласа "за", да върне публичния статут на сградата.

Второ поколение спасители

Петнайсетчленният "Колектив Космос" са от второто поколение спасители. Трима от тях са сред печелившите в конкурса за идеен проект за киното, организиран от Камарата на архитектите през 2012 г. с цел публичност, а повечето от са колеги от Университета по архитектура. Има и режисьори, културни мениджъри, активисти. Събират ги акциите по почистването и адаптирането на киното ползване, които инициират през 2013 г. 

Любовта към каузата често пламва от раз – като в случая с Георги Мерджанов и Райчо Димитров, които се запознават на стоп и директно отиват да събарят вътрешните стени, останали от бившата дискотека. За хора като Борис "Космос" осмисля завръщането в родния град. Щафетата естествено преминава у колектива. "Ние не сме адвокати, нашата сила не е в съдилищата и законите, но можем да проектираме и да организираме културни събития", казва той.

Въпреки архитектурните си качества, кино "Космос" не е паметник на културата. Архитектите засега не мислят да търсят подобна закрила. "Сложно е, а и архитектурата от този период все още не се припознава като ценна. За съжаление статутът на паметник няма необходимата тежест, не е гаранция. Най-ефективно е да направиш нещо с нея, да покажеш, че то ще работи – една сграда печели, когато се ползва."

Архитектите връщат оригиналното разпределение, ремонтират и приспособяват фоайетата за временно ползване. Пейките и столовете в пространството – прости, но идейни, също са тяхно дело. В края на годината общината им дава картбланш да отворят сградата за събития, без самата зала, чиито облицовки се ронят. 

Оттогава "Космос" е задължителна част от програмата на всички фестивали, ползва се за изложби, социални дейности дори коктейли. Гражданската енергия за съживяването на "Космос" впечатли и в кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата, която спечели под девиз "Заедно". Така общината се ангажира да я превърне в културен център заедно с гражданите от колектива.

"Културен космос"

Две години след спечелването на титлата "Колектив Космос" са готови с проект и подробен бизнес план и чакат срещата си с общината. "Културен Космос" е мултифункционален обществен център, в който артистични и подходящи търговски дейности ще споделят публики и ще се издържат взаимно, обясняват те. 

Предвиждат се открити творчески ателиета, "Споделен космос" – коуъркинг пространство, детски кът, кафетерия, "Книжен Космос" за специализирана литература, място за дискусии и разбира се, кино.Концепцията е изготвена след разговори с общността и преглед на много подобни проекти по света; според предварителните сметки на колектива не само ще бъде финансово самодостатъчен, но и ще носи приходи в общината.

Пример за реставрация

"Държим проектът да бъде наш, за да сме гарант за качествена реставрация. Ремонтът ще превърнем в обучителен процес с ученици от строителни техникуми и студенти от УАСГ. Това е една от основните ни цели: да сме прецедент в страната при реновирането на стара сграда, което да се осъществи в партньорство между институция и гражданска организация", казват от колектива "Космос". "Имаме голямо желание да си партнираме с общината и чакаме да им представим идеите си".

По предварителни изчисления реконструкцията ще струва около 4 млн. лв, заедно с техническото и акустично обезпечаване на залата, цялостен ремонт на фасадите и пространството пред киното. От "Космос" са готови да работят за набирането им заедно с общината, дали чрез програми или корпоративно дарителство. "Не само фирмите, с които работим, на всяко събитие идват граждани и казват, "Отворете една сметка, аз пръв ще даря". Но ние не можем и не е честно да събираме пари, защото статутът ни в киното не е регламентиран", обяснява Димана.

Може ли да има "Космос" за всички

Въпреки че стопанисват киното, от колектив "Космос" не могат да предприемат самостоятелни действия – като публична общинска собственост то е на общината. По документи те са доброволци, които са го облагородили. "Имаше идеи за концесия и публично-частно партньорство, за повторно преобразуване на собствеността, но това крие рискове историята да се повтори", казва Димана. "Освен това не искаме да сме единствен собственик или ползвател на мястото – според нас такъв център трябва да се управлява от широк кръг хора, с посредничеството на общината. Държим обаче да участваме в управлението, смятаме, че сме го заслужили", обобщава тя. 

След написването на този текст става известно, че независимо от всичко изготвено до момента, 4-те години работа работа и готова септемврийска програма колектив "Кино Космос" вече не разполага с ключовете за сградата. 

Водим преговори за него и желаем те да бъдат дипломатични, казаха от инициативата пред "Дневник".

Още по темата:

  • СНИМКИ от "съживяването" на Кино Космос вижте ТУК
  • Връчиха награда "Пловдив" за Колектив Кино Космос – вижте ТУК 
  • Диалогът на Кино Космос пред провал – вижте ТУК
  • Кино Космос – място за култура – вижте ТУК

Водеща снимка – Панайот Стефанов /списание НУЛА32/

Вашият коментар