Със спомен за тепетата…

О, неразумни юроде, кой те научи на капитализъм?!

Представям си времето, когато аз ще съм на годините на моите родители и ще разказвам на децата си как на мястото на изоставения МОЛ, Бирената фабрика, най-култовата дискотека в града, а кой знае и колко други нови „актуални“ места, някога е имало природни образувания наречени „тепета“. И поради Великата „демокрация“, донесла криворазбраният капитализъм, те вече не съществуват…

Не е трудно да си представим подобен мрачен сценарии. Повечето от нас са били свидетели на унищожаването на Марково тепе, което създаде огромни проблеми на своите разрушители, а дните на работещите и живеещите в района дълго бяха смущавани от безмилостните взривове.

И защо? За да се издигне една ужасяваща сграда, обявена за паметник на човешката глупост?! Сграда предназначена да приюти „културата“ на един нов свят, лишен от велика история, но градящ такава със своите храни, дрехи, начини на забавление… Свидетели сме на епохата на културното съревнование, в която ние доброволно взривяваме своето минало и върху тленните му останки поставяме чуждото бъдеще.

Даваме си сметка за грешките си твърде късно и обричаме бъдещите поколения на бетонни пейзажи. Но също така, страхувайки се от още една подобна грешка, не успяваме да различим рушенето от градежа… Защото сме свикнали да рушим. Години наред дружество „Изида“ е превръщало историята ни в камъни и е „облицовало“ пътищата с тях. А днес за съществуващите някога природни обекти свидетелстват няколко избелели черно-бели фотоса, изложени в началото на септември от Държавен архив – Пловдив, напомнящи за човешката глупост и алчност.

 

tepe_plovdiv

През последните дни се говори усилено за това което се случва на Бунарджика, каквото и да е то. Според едната част от гражданите там се извършва незаконна строителна, къртаческа, копаческа и пробивна дейност. Това е напълно в разрез със заповед влязла в сила през 1995 година, забраняваща всякакви строителни дейности на територията на тепетата, като изключение правят поддържането на вече съществуващи сгради и съоръжения.

Според другата част от обществото и контролните органи, в действията на „Галакси Пропърти Груп“ няма нищо незаконно, защото те се отнасят само и единствено до възстановяването на сградата на бившия „Голям Бунарджик“, която се беше превърнала в сметище и сборище на наркомани.

В проекта на строителната компания влиза облагородяване на района, поддържане на растителността, съобразена с изискванията на Министерството на околната среда и водите, поддържане на осветлението и т.н. Това, което притеснява обществото обаче е, че „добронамерената“ строителна компания премахва скали, които пречат на бъдещата постройка. А започнали веднъж да „облагородяват“ всички биха поискали същото…

Много е трудно човек да прецени, още повече когато няма пълната информация и документация по даден казус, каква позиция да заеме. Чисто човешко качество е да се реагира емоционално и да се правят аналогии с предишни подобни решения, завършили със зловещ край. Факт е обаче, че управниците си противоречат. Факт е, че се копае, за да се положат основите на строежа, а сградата която ще се появи ще бъде привлекателно място и за граждани и за гости. Непонятна е обаче, приватизацията на имот в природно-защитени територии и последвалата покупко-продажба. Облагородяването на района е похвално, но премахването на скална маса навява горчиви спомени за Марково тепе…

 

mol-markovo-tepe600-1

В Рим, където също има тепета, едни от най-атрактивните и привлекателни сгради, паметници и паркове са разположени именно върху тях. Там природната уникалност се използва по всеки възможен начин, за да се привлекат туристи, но законите целящи съхранението на културните обекти, са строги и безкомпромисни (припомням, че в Рим в зоната на Колизеума е забранена консумацията на закуски и бира и нарушителите се наказват с глоба в размер на 500 евро). Защото в днешно време не е достатъчно наличието на културен потенциал на дадено място, за да бъде то забележителен обект.

Важна е ефективността, с която може мястото да покаже потенциала си и по активен начин да допринесе за поставяне на акцент върху развитието на общината и региона. А купчина развалини, събираща боклуци и наркомани, едва ли би допринесла особено много… Само се надявам зловещата съдба на Марково тепе да не споходи и този подсилващ потенциала на природните ни дадености, проект!

Вашият коментар