Троянският кон, наречен хомеопатия

Ако решите да попитате чичко гугъл за модерната и така разпространена вече хомеопатия, която дори се рекламира по всякакви медии, ще попаднете предимно на текстове от рода на колко безвреден е този начин на лечение. Уви, това не е така.

В интернет има много статии, които разказват историята на хомеопатията, едва ли не благославят този метод на лечение. Той явно обаче, ако се съди по опита на много от хората, които са го ползвали или е абсолютно експериментален или просто тези, които могат да го практикуват отговорно са единици в света, ако има такива изобщо.

Към статията прилагаме линка към едно медицинско списание, което също предупреждава, че хомеопатията никак не е безопасна: „Съобщенията за неблагоприятни събития, свързани с приема на различни хомеопатични средства, са от десетки държави – Австрия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Дания, Израел, Индия, Италия, Испания, Мексико, САЩ, Швейцария, Швеция…

Списъкът от докладваните преки странични ефекти е доста дълъг: алергични реакции, включително анафилаксия, увреждане на белите дробове, спиране на дишането, посиняване, остър панкреатит, силно забавена сърдечна честота, спиране на сърцето (сърдечен арест), синкоп (загуба на съзнание), силна психична възбуда, кома, смърт, стомашночревни оплаквания (гадене, повръщане, диария), различни обриви, оток и други увреждания на кожата, рак на кожата и на пикочния мехур, електролитни нарушения, метаболитна ацидоза, бъбречно увреждане, нужда от диализа…

Продължителността на тези реакции е била от няколко часа до седем месеца. Повечето от пострадалите са се възстановили напълно или частично, но са възникнали и няколко смъртни случая”. Тук може да видите цялата статия : http://spisaniemd.bg/vd/2013/07/homeopatiyata-ne-e-bezobidna

В България лекарите хомеопати се делят основно на две групи (дори и те са разцепени). На такива, които ви предлагат рецепти с комбинация от няколко „лекарства”, които да си закупите от аптеката и такива, които се водят класически – хомeопати, които не комбинират лекарствата, а някои от тях дори си ги приготвят сами в кабинетите и ви ги п(р)одават в кутийки, малки пликчета или каквото намерят за добре. Всъщност все още не се знае дали в хомеопатията има изобщо има медицина или етика. Освен на боаронци и класически хоемопати те се делят условно и на такива, които умишлено експериментират с вашето здраве и ви манипулират, обсебват с уж логични или съвсем витиевати приказки; такива, които са доста невежи и тези, които наистина си вярват, че могат да помогнат (дори да имат медицинско образование, което не ги оправдава, дори ги прави още по-дръзки).

Ще чуете, че хомеопатичното лекарство уж няма активно вещество, действа на енергиен принцип и какви ли не меко казано безотговорни обяснения, а със здравето човек не може да подхожда витиевато, освен ако сам не реши доброволно да стане опитно зайче. Междудругото в един от форумите за хомеопатия някои от т.нар. лекари говорят за горките си пациенти точно като за опитни зайчета. Именно някои, които явно не се срамуват да се нарекат лекари си позволяват смело да експериментират. Така се стига до интересни симптоми, състояния и дори увреждания, които и традиционната медицина не може да разпознае, за да овладее. Да, вероятно при възрастните хора отведнъж няма да се стигне до криза, защото организмът им не е така „чист”, както детския, който в много случаи реагира рязко при една такава намеса, но след няколо месеца, никой не може да предположи точно къде ще избие всичко това наречено хомеопатия.  Кратка история на майка, чието дете е пострадало от хомеопатия: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=721138.165. И една, споделена от човек, който е практикувал хомеопатия: http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=2598&page=6

А ако не ви се чете цялата, ето само кратък цитат:

„…за всички, които вярвате в хомеопатията не си правете илюзията, че тази наука е безобидна. Да, тя далеч не е БЕЗОПАСНА!
Лекувайте се с простички лекарства…….но стойте далеч от другарите "дипломирани Хомеопати", защото дори едно безобидно боледуване, лекувано по-неправилен начин може да Ви отведе в безкрайните полета на хроничните заболявания. И не днес или утре, а след 2-3-5 години, когато дори нямате да си спомняте името на "лекуващият Ви "хомеопат".

Ако някой лекар хоемопат е искрен с вас той със сигурност ще ви признае, че до сега никого не е направил здрав, а ако е имало подобрение на симптомите за кратко,  то не след дълго се появяват много по-сериозни, по-трудни за лекуване и така може до живот да се разболявате благодарение на вашия хомеопат, а той ще ви говори как просто така болестта се мести и си отива от вас. Или ако предизвика сериозно влошаване на състоянието ви, т.нар. хомеопатична криза, ще ви успокои, че всичко ще мине и ще стане по-добре (!). А ако е още по-безхаберен просто ще ви каже, че това не може да е от хомеопатията и ще спре да си вдига телефона.  Забравете!

Става дума за вещества със съмнителен произход и резултат, още по-лошо ако решите сами да се „лекувате” и драматично, ако отидете при класически хомеопат, който вероятно дори извън закона приготвя гранулките („лекарствата”) на апарат в кабинета си, което вече прекрачва всички граници на етиката и морала.

В чуждестранните форуми може да попаднете на редица случаи на хора, лекувани от хомеопати, сериозно пострадали от това експериментиране с тях. За съжаление някои от тях продължават  хомеопатията, докато… Истината е, че повечето хомеопати, като че ли преминават обучение за това как да улавят рибките. Те знаят колко болни хора има, как за някои заболявания действително традиционната медицина е безсилна или действа бавно с неособено леки медикаменти и как всеки търси като удваник за сламка да се хване за нещо. Но сламката тука е много лукава. Търпеливо и дори съпричастно ви изслушват, наблюдават ви, изучават ви, казват ви това, което искате да чуете, впримчат ви и обсебват – става дума за по-опасната част от тях – а именно класическите хомеопати, които лекуват според това какъв тип човек сте(!), а не какви са вашите симптоми, на принципа на индивидуалното лечение (разболяват индивидуално). В тази графа обаче влиза и не само хомеопатията, а т.нар. Бахова терапия, рейки и всякакви други неясни намеси в човешкия организъм и в неговото биополе.

Но поне не купувайте лекарства, които нямат точно описание на съдържанието, показания и евентуални странични ефекти. Не ги давайте на децата си, не ги взимайте на доверие в пакетчета или в шишенца от вашите „лекари”. Всички конвенционални лекарства поне имат листовки с точен състав, противопоказания, ако има такива, предупреждения за странични ефекти, ако могат да се очакват. Дори при тях увреждания или странични ефекти могат да се появят след дълго ползване – месеци, че и години.

В чужбина отдавна са започнали информационни акции срещу опасната хоемопатия. В Канада дори има кампания срещу т.нар. техни ваксини или нозоди, за които разбира се, хомеопатите, ако въобще ви информират какво точно ви дават, ще ви убедят, че са сто пъти по-безвредни от традиционните и ще ви заговорят за фармацефтичнатата мафия. Нещо като „крадецът вика дръжте крадеца” ,само че в много по-тежък вариант, защото става дума за психическо, душевно и физическо здраве..  Ето и канадската кампания:

http://www.stopnosodes.org/

http://www.skepticnorth.com/2013/04/stop-nosodes-campaign-launched-today/

http://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/health/health-canada-adds-new-warning-labels-to-homeopathic-vaccines/article14485836/

http://www.badsciencewatch.ca/health-canada-acts-on-concerns-of-bad-science-watch-nosodes-get-warning/

Най-малкото, което трябва да имате предвид е това, че хомеопатията не ви предлага информиран избор, защото няма точна  информация за степента на нейната ефективност и безопасност, за самите вещества, които приемате.

Прилагаме и цитат от форум, където хората споделят за това колко вредна може да бъде хомеопатията:

„Познавам вече доста завършили хомеопати, прекъснали практиката си поради факта, че са изживяли горчивината от страничните действия на хомеопатичните лекарства и тяхната непредсказуемост в практиката. За съжаление трябва да признаем, че Хомеопатията и Фармацията са брат и сестра по-жестокост! Те се основават в по-голямата си част на знанията  натрупани възосновата на „опит-грешка”. Това означава, че всеки пациент лекуван и манифестирал усложнения е знание за тях. Неприятно, но факт! Ами ако следващото откритие на хомеопатия сте Вие, ако при Вас се установи че прилагането на поредното лекарство е противопоказно и води до необратимо влошаване на заболяването Ви??? Страшничко е, нали! И то напълно за ваша сметка!”

 (http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7089.75;wap2)

Но много малко са хомеопатите, които имат достойнство. Много от тях предпочитат да печелят пари за сметка на здравето на хората. Дори да предизвикат увреждане при вас те на практика не могат да приложат „знанието” към другите, защото всеки организъм реагира индивидуално.

Оставаме с впечатление, че и самите хомеопати не знаят или не желаят да обяснят много или поне достатъчно, което е върха на безотговорността към човешкото здраве през 21 век.

Ето и още един сайт, тип форум, в който може да прочете за вълната хомеопатия, има и линове към чуждестранни сайтове:

http://www.bghelp.co.uk/forums/%C7%E4%F0%E0%E2%E5-k%F0%E0%F1%EE%F2%E0-%E8-%CC%EE%E4%E0/58524-%CC%EE%E5%F2%EE-%EC%ED%E5%ED%E8%E5-%E7%E0-%E2%F0%E5%E4%E0%F2%E0-%EE%F2-%F5%EE%EC%E5%EE%EF%E0%F2%E8%F7%ED%E8%F2%E5-%EB%E5%EA%E0%F0%F1%F2%E2%E0.html

И накрая, заповядайте една изповед на жена, практикувала хомеопатия, която сама признава колко опасно е това занимание:

http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7089.0

Идеята на тази статия е да ви покаже и другата страна на нещо,  за което непрекъснато се тръби усилено и то във всички средства за информация колко е безопасно. Не, хомеопатията е опасна, независимо дали се практикувана и от лекари и от лаици.

Чувствайте се предупредени и бдете отговорно над здравето си.   

 

За автора

Вашият коментар