Тъжно-смешното в културата на Пловдив

Експертността изглежда няма никакво значение. Важното е да си доверен човек. Това е преводът на назначението на Александър Държиков като кмет с ресор „Култура“ и бъдещ член на Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“.

Изтъркани са вече фразите „щеше да е смешно, ако не беше тъжно“ (или обратното). В случая е и малко смешно, и малко тъжно, но най-вече цинично.

Смешно е, защото се връзва с онази полу-истина, която бившият и настоящ министър на финансите Владислав Горанов официализира – че парите за Европейска столица на културата били дадени на Пловдив, а общината ги използвала за да асфалтира Васил Априлов. Ако това ще е политиката в сферата на културата в Пловдив – вместо проекти за опазване на културното наследство – асфалтиране, кой друг, ако не зам.-кмет по транспорта да отговаря за „Пловдив 2019“?

Тъжно, защото очевидно не е шега и не можем само да се шегуваме с изгорелите складове, с чалгата (или плексигласа) по Античния театър или с подигравките с пловдивската Опера. Не на шега кметът Иван Тотев казал, че Държиков разбира от култура, защото „подписвал разрешителните за фестивали“. Това е толкова абсурдно в оригинал, че няма нужда от коментар.

Не ме разбирайте погрешно. Александър Държиков може да е страхотен човек. Тоталните провали в транспортния проект с изтъркани и неадекватни велоалеи само година и половина след поставянето им, с все още неработещите табла за милиони и подигравателната с хората система за билети, която също още не може да тръгне, може и да не са по негова вина. Ужасният трафик със странни светофари и чисто новите задръствания по целия мост на Панаира само, за да построим партийно колело на Водната палата, също може да не са решение на Държиков. Но и да са, няма значение.

Културата не е шофьорски изпит. Не е и пътен знак. Културният мениджмънт е един сложен процес – също толкова сложен, колкото организирането на градския трафик. И, айде да го кажем по следния начин – искате ли някой арт-експерт да отговаря за организацията на транспорта в града ни? Ами да, би било абсурдно. И по същия начин би изглеждало, ако човек, който се е занимавал с транспорта подхване културата.

Разбира се, тайно можем да се надяваме и на нещо друго: Държиков да поеме ролята на негови предшественици, които също бяха спуснати в своеобразна тера инкогнита – като Петя Гогова, например. И тази роля е просто да не правят нищо. Опитът показва, че културата се развива най-добре просто, когато политическите фигури в общинската администрация не се бъркат и не правят нищо, оставяйки творците да творят.

Вашият коментар