За пример: Читалището в село Ситово събуди българщината в Родопите

Често обичаме да гледаме с носталгия назад във времето, жалейки за опустелите от хорски глъч стотици селца и градчета в Родината ни. Тъжно и мъчно ни става, когато видим с очите си грохналите къщи, изоставените ниви и дворове, пустеещите училища, читалища и храмове, в които някога е кипял живот.

Да, действителността на много места в България не е никак приятна, но хубавото е, че има и изключения. При това от тези, които връщат вярата ни, че не всичко е загубено и промяната зависи от всички нас.

Само на около 30 килолеметра от Пловдив, сгушено в Родопите, се намира красивото селце Ситово. За любителите на планинарството то е добре познато с красивите гледки и туристически пътеки, но сега ще ви запознаем с нещо не по-малко красиво.

Преди година група ентусиасти решават да обединят усилията си за възраждането на културния живот в селцето, водени от желанието си за популяризиране и развитие на местните обичаи, занаяти и фолклор.

Вярвате или не, но след 50-годишно прекъсване, същите тези ентусиасти, със собствени усилия и средства, създават ново читалище и успяват да направят мечтата си реалност.

През 2019 година в Ситово е открито Народното читалище „Родопски напредък-2019”, което е изцяло ориентирано към издирване, запазване и популяризиране на местния самобитен фолклор, традиционни за региона занаяти, дейности, материално и нематериално културно наследство.

Селото от десетилетия е архитектурен паметник, но значението му до сега никога не е било достатъчно добре и широко популяризирано.  

Благодарение на доброто сътрудничество между хората, създали читалището и кметския наместник Виделина Скръчкова, това се променя, а в Ситово  започва да кипи бурен културен живот.

За краткото време, в което читалището съществува, местните жители и гостите на селото възстановяват и участват в ритуалите "Старци" , "Еньова буля" и  "Бильобер".

Целогодишно се провеждат различни занимания, работилници и пленери на открито. На особено внимание и подчертан интерес се радват творческите работилници, провеждани от майстори на народните художествени занаяти – грънчарство, тъкане, багрене.

Тази събота, на 25 юли от 10 часа сутринта, майстор-грънчар Даниела Горалова ще проведе и първия курс по грънчарство за над 20 курсисти, нетърпеливи да се потопят във вълшебния свят на глината.

С подобни инициативи, водени от вещите ръце на майсторите, хората в селото се надяват да върнат към живот позабравените умения, свързващи ги духовно с приказния свят на Родопа планина.

Подробна информация за всички събития в читалищния календар можете да намерите в интернет страницата на „Родопски напредък-2019”, както и във Фейсбук.

Доброволците от Народно читалище „Родопски напредък–2019” и Виделина Скръчкова канят всички ценители на българските обичаи традиции да се присъединят към тяхното весело семейство.

Екипът на „Медиякафе” се присъединява към техния призив, тъй като каузата им е благородна и си заслужава да бъде подкрепена. Сваляме шапка и на всички онези дарители и спомуществователи, допринесли с родолюбието си за реализирането на това дело.

Вашият коментар