Защо е нужна съдебна реформа?

Темата е на дневен ред от известно време, като в последните няколко седмици се стигна до протести и контрапротести, алтернативи, алтернативи на алтернативите, партийни сблъсъци, исторически по думите на политическите играчи компромиси. На 24.07 бе внесен вторият законопроект за промяна в Конституцията с подписите на 180 от депутатите.

Ако нямате достатъчно време да четете целите текстове на проектозаконите, но пък имате желание да сте образовани граждани, то следващите редове са вашето решение. Целта  е оптимално кратко да ви запознаем със същността на съдебната реформа и етапа, до който процесът е стигнал.

Защо е нужна съдебна реформа?

Здравата съдебна власт е от ключово значение за доброто функциониране на една демократична държава. През годините българската съдебна система е била обект на сериозни критики от различни посоки (дори от нейни представители). Основните точки, по които системата бива критикувана, са корупцията и (не)зависимостта на съдебната власт, а именно (не)зависимостта на магистратите от политически и икономически влияния. Като граждани на демократична страна, следва да изискваме справедливи навременни съдебни процеси. Когато например съдиите, които решават даден казус, са движени не от професионална отговорност и личен морал, а от икономически, политически подбуди, справедливият процес на правораздаване се изражда и обикновеният гражданин губи вяра в справедливостта и законността; последните две понятия се изпразват от съдържание. Освен това, когато имиджът на съдебната власт не е особено положителен, това се отразява и на желанието на чуждестранните предприемачи да инвестират в страната.

Целия материал по темата можете да намерите ТУК.

Вашият коментар