Защо младежите от Нула32 напуснаха демонстративно „Наградите Пловдив“?

Единственото градско пловдивско списание за стил и култура "Нула32" вчера трябваше да получи "Награда Пловдив" в раздел журналистика за броевете си “Малкия Париж” и “Светломер”!

Трябваше да я получи заради всички млади хора, които се опитват да правят нещо смислено в нашия град!

Трябваше, но не я получи!

Комисията, в състав изяло съставена от пловдивски журналисти, част от тях получавали наградата през годините, решиха да не присъдят статуетка тази година. Защо и каква е аргументацията публиката в залата на Дома на културата така и не разбра.

Водещите Владислав Севов и Златка Далчева пуснаха видео визитка на номинираните, а малко по-късно обявиха, че тази година наградата няма да се връчи. Реакцията на редакторския екип в лицето на Илия Димитров, Панайот Стефанов, Борислава Лозанова и Атанас Янков бе показателна за всички в залата. Те напуснаха демонстративно салона, последнвани от още десетима младежи.

Студентите, които вече трета година събират и архивират паметта на града, преглътнаха "хапката" разочаровани от ситуацията, леко обидени, но с гордо вдигната глава.

Уважението, което получиха след церемонията от културната общност в града под тепетата, бе тяхната награда. Уважение, подплатено с хиляди четящи млади хора, със стотици по събитията им на всеки три месеца, уважение с престижни награди от различни организации през последните две години години. Толкова, колкото други няма да получат за цялото си съществуване, колкото и да се натискат и да се самономинират. Факт!

Никоя статуетка не може да се сравни с подкрепата от истинските хора, тези които създават култура, не еднодневката, от тези, които я ценят, тези които съхраняват словото на Нула32 до себе си и го държат на видно място, там на етажерката си!

Наградите не означават нищо, ако ги няма тях – вашата публика, тя е безценна!

Mediacafe публикува реакцията на редакторския екип на Нула32 веднага след края на "Награди Пловдив":

"В навечерието на празника на Славянската писменост, се проведе и ежегодното връчване на награди “Пловдив” за постижения в културата

Опитваме се, но не можем да подминем нелепата пародия, в която неволно станахме участници и свидетели.

Като единствена номинация в категория “Журналистика”, след дисквалифицирането на другите две предложения, редакцията на списание НУЛА32 следваше да получи едноименната награда, както няколко единствени номинации от други категории. Уви, анонимната комисия, в последния момент без аргументация, реши да не присъди награда в категорията тази година.

Не сме се разсърдили, смешно ни е. Самоунижилото се в културен и духовен аспект градско управление доказа, че е неспособно да оценя културните явления в града, осъзнато като игнорира НУЛА32.

За близо три години от създаването си и 11 броя зад гърба си, НУЛА32 създаде хиляди почитатели, разказа стотици истории и съдби и продължава да съхранява автентичния пловдивски дух. НУЛА32 съзнателно през тези години избра да стои встрани от политически игри, от каквито и да е институционални зависимости, грантаджийски гръб, услужливи фондации и посолства. Да се разпространява безплатно и да създава няколкохиляден тираж на всеки три месеца. Да съществува по единствения достоен за идея от този тип начин – чрез реклами. Да е независимо. Всичко това прави труда и любовта на няколко 22-годишни момчета и момичета феномен в актуалната културна среда в Пловдив.

Броевете ни “Малкия Париж” и “Светломер” бяха подиграни от тези, които не успяха да набутат НУЛА32 в калъпа на удобни културни проектчета и календари.

Желаем им здраве и до нови срещи."

Вашият коментар