Zusammen, Zusammen!

Черешката на тортата на откриващото събитие на Пловдив 2019 се оказа самосезиралата се Окръжна прокуратура – Пловдив. Но, след дъжд качулка!

На Икономическа полиция не ѝ остава нищо друго, освен да попие капките от разхищенията

Лисицата и котката имали да делят парче сирене.
-Слушай! – рекла котката – Аз нямам доверие в тебе, ти сигурно ще ме излъжеш. Ако обичаш, нека да го дадем да го раздели Лъвът – най-силният. Той разбира тия работи.Лисицата направила кисела муцуна, но понеже сиренето било у котката съгласила се. Намерили лъва и му изложили работата.
-Това е лесна работа. – рекъл той – Добре сте сторили, че сте дошли. Това тъкмо най-много ми приляга – да въздавам справедливост.

Опасал той престилката, турил везните, проверил ги грижливо, а след това взел сиренето, разделил го на две части и го турил от двете страни. Едното натегнало. Той отхапал от него. Сега другото натегнало. Отхапал и от него. Лисицата и котката търпеливо гледали, а парчетата на сиренето ставали все по-малки. Като разбрали накъде отива работата, котката взела жално да се моли:

-Не може ли и така да ни ги дадете, да не са толкова точни?

-Не може! – отсякъл лъвът – Това е правосъдие, справедливост! Имайте предвид, че недоволните подлежат на наказание.

И тъй ги изгледал, че те забравили сиренето и хукнали да бягат.

Тази стара, българска басня продължава да е актуална и в наши дни. Говори за несправедливото правосъдие на тези с власт. Тези, които са над народа и силно вярват, че бъдейки над народа, имат право да издевателстват над него. Докато я четох, си турих коронката, на която е изписана така модерната и любима на българите дума „хейтър“. Даже съм я написала на кирилица, че да се разбира за какво иде реч. Не искам някой да се обърка, ако е на латиница. Току виж не разбере какво означава. 

А вие разбрахте ли? Да, естествено, че ще си говорим за ЕСК. Писна ли ви вече от тази тема? И на мен!

Иска ми се да затворя портите на Пловдив за месец, да се изолирам, докато всичко отшуми, а когато ги отворя наново да не ме заливат новини и мнения за откриващото събитие. Нещо ново да се е поместило в обществения живот на града, ей така… за разнообразие.

Но, уви, не мога! Сагата продължава и, искаме или не, сме част от нея. Деленето на „касти“ няма край – на софиянци срещу пловдивчани, на партийци и хейтъри (ех, какво е благозвучно), на Слави Трифоновци и фондации. Но този път не заради съдържанието и сюжета на откриващата церемония на Европейска столица на културата, а заради бюджета ѝ.

В сайта на Фондация „Пловдив 2019“ излезе таблица, слабо мога да я нарека официален документ, в която са описани всички разходи, без ДДС. Честно казано, като видях цифрите, останах в шок. Не, че не знаехме предварителната финансова рамка, но не предполагах, че за някои длъжности и технически елементи ще се даде толкова много, докато за други се отделят „жълти стотинки“. Като, например, за продуцентската част. Почти половин милион евро си е доста пара. Или 12 000 евро за музикален надзор.

Така и не разбрах прословутият флейтист на златна флейта ли е свирил, че е получил толкова, колкото 200 кукери или колкото 20 гайдари. Вероятно, немска ще да е била. Все пак 90 % от екипа, създал мероприятието, е чуждоземен. „Zusammen, zusammen“ сигурно са скандирали германците, когато са ги избрали за победители в публичния проект за откриването. Като че ли знаят те значението на думата „заедно“.

Народ, разделян толкова дълго от собствените си да изковава метафоричния смисъл на единството е малко нелогично. Може би, затова е експозицията на Берлинската стена. Вид предупреждение. 

Черешката на тортата се оказа самосезиралата се Окръжна прокуратура – Пловдив. Нормално. И аз да бях, и аз щях да се самосезирам. Но аз, тъй като, не съм счетоводител, нито разпределител, щях по-рано да ги проверя тези средства. Така де, Общината толкова плака, че липсва финансова прозрачност във Фондацията, че взе нещата в свои ръце. И стана още по-страшно.

Но, след дъжд качулка, на Икономическа полиция не ѝ остава нищо друго, освен да попие капките от разхищенията. Както завърши казусът със Зоологическата градина – Прокуратурата повдигна обвинение на кмета Тотев, заради нарушения в процедурата за изграждане на зоокъта, а в по-късен етап съдът прекрати делото с доводите, че обвинението е неясно и без конкретни доказателства.

Самосезирането се превърна в рутинна процедура за Прокуратурата без реален резултат. Все пак, трябва дейност да се симулира, заплати да се раздават, а дали работа ще се свърши… чакайте да си наглася коронката, че почна да се изсулва. Та, както казвах, дали работа ще се свърши е друг въпрос. Мен ме съмнява (бел. съмнението е главна двигателна сила при хейтърите). 

Причината за тази активна намеса се оказаха купищата медийни материали, в които се обсъжда бюджета за откриващата церемония на ЕСК и се задават въпроси без отговори. Както и множеството разговори и нападки в социалните мрежи. Да не забравяме, че живеем в десетилетието на Фейсбук. Повече тежест имат думите там, отколкото на улицата, докато протестираш. Жалък факт, който обаче явно действа. От друга страна, Темида едва ли може да прочете стотиците постове с превръзка на очите, нали?

Тук е времето да подчертая, че не разпъваме Фондация „Пловдив 2019“ на кръст. Хората, които коментират събитията около нея, в повечето случаи, не са хейтъри. Те просто искат Пловдив да върви напред и да се гордеят с този факт.

Сами по себе си, членовете на Фондацията са кадърни личности, с известен опит и умения в културната сфера. Но как се управляват е друго нещо. За жалост, колкото и да се опитат да защитят името си, сами не осъзнават, че веднъж свърши ли 2019-та, уменията им също ще бъдат разхитени, а ДДС-то ще го прибере Общината. И нито една проверка няма да промени нещата, била тя и 30-дневна. Единствено ще се вдигне много шум, който скоро ще се разпръсне по течението на вятъра. 

Почвам да си мисля, че разединението на народа е добре измислена манипулативна схема в година на избори. Тогава хората действат емоционално и прибързано, поради което са лесно насочвани в посоката, изгодна на този, който ги води. И докато не проумеем, че битки се печелят не с позитивизъм, а със смелост и готовност да си изцапаш ръцете, винаги ще ни наричат хейтъри.

Е, не случайно думата „революция“ е измислена от французите, не от българите. Обаче лъвът в началото на приказката се среща навсякъде, а нашият е много гладен.  

„Zusammen, zusammen“, дами и господа, и до следващата Европейска столица на културата. Ха дано е немска… 

 

СНИМКИ от откриващото събитие на 12-ти януари може да видите ТУК

*Zusammen, Zusammen (заедно, заедно)

Вашият коментар