Дългът към рода или дългът към сърцето „В полите на Витоша“?

Като част от 25-тото издание на есенния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ на 15 септември 2021 г. на сцената на пловдивския Драматичен театър гостува Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен с постановката „В полите на Витоша“ от Пейо Яворов. Спектакълът съчетава темите, вълнували Яворов – философски, политически, естетически, социални и чисто човешки.

Под режисурата на Стайко Мурджев и великолепната сценография на Петя Боюкова черното и бялото на сцената и в душите на героите се борят, тъй както в Яворовите „Две души“. Гласът на поета се чува из сенките, а личната му изповед за драматичната любовна история на Яворов и Мина е превъплътена от младите актьори Иван Николов и Мария Панайотова. А Мина тук израства до „чудовищното дете“ в живота на Яворов, а именно Лора и така режисьорът успява да създаде усещането за движението на личността, за ангелското и демоничното в човека. Съчетавайки драматургичния текст на Яворов и поезията му, спектакълът изгражда връзка с личността на тази непреходна личност.

Повтарящият се в българското творчество мотив за вътрешната борба между дълга към рода и дълга към сърцето е основна за представлението и ни връща не само в историята на самите Мина и Яворов, но и в Хайтовия разказ „Дервишово семе“. А нещо непреходно, независимо от социалната или политическата обстановка, на което ни учи поезията е, че „за сърцата, що се любят, и смъртта не е раздяла“. И за влюбените любовта е единственият сигурен живот след смъртта. А из залата се носят единствено думите:

  • Обичаш ли смъртта?
  • Обичам само тебе.

Цялата постановка води към трагичната развръзка, но както гласи надсловът на фестивала, „Сцена на кръстопът“ е надежда сред този грешен, невъзможен и прекрасен свят.“ Така и публиката не загуби надеждата си за победата на любовта над родния дълг и лудостта, която ги вълнуваше до зрелищния завършек на постановката.

Снимки: Иван Дончев

За автора

Вашият коментар