Гласувай, за да не бъдеш уморен

„Робството държи малцина, мнозина се държат за робството“, Сенека

Аз съм. Аз мисля. Аз искам.(…) Най-напред човекът е бил поробен от своите богове. Но разкъсал оковите. След това бил поробен от кралете. И пак разкъсал оковите. Поробван бил по рождение, заради своя род или своята раса. Но разкъсал оковите. Заявил пред всички свои братя, че човекът има права, които нито бог, нито крал, нито други хора могат да му отнемат, независимо колко са многочислени, защото той има човешко право, а на земята няма по-висше от това право. И така той застанал на прага на свободата, за която векове наред била проливана кръв.“*

С раждането си, човек не се ражда свободен, противно на повечето норми и традиции. Като деца сме под контрола на родителите си, а с навършването на пълнолетие влизаме в рамката на обществените закони и ред. Свободата е висшето себеосъзнаване на индивида и неговите възможности. Тя е двигателната сила на напредналите общества и дефицита в изоставащите. Ако човек желае да бъде свободен, той следва да противодейства на натиска върху гражданския избор.

Използването на право за гласуване на всеки един възможен избор е най-добре осветената сцена за изразяване на гражданска позиция. Робството, обаче се оказва, че не приключва с отмяната на търговията с роби и освобождението им в Западна Европа и Америка. Явлението е живо, а ние сме свидетели на недъгавото му израстване.

България се готви да избере новите си парламентарни представители. Кампанията им бе бледа, скучна и предсказуема. От ляво и дясно хвърчаха обвинения в това кой е по-голям комунист от другия. Сякаш не се намираме в третото десетилетие на Демокрацията в България и спорът кой е комунист и кой не, трябваше да бъде не просто неактуален, но и заключен в миналото.

Днес избираме кого да подкрепим.

Данни на Института за развитие на публичната среда сочат, че над 4 милиона лева са похарчили участниците в предстоящия парламентарен вот за медийно отразяване. Има две истини:

А: Парите са пръснати, за да привлекат електорат

Б: Парите са пръснати, за да бъде имитирана активност в предизборната кампания. Защото много от тези, избрали отговор Б, разчитат на купения вот, на лоялността на „мъртвите души“.

Безспорната истината е, че колкото по-голяма е избирателната активност, толкова по-малко е значението на контролирания и купен вот.

Гласоподавателите са измъчени, също както предизборната кампания. Те, разбираемо, са обезверени. Уморени сме. И аз, и родителите ми. И техните родилите. Съзнанието на децата на Прехода е пропито в (не)признат срам от това, че са излъгани, подведени. Предадени. И все сме уморени. От ниските заплати, от лошото здравеопазване, от обидните пенсии, от скапаните пътища. 

Бъди зад гърба на държавата си, когато тя има нужда от твоя глас, за да може утре тя да бъде зад твоя. 

Гласувай днес, за да не си уморен отново утре.

„Но незнайно как се отказал от всичко придобито и паднал до положение по-нисше и от това на своите прадеди, диваците. Каква е причината за това? Каква беда е отнела разума на хората? Кой бич ги е заставил да коленичат в срам и покорство? Култът към думата „Ние“.*

* Цитати от дистопичния роман „Химн“  на Айн Ранд (1937 г.) Действието се развива в неопределен бъдещ момент, когато човешкият род е навлязъл в тъмна епоха в резултат на злините на ирационализма и колективизма и слабата социалистическа мисъл и икономика.

За автора

Вашият коментар