България избира своя нов парламент

Първите редовни парламентарни избори от 12 години се провеждат днес в родината ни. Двадесет и две партии и осем коалиции ще водят битка за гласовете на 6 732 316 от своите сънародници.

Кандидатите, желаещи да станат депутати в 45 Народно събрание, са почти 7 хиляди, а изборите ще останат в историята с това, че са първите, които се провеждат в условията на здравна криза.

Отново за първи път хората ще имат възможност да изберат начина, по който да упражнят правото си на глас – със стандартната хартиена бюлетина или с въведеното машинно гласуване.

Сънародниците ни в 69 държави по света ще гласуват в предвидените 465 избирателни секции. Там вотът ще бъде само с хартиени бюлетини, като гласуващите няма да имат опцията за отбелязване на преференции в отделните листи на кандидатите, желаещи да станат депутати.

Заявленията, подадени от българите, желаещи да упражнят своя вот зад граница, са над 87 филяди, което ще гарантира доста по-висока избирателна активност, сравнена с предходните парламентарни избори.

Припомняме, че по време на изборния ден остават задължителни носенето на предпазни маски, спазването на минималната необходима дистанция между гласоподавателите и дезинфекцията.

Изборният ден започна в 07.00 и ще приключи в 20.00 часа.

Вашият коментар