Конференция „Дилеми на развитието“ в Карлово

На 23 и 24 септември в Карлово се проведе научна конференция по стопанска история на тема „Дилеми на развитието“. Конференцията е традиция за неправителствената научна организация Център за стопанско-исторически изследвания, която за седма година поред организира такъв форум. Докладите, обработени под формата на научни статии, се издават в годишното издание на Центъра. За пръв път конференцията се проведе извън академична институция. Заседанията се състояха в Културния дом в Карлово и конферентната зала на хотел „Щерев“. Тъй като през тази година се навършват 150 години от смъртта на големия карловски предприемач, благодетел и родолюбец Христо Георгиев, конференцията беше посветена на него. Съорганизатори бяха Фондация „Евлогий и Христо Георгиеви“ и Историческият факултет на Великотърновския университет. Въпреки кризисната ситуация в района, гостите и участниците бяха приветствани при откриването от кмета на Община Карлово – д-р Емил Кабаиванов.

Пленарният доклад изнесе световноизвестният икономически историк от Босфорския университет в Истанбул проф. Шевкет Памук и беше посветен на нарастването на политическата и икономическа мощ на държавните институции в Европа и Близкия Изток след 1500 г. Любопитна подробност е, че докладчикът е по-голям брат на писателя Орхан Памук. Последваха други интересни доклади. Поради многобройните заявки бяха обособени две секции. Много интересна и полезна е работата на Доцент д. н. Мартин Иванов, който след обработка на хиляди документи е съставил индекс на потребителските цени в българските земи между 1750 и 2020 година. Така ще се задоволи една голяма за всеки интересуващ се от миналото на България потребност – колко е струвал даден продукт в този отрязък от време. Даден беше примерът с дарението на Евлогий Георгиев от 11 милиона лева, с които е построен Ректората на Софийският университет. Към 2020 г. те възлизат на 602 милиона сегашни лева.

Председателят на ЦСИИ – чл. кор. проф. Иван Русев от Икономическия университет в гр. Варна изнесе данни за вноса и износа в и от българските земи в десетилетията преди Освобождението на база на френски консулски доклади. Участниците бяха представители на водещи изследователски институции като ВТУ, Институт по Балканистика с Център по тракология – БАН, Институт за исторически изследвания – БАН, Международно висше бизнес училище – Ботевград, Стопанска академия – Свищов, Софийски университет, Университет за национално и световно стопанство, Университет по библиотекознание и информационни технологии, Югозападен университет; имаше и сериозно музейно участие на изследователи от музеите във Велико Търново, Добрич, Казанлък, Пловдив Силистра. Международното присъствие се подсилваше от още един проф. от Турция – Айше Каяпънар и докторант от Истанбулския университет. Общо бяха заявени 38 доклада и почти всички бяха изнесени.

От Фондация „Евлогий и Христо Георгиеви“ се бяха погрижили нищо да не липсва на участниците, а след закриването на конференцията те направиха организирана обиколка из исторически и природни забележителности на Карлово под компетентното ръководство на младия учен от града д-р Александър Златанов.

От миналата година Известията на ЦСИИ се реферират и индексират в световната база данни SCOPUS. Такива български исторически издания се броят на пръстите на едната ръка.

Одобрените след двойно анонимно рецензиране доклади ще бъдат отпечатани в том 7 до края на годината.

За автора

Вашият коментар