Корупцията, община Пловдив и горещият картоф

Горещата тема за десетки милиони, за пловдивския инсинератор стана особено актуална след скорошен репортаж по темата на Нова телевизия, последван от разгорещения дебат и бързото гласуване на решение от Общински съвет вчера, та чак до специалната пресконференция на сдружение “Аз обичам Пловдив”, представено от адвокат Атанас Бояджиев на тема “корупция в община Пловдив”.

Малко предистория

Казусът започва преди 15тина години, още в мандата на Иван Чомаков. С пари от швейцарското правителство, а и с местно съфинансиране, започва строителство на така нужния инсинератор за медицински отпадъци. Общо до момента в проекта са налети 15 милиона лева, но въпреки това той все още не е заработил и в последните две общински администрации построеното до момента събира прах.

Събирането на прах се оглавява от единствения назначен в Общинско Предприятие “Инсинератор-Пловдив” – Дончо Кацарев, който е на тази позиция още от времето на кметуването на Иван Тотев.

Казусът с директора

Според Атанас Бояджиев, а и спрямо независимите общински съветници Георги Величков и Слави Георгиев, целта на ръководителя на общинската фирма е била да възпира развитието на дружеството с цел отпадъците от болниците, които трябва да се обработват в този общински инсинератор така и да не стигат до него, а да се “усвояват” от частни фирми с интереси и капацитет в областта на обработката на отпадъци.

Ако това наистина е така, то, оказва се, Дончо Кацарев е извършил работата си перфектно. От години насам, въпреки наличните инвестиции за 15 милиона лева и въпреки очевидните бизнес възможности (поради наличието на само 2 други подобни инсинератора в цяла България, капацитета му е гарантирано да бъде запълнен и да функционира на пълни обороти), управителя на общинската фирма не успява да намери финансиране нито от банка, нито от множеството европейски и национални инструменти.

Според репортажа на Нова телевизия – изглежда, че не е и опитвал. Оказва се, въпреки, че ежемесечно получава заплата като ръководител на ОП-то, управителят му не е стъпвал дори в скоро време на работното си място.

Въпреки това, както става ясно от документи, изнесени от Атанас Бояджиев на пресконференцията днес, Дончо Кацарев дава под наем на общинската фирма, на която е управител спортното ауди А6 на майка си (която няма шофьорска книжка) и пловдивския данъкоплатец всеки месец му плаща горивото.

Отделно от това, според наличните документи, всяка година освен заплатата си, шефа и единствен служител на неработещия инсинератор, получава и хиляди левове за допълнителни разходи и външни услуги. Най-любопитни сред тях се оказват 11 000 лева годишно от джоба на данъкоплатеца, които г-н Кацарев плаща на счетоводна фирма. 11 000 лева за счетоводство на фирма, която не извършва никаква дейност и има само един служител – своя управител. Според проучване на Атанас Бояджиев същата тази фирма, случайно или не, обслужва и частния бизнес на Дончо Кацарев.

Цялата тази изнесена информация на пресконференцията днес, адвокат Бояджиев е подал и миналата година на Специализираната Прокуратура, като според него в момента г-н Кацарев е следствен и се чака резултат от разследването.

Умишлена безстопанственост в обществена вреда?

На вчерашната сесия от ОС, Слави Георгиев сподели мнението, че дори и съмнителния казус с директора на ОП-то представлява най-малкия проблем около инсинератора. Според него огромния проблем е защо той в последните 10 години не е довършен от последните две администрации и защо, след като общината вече има сградите и машините от вложените до момента средства, не е направила и не прави нищо за да развие сама инсинератора, който очевидно ще генерира много печалби, а след десетилетно бездействие гласува за декапитализирането му и тръгва към отдаване на концесия.

След бурната седмица, която темата за затлачилия се инсинератор преживя, въпросите остават повече от отговорите, които общината дава.

Обвиненията в корупция, както и съмненията за умишлена безстопанственост на обществени ресурси в частен интерес се отправиха публично от множество посоки, а убедителни отговори за момента липсват.

Казусът с пловдивския инсинератор се превърна в истински горещ картоф, който в момента се подава от един отговорен на друг и тепърва институциите, включително и разследващите, трябва да дават отговори.

Гражданите на Пловдив – данъкоплатците, които плащат за всичко това, и чиито интереси са накърнени от разкритите схеми, определено очакват тези отговори, както и действията на администрацията и на общинския съвет, които да следват обществения, а не частния интерес.

Очакват, и то скоро.

За автора

Вашият коментар