Наистина ли хората все повече затъпяваме?

Тъпотата е като тъмната материя и тъмната енергия и заема около 96% от вселената, позната като човешки мозък. Никой не е напълно интелигентен. Малцина са страхотни експерти, но само в дадена област на човешкото познание, малцина проявяват страхотна адаптивност и попиват нови знания и умения по-бързо от останалите, малцина умеят да използват наученото, видяното и преживяното адекватно в различните ситуации от живота си след това. Но отдавна човечеството се е адаптирало към умствения си дефицит, създало си е общества и си ги е подредило така, че всеки да допринася оптимално с уменията и знанията си, с ума си.

Така че краткият отговор на подвеждащото заглавие е: “Дори най-умните хора в повечето случаи са глупави, разотивайте се!” 

Но все по-упорито, а и с тонове емпирични доказателства, се налага тезата, че населението оглупява, вместо средното ниво на мисълта да еволюира. Тази хипотеза особено контрастира с очакванията, че с развитието на информационните технологии образоваността и грамотността са въпрос на елементарна самоинициатива, а достигането до всевъзможни познания е въпрос на няколко секундно търсене в Интернет.

Да, ама как тогава ще обясним тоновете илитерати, коментиращи по заглавие и картинка всяка новина? Защо сякаш има все повече и повече хора, които демонстрират интелектуалните заложби на коала, съчетани със самоувереността в собствената правота на Елена Чаушеску? Няма логика менталният мрак да се разпространява пропорционално на развиването на технологиите.

Все повече и повече хора вярват в откачени глупости и особено в последните 2 години на извънредна пандемична обстановка истеричната тъпота струи отвсякъде. Виждаме хора по глупав начин да стигат до правилни изводи, виждаме и обратното — начетени и порядъчни в ума си симпатяги да се хлъзват към някакви изтрещялости. И понеже го написах това така без конкретен пример, всеки ще кимне в съгласие — нищо, че е доста вероятно собствено да е убеден в някаква тъпотийка.

Едно време да стигнеш до някоя конспиративна теория не беше лесно. Някоя малотиражна книга от обскурно издателство, някоя случайна среща с чешит, някой активист, разпространяващ листовки — само така можеше човек да стане “просветен”. Днес конспирациите са по-популярните версии от официалните. 16% ваксинирани, 72% от нацията ни вярва в суеверия, всеки приема малкия си свят за абсолютна истина, а всичко, което противоречи на заетата му позиция — е лъжа и неистина.

И толкова свикнахме със заобикалящата тъпота, че наскоро си направих малък експеримент. Публикувах ей това:

И попитах – дали е истинско мнение на истински човек или е някаква манипулация. 157 бяха приелите, че това е автентичен къшей от живия ни Интернет. Едва 50 допуснаха, че е фалшиво нещо.

Истината е, че аз си го измислих и направих. Но не за да подведа някого, а за да проверя хипотезата си — дали толкова привикнахме с тоталния абсурд и вакуум наоколо, че сме склонни да допуснем всякаква щуротия за истина. Да приемем, че човек, който не може да си напише името, умее да борави с профила си в социалната мрежа? Явно да.

И тук идва моментът за другия ми извод. Наистина ли за мозъчното развитие на човечеството не помага това, че вече няма нужда да отидеш до библиотека, да прекараш доста време в търсене на архивите и в ориентация между рафтовете, за да намериш това, което търсиш, а всичко е на няколко секунди разстояние?

Наистина ли хората все повече затъпяваме?

Единият отговор е – да. Да, защото не може да асимилираме количеството информация, с което се сблъскваме всеки ден. Не може да я обработим. Рефлексите ни не са адекватни. И колкото и да се опитваме да сме критични, да обмисляме трезво, а не емоционално, дори да поставяме собствения си ум на самокритика, ние няма как да наваксаме и да си гарантираме собствена липса на тъпота за повечето неща. А какво ли остава за онези, които изобщо не се опитват и им липсва когнитивния потенциал да размишляват върху това.

Другият отговор е по-правилният. Не. Не затъпяваме. А просто все още откриваме колко глупави сме и се изненадваме как сме такава хилядолетна цивилизация, построила един страхотен до голяма степен свят, преминала през кризи, преборила много от глупостите си, създала и развиваща наука, помагаща ѝ да живее и да се адаптира към живота все по-добре.

Просто преди 20 години поздравявахме комшията с добро утро и приятна вечер. А сега може да проследим как по цял ден вярва, че президентът на САЩ е извънземен.

Преди 20 години хората знаеха, че няма как да знаят и разбират от всякакви работи. Сега са уверени, че ако са гледали едно клипче с неграмотни субтритри и съмнителен източник в група от развълнувани лели из Facebook, значи са експерти по дадена тема. 

Преди 20 години, когато започна войната, мнозина нямаше да могат да намерят Афганистан на картата. Днес те знаят изкъсо сложната етническа, политическа, геополитическа, географска и историческа ситуация там и им е ясна цялата работа. Или поне имат увереността, че го знаят.

Нивото падало. Ето, депутатите гледай как се излагат. Едно време – класа, изтънченост. И се сетих за Лука (Вълко) Нейчов, за когото наскоро научих. Който е бил депутат в събранието на Източна Румелия, а след Съединението – и в парламента на България. Та той бил дал на новите си колеги народни избраници в първия работен ден своя снимка. Гол. По ерекция. За да се покажел какъв е мъжага. Не вярвате? Ето снимка:

Не, нивото си е ниско, но не пада. Просто повече го виждаме. Не вярвате? Отворете си вестник от 90-те. 

Сега просто си отваряме очите какво е реалното умствено ниво на нас, на човечеството. 

Та така. Преди глобалната мрежа човечеството бе предимно малко дете, което знаеше, че не знае много и подпитваше, за да се научи. Сега е вече понаучило се да чете дете, което обаче все още не може да обработва информацията. След няколко поколения човечеството ще бъде ученик и ще знае да пише що-годе правилно глупости по чина си.

За автора

Коментари (2)

  1. Самуил Петканов, при цялата ми подкрепа за тезите в статията, все пак е налице неприятен сексистки елемент. Винаги е баба Пена или някакви лели, които олицетворяват дъното на интелигентността.

    Отговор
  2. Е, всеки може да се нарече дете индиго. И това е модерно от известно време. По изказванията по-горе не личи да е такъв. Разликата от преди 20 години и сега я виждам в начина на информиране. Имахме един професор по спортна медицина, който казваше-за тези 4-5 години няма да мога детайлно на всичко да ви науча, моята основна задача е да ви науча как да продължите да се учите. Но никой тогава хабер нямаше, че достъпът на информация ще бъде толкова улеснен. А иначе, който иска да се учи, използува тези възможности за обаогатяване на знанията си. Аз съм от поколението, за което едно нещо трябва да се владее перфектно и да имаш кетап. С годините разбрах обаче, че кетапа само пълни джобовете на някого, а истинското знание не се нуждае от кетап. Така, че неоснователни са по-горе задявките, че някой само от клипчета се учил. Основното на каква „почва„ попада клипчето. И сега както и тогава е има елементарници. Тогава те само по задължение четяха книги, а сега гледат лесно смилаеми клипчета -пропаганда. И там е коренчето на злото-как да се разпознае научната информация от прппагандата. Защото пропагандата върви от векове и тя езатворила пътя на душата/подсъзнанието на човека/ към разума. Доказано е вече, че преди да дойде мисълта за предстоящо действие, в подсъзнанието -6-секунди по раноподсъзнанието реагира на това действие. Т.е ние като хора сме имали, някои го имат все още това така наречено 6 или 7 чувство за нещата. Но както се вижда светът е полудял. Преди можеше поне центъра на лудостта да се локализира, днес вече не.

    Отговор

Вашият коментар