Михаил Билалов: Едно време мъжете си лягаха с пистолет и жена, а сега с нощен крем за лице

Премиерата на комедийния моноспектакъл „БУМ-БУМ: Еволюция на престъпното мислене“ за Пловдив е на 8-ми септември, сряда, от 20:00 часа на лятно кино „Орфей“. Михаил Билалов се завръща като нов герой от ъндърграунда. Текстът е дело на Ваня Николова – сценарист на „Под прикритие“, „Четвърта власт“, „Връзки“, и хитовата лента „Голата истина за група „Жигули“.

Предпремиерно разговаряме с Билалов за нещата от живота, а вие заповядайте на представлението, билети има.

Ъндърграунд, мокри поръчки, обедняване на хората, престъпност под носа като комедия. Казват, че няма нещо, с което не можеш да се шегуваш. Така ли е?

Да, точно така е и цялата практика на световното кино го доказва, жанровете го доказват, цялата сатира го доказва. Сатирата работи с всички теми, включително и черните. Тя има привилегията и шанса да говори за истински неща по смешен начин. В този смисъл, да казва цялата истина за много неща без това да натоварва.

Има ли нещо, което на вас никак не ви е смешно?

Аз не съм почитател на трагедията. Всичко ми е смешно в зависимост от границата. Тъй като самата страна, в която живеем, е дълбоко смешна видяна отстрани. Така че няма нещо, което да не предизвиква смях и слава богу.

Напоследък се работи в киното със сходни екипи. Трудно ли се намират съвременни, нови, добри текстове?

Мисля, че това е най-сложното нещо в професията – добрият сценарист и добрият драматург. Казват, че в съвременното изкуство, за да станеш добър, трябва да минеш 50-те. И такива сценаристи, за жалост, в България много рядко се намират. За щастие аз имам късмет да работя с Ваня Николова, която има усещане към драматургията, към смешното, към абсурдното и тя успя да направи този текст. Малко са българските сценаристи, които с малко могат да кажат много.

Аз съм родена началото на 90-те…

… чудесно

Какви мъже е имало в близкото минало? Какво изпуснах?

Това е цяла тема в спектакъла, затова мисля, че трябва да го гледате. Това е един човек, който разполага със средства и се крие от закона. Той претърпява един инцидент, който го кара да говори открито за много неща. И идеята за мъжкаря и малкото момче е цяла фаза при него. Говори за това какви са мъжете днес, какви бяха 80-те години и какви са били преди 3 милиона години. Но, за да имате удоволствието от цялата документация от този разказ, трябва да го видите и чуете. Много неща се промениха. Моят герой говори от свое име и призмата на бандита, той няма друг бекграунд и казва: Някога мъжете си лягахме с пистолет и жена до възглавницата, сега си лягат с нощен крем за лице и визира малкия си син. Животът се промени и това е темата на моя човек, който разсъждава за миналото, но от призмата на сегашното време.

Изхождайки от текста, как е облечен светът, в който живеем – в смокинг или в анцуг?

В текста е много ясно казано – Еволюция на престъпното мислене. Започва с камък, минава през бухалка, калашников и завършва с пари. Престъпността е една, независимо дали е с анцуг или смокинг. Но той говори за много неща. Говори за жените си, говори за брат му, за възпитанието, за парите, за многото пари. Да бъдеш неразбран богаташ. Спектакълът изпълва с много смях, актуални въпроси, които си задаваме днес, гледайки телевизия и така нататък.

Какъв е подходящият мъжкарски, дори бащински, съвет към онези несигурни и скатани мъже?

Това е въпрос на възпитание на всяко момче. Разликата е там, че ние минахме през армията, почти всички. Това изграждане на характера беше основно при нас. Това задружие, чувство на екип, чувство на свършена работа. Тази доказуемост на дребни неща. Аз не мога да дам съвет на хората, след като вчера прокуратурата пуска един убиец, какъв е той, няма значение, нали. Какъв съвет мога да дам аз, след като цялото възпитание, цялата държава й дреме за това нещо. Така че, мисля, че всеки мъж трябва да възпита детето си и да му даде основни неща при липса на държавна политика.

За автора

Вашият коментар