Пловдив официално се превъплъти в Европейска столица на културата (СНИМКИ)

Дойде и дългоочакваният момент, за който всички говореха – Пловдив, България, медии, чужденци. От вчера Пловдив е официално Европейска столица на културата.

Посрещнахме я раздвоени, в чудене ще оправдае ли очакванията, или ще ни разочарова.

И истината е, че всеки я прие по различен начин. За някои бе всичко, на което се надяваха, други не останаха впечатлени, за трети липсваше емоцията, но все пак я приеха, защото Пловдив бе под светлините на прожекторите на цял свят. Все пак сме различни хора, нормално е да приемаме едно и също явление по различен начин. Все пак хората сме изобилие и от цветове, а годината на Пловдив тепърва започва.

Часове преди откриването, обаче, можехме да се насладим на десетки културни мероприятия от съпътстващата програма, които си заслужаваха не по-малко от LED светлините на 30-метровата кула. Като например впечатляващата и силно философска изложба „Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“, ситуирана около Римския стадион. Тя представлява цели късове, донесени от Берлинската стена, на които свободни художници и стрийт артисти са рисували своите послания, относно последиците и причинителите на пагубното разделение между ГДР и ФРГ, което се отразява не само на съдбата на Германия, но и на цяла Европа.

В по-късен час, провокативните „картини“ бяха прожектирани и под формата на 3D мапинг върху фасадата на Общината. Изложбата определено е един от акцентите, които препоръчваме, защото носи не само духа на отминал, тежък за континента, период, но и показва „упадъчния“ начин на живот на „свободните“ народи, според тогавашната източно германска политическа хегемония.

Друг момент, който събуди в гордост, бе концертът пред Общината на родопски и тракийски народни читалища. Едни след други на сцената излизаха ансамблите от НЧ „Алеко Константинов 1880“ от село Павелско, НЧ „Родопско бъдеще – 1895“ от село Орехово, НЧ „Иван Вазов – 1999“ от град Мадан, НЧ „Съзнание – 1929“ от село Гела, НЧ „Кирил Маджаров – 1866“ община Смолян, НЧ „Родопска искра – 1880“ община Чепеларе и още много. На концерта, под звуците на гайди, хванати ръка за ръка в кръговрата на хорото, усетихме истинска българска принадлежност. Същата, с която трябва да запознаем света, защото именно

това са корените ни, културата ни, която е нужно да върви последователно и паралелно с модернизма.

Най-после настъпи вечер, светлините от бул. „Цар Борис III Обединител“ отразиха нощното небе и Пловдив се превърна в новия бряг на Европа. Бряг, който се надяваме да не бъде залят от вълните на капитализма.

„В хилядолетната си история „Най-старият жив град в Европа“ винаги е бил културен център в сърцето на не една цивилизация. Наричан от „Майката на градовете“, „Люлката на българското възраждане“ до „Икономическото чудо на България“, Пловдив играе централна роля, събрал в себе си, минало, настояще и бъдеще. Град, дом на хора от различни етноси и религии, но с едно име – пловдивчани. И днес, тук, на този стълб от светлина, символизиращ нашия стремеж към висотата, ние говорим и пеем на различни езици, от различни държави.

Но ние говорим за това, което ни обединява.

„Заедно, ние говорим за Пловдив!“, каза кметът на града инж. Иван Тотев от 30-метровата сцена, който получи почетен знак от името на Европейската комисия. Той му бе връчен от Мария Габриел – българският еврокомисар по цифровата икономика и общество, с пожелание за успех и просперитет.

„Дълбоко убедена съм, че ключовата дума, в която е заложен успехът на Европейския съюз, е „Заедно”. Същата дума, която Пловдив избра за мото през времето, когато ще бъде Европейска столица на културата. Ако през миналата година наблегнахме на подчертаването на нашето културно богатство и разнообразие, то тази година ще отидем по-далеч, като използваме неговия потенциал. С духа и съдържанието на програмата за годината, Пловдив отразява по невероятен начин необходимостта да използваме творческите ни ресурси, нашите богати култури и безценно наследство за укрепване на нашите ценности, за свързването ни и за това заедно да формираме нашето общо бъдеще. Заедно сме постигнали много в културата. Заедно трябва да продължим да градим.“, допълни тя.

В самото шоу участие взеха големите български таланти Теодосий Спасов и Валя Балканска, кукери и гайдари, както и учениците от гимназията по Сценични кадри и студенти от АМТИИ. Доброволците на сцената наброяваха 1500, а финалът бе отчетен с впечатляваща заря, която по думи на пловдичани живеещи в Лондон, рядко може и да се види от Биг Бен в английската столица.

Поради студа, голяма част  от присъстващите се запътиха към дома си, друга част останаха на булеварда, за да послушат световно известния немски DJ Шилер, а други се прехвърлихме на Пеещите фонтани, където от Мим-формация Жар театър изпълниха огнен спектакъл, в чиито сюжет бяха заложени елементи от българския фолклор и митология.

Емоцията от булевард „Цар Борис III Обединител“ се премести в Капана, където сякаш по вече създадена традиция, хората усетиха значението на мотото заедно. На сцената в Ядрото излезнаха страхотните музиканти от група Акага, които успяха да създадат невероятно шоу и буквално да накарат пловдивчани да танцуват пред тях.

Така приключи 12-ти януари – ден, който присъстваше в календара на всеки пловдивчанин. Дали от тук нататък ни очаква успех или мисията ще се окаже непосилна за нас, тепърва предстои да разберем. Но независимо от всичко, едно е повече от сигурно – Пловдив е древен и вечен. Бил е тук преди нас и ще остане след нас.

Дали ние ще запишем името си в потока на историята му – това е целта, към която всички трябва да се стремим…

Снимки: Алекс Карамфилов, Алксандър Богдан Томпсън и доброволци от Пловдив 2019 – Димитър Фердинандов, Иван Мандевски, Николай Стоименов, Божидар Костадинов, Стелиян Трифонов, Мария Стайкова и Ваня Христова.

За автора

Вашият коментар