Пловдив Топ 10 (наръчник за туристи)

Живеете в нелепи градове и държави, което ви прави непълноценни хора, но ненадейно печелите шестица от тотото и решавате да украсите живота си със свят. Разбира се, първото място, за което се сещате е вечната столица на културата и пърформансите. Пловдив ви очаква с отворени обятия, а ние сме готови да откликнем предварително на вашите нужди да се ориентирате в обстановката.

Ето кои са най-ценните забележителности на града, които ще оставят незабравим отпечатък в съзнанието ви.

Митко чорапа

Ако искате да сте оборотни и да получите лайкове от всевъзможни места, първото нещо, което трябва да направите, пристигайки в Пловдив, е да откриете новата емблема на града – Митко Чорапа. Селфи с него, купуване на поне два-три чифта от едноименните артикули и оставяне на щедър бакшиш ще ви гарантират, че сте куул и френдли настроен европеец, което ще ви отвори вратите в Капана.

Мильо

Няма как да не посетите и единственият паметник в света на човек, държащ ръката си в джоб без дъно, ако искате да покажете, че цените духа на града. Първо се подготвяте, купувайки си тениска с надпис „ уи ар дъ уърд, уи ар дъ чилдрен“ на кирилица. След това си правите селфи с него, като за фон ползвате английския надпис together на стълбите на бившата Каменица.

Фургонът

В дъното на „Отец Паисий“ се намира най-културното и елитарно пространство в Пловдив. Там, ако не за раздумка поради липса на самочувствие, е задължително да минете поне за селфи. Видите ли сребърен фургон, значи сте на правилното място. Помолете някой да ви щракне, докато се вглеждате в него умислено, създавайки впечатление, че осъзнавате неговата специфичност и дълбочина. Гаранция имате познат, който ще ви лайкне и ще каже, че сте много мулти-култи.

Влакът за Карлово

Не може без него. Ако искате да усетите духа на речния град и неговия символ – Марица, тагването там е задължително. Без значение, че няма да можете да видите реката, ще знаете, че сте над нея, което ще ви възвиси и ще ви накара да се чувствате като в тунела под Ламанша.

Пеещите фонтани

Пеещи фонтани има на много места по света, но само тук те не пеят. А ако пропеят, ще е максимум за 25 минути – две къси бири на екс. Тази им уникалност ги превръща в предпочитано място за туристите, защото носи в себе си загадъчност. Експозиция със снимки от миналото на лодки, лебеди и водни колела ви показват как е изглеждало езерото преди да стане хубаво.

Стадион „Пловдив“

Били сте на Колизеума в Рим? Нашият е по-хубав, а и изглежда по-истински и недокоснат от човешка ръка с години. Ако сте любител на билките, то това е вашето място. На трибуните можете да берете лайка, кантарион, мащерка и мухоморки, а при по-голям късмет да попаднете на обувка от футболист на „Барселона“ или на палките на Ларс Улрих от 99-та. И никой няма да ви направи проблем, ако изпишете трибуквието по стените.

Панаира

Перфектното място за разходки. Безлюдно, тихо, нищо няма да смути уединението ви. Шансът да попаднете на шумотевица е 1/365. Ползва се целогодишно за релакс от хора, нямащи работа или такива с ментални проблеми. Известен е по света като мястото, където е заснет филмът „Аз съм легенда“ с Уил Смит.

Тютюневите складове

Мразите хората, непрестанно мрънкащи за култура, естетика и градска среда? Това е вашето място. Пълна нирвана на сетивата ви очаква в пловдивския Джурасик парк. Перфектен декор и за филми, показващи бомбардировки през втората световна война. Единствените живи организми в района са служителите на „синя зона“, но те се вписват ненатрапчиво в обстановката.

Хотел Марица

Вие сте луд фен на „Властелинът на пръстените“ и винаги сте искали да посетите кулата на Саурон.  Пловдив е вашето място. Черната величествена сграда, извисяваща се край Марица ще ви потопи във времената на орките, а нищо чудно в подлеза пред нея да срещнете и истинския Ам-Гъл или поне негово копие, което да ви лиши от безценното, в случай, че носите такова на ръката си.

Партийният дом

Последната стъпка в столицата на естетиката ви отвежда на централния площад, където очите ви се просълзяват от трогателна гледка. Деликатно оформена постройка, вписваща се с нежност в заобикалящата я среда сякаш ви призовава да изтичате до нея и да я целунете. Правите го и целият ви вътрешен свят се преобръща. Вече знаете какво ще построите в ранчото си на село с остатъка от парите, спечелени от лотарията.

За автора

Вашият коментар