Пловдив vs София: Къде бе по-блек фрайдеят?

Голям празник за нацията отмина. Блек Фрайдей. Черен петък. Нищо, че оригиналната промоционална традиция американците я празнуват с бутаница в последния петък на ноември, нашенци се обединихме сякаш да е миналия. Проценти, отстъпки, келепир. Попов и Петканов ще проследят къде беше по-оферта.

Кой град е по-добър за блекфрайдейните обичаи?

София: Безспорно сме ние. Кеф ти сайт, от който ще ти доставят надценен на предния ден и намален до обичайната си цена днес продукт. Кеф ти и магазин, в който да се наръгаш, без да знаеш какво има, но да очакваш злато. Молове, търговски центрове, офиси на куриерски фирми, рай. 

Само бързо изчисление по рекламите за страхотния празник води до извода, че сме спечелили около 600 милиарда лева. Или спестили. То е същото. 

Да, ще речете, че и в Пловдив имате Интернет, имате мол, имате бутици. Но това е все едно да кажем, че и в София може да се намери пишмание, че и тук може да се намери някое хълмче. Блек фрайдей е един от най-големите празници на София, хората се обличат елегантно за магазин, а тази година си слагат и от по-скъпите маски на лицата. И се втурват в ритуал, за да си изберат телевизор от толкова инчов диагонал, че вчера цяла неделя разбиваха стената, за да го съберат. Благодат.

Пловдив: С мъка трябва да призная, че тук печелите. Вярно, че и тук си имаме молове, бутици и прочее извисяващи духа сгради, но ни липсва онази щипка аромат, която само изпотен гражданин на Монтана или Елин Пелин може да внесе в градското пространство. А може и да има, но на нас да ни липсва обонянието, тъй като зараза е.

И все пак и ние понамазахме малко. ПСР-тестове на промоция валяха като из ведро. Два за 120 лева, с гарантиран отрицателен резултат, дори да сме болни.Така спокойно при правенето на втори, който вече отчита положителност, да се чувстваме спестили някой лев.

Другата голяма промоция беше 10% намаление на асансьори, предназначени за здравни заведения. Два-трийсет човека си закупиха, та ако им се наложи да влязат в болница, да не ги носят лекарите на гръб по етажите.

Кои граждани се справят повече с баланса между материалното и духовното?

София: Да, предвидих, че за мнозина този свещен празник е греховен, материалистичен. И се съгласявам, че предметите на страхотна оферта може да изглеждат като несъстоятелна част от здравословната ценностна система на смисления индивид. Но не мислете, че софиянецът си взима звукова уредба за хиляди левове, която да пуска на 15% мощност в апартамента си, понеже комшиите се сърдят иначе, защото е воден само от желанието да има нещо на маргинално по-изгодна цена.

Не, ние сме отговорни към икономиката. Ние знаем, че ако не развеем спестяванията си, няма да се развърти БВП-то. Ако не вземем нещо на кредит, нали и кредитните институции са съставени от хора, и те семейства хранят. Ние печелим удоволствието от новите вещи на блекфрайдей, но и помагаме на народа си. Изключително благороден ден, който стабилизира икономиката. Е, не много производството, но нашенското производство от време на време го има на седмична промоция в супермаркетите.

Пловдив: Тук вече плуваме в свои води. При нас балансът между материалното и духовното най-ясно може да се види в човек, носещ ролекс и возещ се в лимузина със син буркан, без това да му пречи да отрича всичко светско и да е устремил взор единствено към онези тайнства, които не могат да се купят дори с биткойн.

Както и в друг човек, надмогнал материалната болест и додрапал до входа на здравно заведение, за да се докосне до духовното, носено му от човек с джип.

И трети човек имаме, но той е в НАП и му дреме на горната част на краката.

Вашият коментар