Пловдив vs София: Къде да проведем Олимпийските игри?

Очевидно е, че България се справя най-добре с пандемията. Ръководството на държавата не спира да се хвали и изтъква, определяйки комбинацията от ранни твърди и настоящи меки мерки като печеливша. Икономиката ни е непоклатима, дисциплината на обществото и готовността на медицинската система са давани за пример дори отвъд Слънчевата система. Затова е съвсем логично да приемем, че Олимпийските игри, отложени за догодина, ще се случат най-сигурно и успешно в България.

Въпросът е къде. А битката, водена от Попов и Петканов на тема Пловдив или София, отново ще даде важен отговор.

Пловдив или София да приеме ОИ 2021?

София: Наред с изключително адекватната борба и страхотно преодоляване на пандемията, която мори цял свят, но нас ни заобикаля, благодарение на всеобщия ни свръх разум, София и Пловдив са страшно подготвени инфраструктурно за такова мероприятие. Но аз ще изтъкна това, с което столицата е с едни гърди напред в този олимпийски фото-финиш.

Дори в момента се провежда състезанието по тенис на тепих – София Отворено. При това за разлика от другите спортни събития в страната, то е с публика. Защото в такава модерна зала не може да имаш симптоми, а при такова зрелище забравяш да кашляш и кихаш.

Плюс това в Арена Армеец снимаха, че има 2 милиона легла, така че през нощта гостите и участниците на Олимпиадата ще нощуват направо там. Така ще се мешат по-малко по градски транспорт и хотелите в града, което си е противоепидемично.

Имаме стадиони с писти. Имаме и писти без стадиони – всеки булевард след 22, като се поопразни, си става писта за състезатели. 

И ние си имаме гребна база. Е, Панчарево я има, ама ние си го броим за наше. Нищо, че е почти в област Пазарджик.

Но най-много обаче имаме олимпийски дух.Не е важно дали ще те пуснат в магазина след 10, ако си над 65. Важното е да се наредиш.

Пловдив: Тук направо громим с лекота. Колкото и да се напъвате, Олимпийските игри ще се проведат в Пловдив, а за вас ще остане единствено възможността да се скупчите пред НДК, да гледате на голям ТВ-Робот състезанията и неумело да цъкате с език, мятайки пръски към столичанин без маска.

Каква София Отворено, какви пет лева? Та при нас в момента се провежда Европейско първенство по колоездене, за което ще разберете в столицата няколко дни след края му. Но това е нарочно и е част от стратегията на града да не се разпространяват добри новини западно от Пазарджик, за да не ни завиждате.

Модерна работа. Най-накрая зала „Колодрума“, която впрочем също беше снимана с 3 милиона легла, ако се наложи, провежда състезание от вида, за който по принцип беше застроена. А я застроихме както си трябва – с мисъл за бъдещето, знаейки че някой ден там ще има Олимпийски огън. За това от 10 милиона първоначално, накрая стана на към 70, за да отговорим на всички изисквания на 21 век, включително иновативното с колони по средата на залата, за да не може всеки с евтин билет да вижда какво се случва.

Единствено за Панчарево сте едни гърди напред, тъй като ние смятаме да асфалтираме Гребния канал, че и без това много вода шурти от Марица, за да го превърнем в полигон за шофьорски курсове. Така някой новоизлюпен гражданин евентуално ще вземе да се научи да шофира, което ще намали тенденцията с десен мигач да се завива наляво.

Какво да бъде логото, ако игрите се паднат във Вашия град?

София: Олимпийските кръгове да си личи, че са нарисувани накриво. След това са изтрити и нарисувани пак, леко по-добре. Ремонт на ремонта.

Пловдив: Олимпийските кръгове да символизират трикратно преасфалтирани кръгови движения с фонтани между тях, а за фон задръстване с ламарини на стотици щастливи автомобилисти.

Вашият коментар