Пловдив vs София: Къде има повече локдаун алтернативи за качествен студентски празник?

Навлизаме в празничния цикъл и предизвикателствата пред качественото спазване на традициите тази година са големи. От Щаба казаха, че не налагат локдаун (блокада), но всеки трябва сам да си го наложи и да му дойде отвътре. Така че днес Попов и Петканов имат мисия не само да премерят градовете си за пореден път, ами и да дадат на младите съвети как да спазят мерките, но и традициите. Как да отбележат студентския празник?

Къде има повече опции за весело празнуване?

София: Да, домашните и къщи-за-гостенските събирания формално са ограничени до едва 15 души накуп, с което по-затворените може и да се задоволят, но къде е забавата от това? Разбира се, има съвсем легални начини да се съберат на празник и повече.

В София вече станаха модерни партитата в огромните магазини за шарена китайска пластмаса, от където хората се снабдяват с тазгодишните си гирлянди. Там студентският празник може да е много весел, има различни джунджурии, може по-щурите да сложат на лицата си маските (карнавални, а не от тези, дето са за да мълчим), които всички си слагат на лицата за кратка смешка, но никой не купува, за да се снимат за Инстаграм. Разбира се, има добре отоплени супермаркети, в които често може финансово обременените студенти да случат на промоция – табличка с нарязани кашкавалчета и саламчета за дегустация. А в София магазините за пластмасови джунджурии и супермаркетите са най-много, най-големи и с най-много промоции.

Имаме и повече празнични алтернативи и за тези, които искат да се социализират на открито. Немски коледен базар може да задоволи студентския празник откъм ядене и пиене, но за жалост немските коледни песни надали са идеални за кандидат-висшистите. Но съвсем наблизо е опцията да послушат класики от Слави Трифонов на протест, който вече е в по-малоброен мащаб от лятото, за да се спазят мерките и да няма прекалено струпване на хора. 

И в метрото може, ако студентският колектив е с по-ъндърграунд нагласи, а и картите за градски транспорт трябва да се избият, че с тия онлайн лекции са си голямо набутване.

Пловдив: Ние партитата по китайските магазини си ги направихме още за Никулден. Де що имаше китайски артикул беше опипан, погален и вдишан.

А опциите за весело прекарване на студентския празник в Пловдив са неизброимо повече. По-находчивите сред нас отдавна капарираха Марица в участъка между Пазарджик и Свиленград, като очакванията са водното парти да надмине по масовост и атрактивност летния бабешки събор на Бузлуджа.

Стотици палатки вече се разпъват по пловдивските хълмове, спазвайки нужната социална дистанция от два метра между колчетата. Сръчни и ентусиазирани младежи носят на гръб глигани, орли и пудели за предстоящото гурме, а пъргави девойки претакат за последно изпратените от дядо за късмет бъчви със зеле и вино.

Малките автобуси, тип имперска канонерка, също ще се включат във веселбата. Събиращите около 15 души комфортни возила са именно тази щипка морска сол, от която имат нужда настроените за подвижно парти последователи на Колумб. Иноватовно! Казваш „Наздраве“ в Кичука, отпиваш и вече си в Тракия. Купон!   

Защо студентите да предпочетат големия град, вместо да се скрият от бдителните очи на държавата в по-малки населени места и да си се отпуснат като хората?


София: Разбира се, сигурно някои ще предпочетат да се запасят с празнични консумативи, да си сложат в багажа и един диско жокер, и да се отдадат на празнуване, близко по пропорции на това в цивилно време. И никой не може да ги спре да направят тази грешка. Но защо е нужно това, след като пуснаха предсрочно недовършена 2-километрова отсечка от Южната дъга на Околовръстното между Младост 4 и Горубляне?

За какво се поти държавата да ви направи хубаво, макар и неготово? За да се изпокриете в селата си, където бдителни съседи няма да звъннат на 112, ако празникът ви заприлича на брюкселска оргия? Бъдете благодарни на града, който ще ви изучи, ще ви осигури работно място в кол център и гипсокартонена кутийка в Манастирски ливади, отпразнувайте студентския празник тук!

Пловдив: И тук имаше опасност редица бъдещи академици да напуснат града ни, за да се скатаят в нечия плевня и да си играят на къртици, но успяхме да се справим, защото сме интелигентен град.

За броени дни всички студентски общежития се сдобиха с множество качествени улуци, с което елиминирахме опасността бъдещето ни да бъде арестувано и да не може после да стане евродепутат.

Така на практика затворихме пробойните и отговорихме на очакванията на потенциалните разуми, осигурявайки им спокойствие и хармония, за да не се налага да се прибират по никое време по родните си места и да празнуват с бански старец.

Вашият коментар