Пловдив vs София: Къде ще отворят бунтовно повече кръчми днес?

1 февруари. Заканиха се да отварят кръчми, което звучи като най-смелият протест в модерната история на България. Цялата нация е затаила дъх. Едни гледат последните данни за коронавируса, други – слюноотделят, защото не могат да готвят, а храната от доставките идва след едночасов престой в стиропорен ковчег. Обединението между ресторантьорите и евентуалната вълна от клиенти обаче не пречи за нова доза мерене на градове между Попов и Петканов.

Къде ще отворят бунтовно повече кръчми днес и ще се освободим от новото нормално?

София: Столицата е в по-неблагоприятна позиция. Тук е концентриран целият репресивен ресурс, бдящ за спазването на коронавирусните мерки – държавни инспектори, бдителни граждани с профили във фейсбук и телевизии, пълнещи новините си основно с материали от бдителни граждани с профили във фейсбук. Нищо чудно да пратят водни оръдия и жандармерия да заварди столичните ресторанти, а на хората, минаващи на 100 метра от заведение, да се пребъркват джобовете и да се записват личните данни. Но все пак ще победим.

Столичанинът изглежда вглъбен в малкия си живот, често нехае за обществени и политически актуалности, но дълбоко в себе си той е абсолютен екстремист. Къде най-много хора се тълпяха за тоалетна хартия в началото на миналия март, къде преди Коледа тълпите за китайски пластмаси бяха най-мащабни? Софиянци ще изпълним протестно заведенията си и то с такава решителност, че дори тези на диета след Нова година ще си поръчат и нещо за десерт, преди дори сервитьорите да зададат дежурния си въпрос и автоматично след отказа да кажат: “В брой или с карта?”

А и какво е един акт за 300 лева след толкова спестени пари от неходене на ресторанти два месеца? Е, освен ходенето в тия, дето работят при дръпнати пердета.

Пловдив: Ще се отцепим накрая! Република Пловдив няма да позволи разюзданото поведение западно от Ихтиман да ни зарази с тъпотата да се превърнем отново в бездомници. За какво са ни тези заведения и ресторанти, м? Ние тях си ги пазим за туристите.

Тъкмо свикнахме с битовия алкохолизъм и сега пак почват да ни напрягат. А така е далеч по-приятно и евтино. Слагаш си софрата, правиш парти в zoom и нито някой ще ти пие от чашата, нито друг ще ти дърпа от мезето. Волумето на мах, слушалките дискотека и няма нито полиция да те гони, нито РЗИ да те преджобва, нито съседи да звънят на 112 за шумна музика от кръчмата. А и близките ти са спокойни – не се прибираш в чужди къщи, видът ти не е на разведен пор или проскубана норка, ухаеш си на домашному.

Решили сме вече! Не искаме никога повече заведения. Така си ни е добре. Единствено настояваме да бъдат оставени да работят НАП, КАТ, РЗИ, банките, мобилните оператори и застрахователните дружества, че иначе няма да има къде да си харчим парите. Вярно е, че и в аптеките може, но там отдавна изкупихме де що имаше маска, кола маска, кока кола маска и прочее предпазни средства тип скафандър.

Къде хората по-съвестно спазват коронамерките?

София: Непредубеденият и критично мислещ гражданин ще рече “гледай ги софиянци, ще хукнат по кръчмите, а при тях са най-много случаите на зараза, трябва да са по-отговорни”. И донякъде ще е право съждение, но научните данни са, че най-голям развъдник на бацила са непроветривите места като офиси и училища, най-вече тези с климатици.

А нашите кръчми са пригодени с добра вентилация заради пушенето вътре. Учениците не пушат вътре, а в офисите само в директорските кабинети се пуши и проветрява.

Но е вярно това, че при танците и пиянските изпълнения човек рязко губи хигиенни навици и може да размени слюнка с някоя гад. Но тук софиянци нямаме вина, чалготеките ни са в друг град – Студентски.

Пловдив: Ние отказваме категорично да имаме коронавирус. Така преценихме, че е по-здравословно. Пловдивчани вече не искат да се заразяват, без значение колко е важно да бъдем все по-болни, за да достигнем масов имунитет.

На практика същия сме го постигнали далеч преди Мангъров да почне да се прави на корав и демонстративно да облизва ушите на софийски баби в столичните трамваи, за да докаже, че ковидът е настинка. В пловдивския градски транспорт е толкова задушевно, че гаранция всички вече са прекарали китайското, а то там така и си мирише – на оздравяване.

И името на вируса променихме, за да не ни дразни. Вече е Царски бацил и местните джипита изписват инхалации с диазепам и канабис в рамките на 800 дни. Ако след този период са останали някакви вредни мидихлорини, тогава се отива при д-р Радева, където са тежките случаи.

За автора

Вашият коментар