Пловдив vs София: Кои са по-суетни?

Навън запролети, хората почти са готови да се разделят с пухените качулки и ямурлуци, но не и преди да ги вмиришат хубаво на подмишнична спържа. С олекването на облеклото и разчуруликването на пчеличките навън пък идва време и за малко повече грижа за външния вид. Дамите на 13 февруари традиционно правят първото обезкосмяване на нозете си, а мъжете се отдават на една от малкото си бани, в които сапунисват навсякъде, а не трите си по-така места. Е, да видим съгражданите на Попов или Петканов повече се стараят в другите детайли на пролетната си украса.

Кои са по-суетни?

София: Ние. Първо – нямаме си главна улица, за която да се киприм, а ако не сме се привели във вид, да можем да заобиколим хорското внимание, минавайки някъде наоколо. При нас и най-малката и забутана квартална уличка е пълна с 20 човека, които няма как да не те премерят с очи. Затова сме винаги в топ форма.

Да, пловдивчани ще речете, че сте си основали Асеновград на 5 минути пеш от вас, за да ви шие нови дрехи по последен писък на модата. Но модата пищи в София и асеновградските ви стилисти гледат от тук. А и ние вече сме екологични и извиваме опашки пред магазините за втора употреба, защото старото е новото ново.

Да, може би точно аз не е правилно да говоря за прически, но столичани сме най-стилни и в това отношение. Разликата е от Благо Георгиев до Тодор Тимонов.

Пловдив: Тя модата вярно пищи в София, та после и се налага да идва в Пловдив да релаксира при баячки. Къде ти класна мода в подножието на Перник? Трябваше ватман от Златица да дойде да ви научи как да си слагате бандаж, че бяхте спукали гуми отвсякъде.

А при нас е разкош на разкошите. Кеф ти чанта Гуци, кеф ти обувки Абидас, кеф ти мъжка рокля на Ифсен Лоран. Суета, чупки и стойки се леят като се из ведро по пловдивската шир.

А на Главната улица….ах, Главната улица! Ухания на парфюми, блясък на токчета, широки усмивки и бели зъби. Чат-пат и някоя жена минава за разнообразие. Суета!

Къде инвестират повече в имиджа си?

София: Да, сигурно пловдивските политици с харчовете им за реклама във Facebook изглеждат внушителни в опитите си да се харесат на хората. Няма как да го отречем, стараете се по вашия край.

Но тука нашите си приписват чужди инвестиции като свои, само за да покажат колко милеят за народната любов и признателност. Ето, през 2018 г-нът от Банкя се похвали с новите джипчета за гранична полиция как е извадил пари и Европа е помогнала, а сега вика, че други били давали парите. И в двата случая го твърди, за да има по-добър имидж, да се хареса.

А и за какво ти е да плащаш за безименни лайкове в социална мрежа, като може да инвестираш в сюрия инфлуенсъри да те славят ден и нощ от всеки възможен екран? Пловдивчани се стараете, но не мислите с размах.

Пловдив: При нас е обратното. Имиджът инвестира в пловдивчани, за да е в крак с модните тенденции. Може ли примерно един Спас Гърневски да инвестира в имидж? Срамота е. Все едно да отречеш, че Стефан Стамболов и Бойко Борисов са еднояйчни близнаци. И това е само един скромен пример на величие, осъзнато и ненатрапчиво.

Имиджът е нещо лично и интимно за пловдивчани. Той е като…., всеки си го носи. Ето, идат избори, всеки момент ще разцъфне имиджът на градския каймак, който ще зареже личен живот, благоденствие и просперитет, за да се посвети на изграждането на всенароден имидж.

Та нали някой имидж трябва да покаже на света, че и ний тук имаме туризъм, имаме кисело мляко, селска салата и градски транспорт. Имаме и тъпанари, разбира се. Викат, че имидж можел да се кропва във фотошоп  на малка резолюция и да му се вижда само горната част на краката, ама ние си го искаме в реален размер, че то иначе какъв имидж ще бъде.

За автора

Вашият коментар