Пловдив vs София: Прогнозите за 2021

Нова година – нови очаквания. Кой от двата града ще има една по-добра 2021 година или поне – по-малко тъпа. Попов и Петканов са на линия, за да обобщят очакванията си, а Вие сте тук, за да прецените къде те са по-високи. Какво да правите вече с постигнатия извод? То си е Ваша работа.

Какво очаквате за града си през 2021?

София: Ситуацията в столицата на първо четене не изглежда толкова добра. Първо, чисто географски Пловдив посрещна новата година с няколко минути преди нас и са имали време да разгърнат мечтите си. Второ, ще имат страхотни стадиони, тамън като ни изваксинират и може да ходим на мач, а си е друго, когато може да зърнеш на живо корнер, центриран от Тошко Неделев, или пък как Бирсент Карагерен обяснява на съдията, че не заслужава жълт картон заради точно този си фал. При това на модерно съоръжение, построено с щедрите пари, които сме поверили на Човека от джипа да ги раздава.

Но имаме в ръкавите си и ние на какво да се надяваме.  Само да ни просветне сега от празнуването, децата да тръгнат на детски градини и поне тия, дето още не се крият по цял ден да пушат – на училище, и ще ни зарадват с още 300 метра Югоизточна тангента. 

В средата на март е концертът на Лили Иванова. Да, тя ще обиколи страната, но явно е счела Пловдив за по-маловажен и той ще е предпоследната ѝ локация. След него е само Пазарджик. А в София ще има цели 3 представления, можете ли да си представите какво уважение за столичната публика!

Веднага след туй къмто края на март в НДК ще имаме Балкански фестивал на ракията, което звучи обещаващо, но ситуацията е много по-прецизна. Тамън месец да отшуми фестивалното усещане от ракията и в края на април иде отложеният такъв и за бирата. Вярно, крафт бирата е претенциозна работа, но си е бира. Лили Иванова, ракия, бира и после идват изборите.

А като станем пак недоволни, че никой не гласува, а тия, дето гласуват, все са идиоти, разбира се, че тука ще има хора да протестират. Е, вярно е, че може би са им посвършили пиратките, но все пак може да определим ситуацията като фестивал на ръчните плакати, снимани за фейсбук и инстаграм.

Но за да не стане прекомерно дълга прогнозата, ще кажа, че след това от юли слагаме екостикери на колите, за което нямам търпение и дори отсега трептя.

Пловдив: Очакванията на пловдивчани за вече започналата 2021 година са традиционно огромни. Просто местният снобарлък и шовинизъм не ни позволяват да гледаме на дребно и да ситним като партиен електорат, чакащ пред немски хотел за обществени поръчки.

Още този месец ще решим проблемите с ваксинирането, като над 85% от пловдивчани вече сме се записали при д-р Радева за първата доза и очакваме с нетърпение новите доставки метил, за да свежнем.

През март ще ви отървем от жълтите павета, за да разкрасим тематично района около строящия се стадион „Христо Ботев“ (за вас Уембли), а за благодарност ще отбием малко от Марица по „Графа“, за да има къде да се баняте лятоска и да не се блъскате в пешките, докато шопингувате.

Иначе се надяваме най-накрая да отворят „Капана“, че хората буквално са зажаднели за култура и носоглътките им са се свили като стафиди. Липсват ни много и уличните пърформанси, създаващи неповторими за други светове зрелища, и стискаме палци футболните мачове отново да са пред публика, за да дарим натрупаната през епидемията обич на де що гостуваща агитка се обърка да мине табелата „Пловдив“.

Та така, с надежди сме за една нормална година. Година, в която отново ще си бибкаме с радост, ще се псуваме с настроение, ще се бием за удоволствие, ще се целуваме по любов и чат-пат ще поглеждаме към София, за да се уверим, че не сте решили да дойдете тайно през лятото на град.

Какво очаквате да се случи в чуждия град и завиждате или съчувствате?

София: Столичани не очакваме много за Пловдив. Не, че го подценяваме, но не се вълнуваме много какво се случва отатък Горубляне. Но това не е само наша черта, че да ни вините във високомерност. Никой в България няма никаква идея какво се случва в коя да е съседна страна, няколко пъти миналата година споменахме Македония, че вече е Северна и се мисли за нас, и горе-долу знаем, че турците ги управлява някакъв перко. И туйто.

Но аз лично, имайки сантименти към Пловдив, се надявам нивото да е все така високо и стремително. Само с добра конкуренция София може да поддържа неистовата си класа. Затова се надявам местните власти да обявят нещо от рода на ремонт на река Марица или изграждане на околовръстно шосе на Сахат тепе с шест ленти и три кръгови, за да се облекчи някак си движението в целия град.

Пловдив: Ние очакваме София да продължи да се развива целеустремено и да абсорбира в себе си още около 2 до 3 милиона българи, за да приключи успешно децентрализацията на страната. Таим надежда, че Вакарел, Елин Пелин и Ихтиман ще станат квартали на столицата, за да облагородят с архитектурата и манталитета си леко досадните вече „Младост“ и „Люлин“.

Надяваме се софиянци да постъпят мъдро и да ни подкрепят на предстоящите пролетни избори, гласувайки вкупом за Зоран Заев, с което безкръвно да присъединим съседите ни към четвъртото българско царство, а Охрид да стане квартал на Пловдив.

Вярваме също, че вирусът, тръгнал по невнимание от гумен прилеп касичка в „Илиенци“, най-накрая ще си замине и ще докарате нов внос, който да разсее скуката и да предизвиква неспирен гъдел в горната част на краката.

Вашият коментар